Egyetemi bajnokság, férfiak: Nyíregyházán is nyerni tudott a címvédő TF
26
Oct
2019
Egyetemi bajnokság, férfiak: Nyíregyházán is nyerni tudott a címvédő TF
2019. október 26.  |  21:50
A keleti csoportban vendég, a nyugatiban hazai dominancia volt a jellemző a héten a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban a férfiaknál. A címvédő TF egy kifejezetten színvonalas mérkőzést nyert meg Nyíregyházán, a Debreceni Medikus pedig Szegeden győzött nagy csatában. A Miskolc a helyenként ügyesen kosarazó újonc AKE-BGE otthonában diadalmaskodott, a csoportban az egyetlen hazai siker az egri legénység nevéhez fűződött, amely az ELTE BEAC csapatát múlta felül. Nyugaton mindhárom mérkőzés sima hazai sikerrel zárult, a Közgáz a Petőfi SE-t, a Mosonmagyaróvár a PEAC-ot, a BME pedig a Veszprémet verte.
 
 
 
Keleti csoport
 
Szegedi RSC – DMSE 74-81 (18-15, 18-27, 20-19, 18-20) 
Szeged, Topolya sor 3., 40 néző. V.: Márkus, Utasi.
 
Szegedi RSC: Hajdú, Kereszty 4, EPERJESI 16, MAYER 32/6, Kéri 4. Csere: Kass 9, Kaszai 3/3, Szűcs 6, Dapev, Banda, Kirják, Kubik. Edző: Mészáros Vivien.
 
DMSE: VELKEY 13/12, Mlcoch 7, Hegyi 12, KOVÁCS 36/15, Veszprémy 7/3. Csere: Nádasi 2, Cseh 4, Horai. Edző: Kovács István.
 
Mint ahogy az várható volt, a mérkőzés szorosan indult, a két csapat fej-fej mellett haladt az első negyedben, a hazaiak tudtak egy picit meglépni a szakasz végén, így ezt a negyedet 3 pontos előnnyel zárták. A második negyedben a szegediek fegyelmezetlen védekezése miatt a vendégek fordítottak, és egy nagyon pontgazdag negyed után a debreceniek várhatták a második félidőt 6 pont előnnyel.
 
Szünet után szinte végig fej-fej mellett haladt a két csapat, de többnyire a DMSE dominált, a debreceniek remek százalékkal dobták a triplákat. Ezt a szegediek nem tudták sem megállítani, sem kompenzálni. Az utolsó negyedben a hazai csapat Mayer Ákos vezérletével egyszer visszavette a vezetést, ám Velkey és Kovács kinti dobásait változatlanul nem tudta levédeni az RSC, így a győzelmet a vendégek "zsebelték be". Mindkét oldalon akadt egy-egy extra egyéni teljesítmény, hazai részről Mayer Ákosé (32 pont, 11 lepattanó), a debreceniektől pedig Kovács Gáboré (36 pont, 9 lepattanó, 6 blokk). A vendégeknél több játékos tudott felnőni a vezéregyéniség mellé.
 
Mészáros Vivien: - Új a csapat, én is új vagyok a csapatnak. Nagyon fiatalok a fiúk, rengeteg munka vár ránk. Hosszú távra tervezünk, és ez még csak volt az első mérkőzésünk volt. Fegyelmezetlenek voltunk védekezésben, támadásban pedig nagyon pontatlanok. Elképesztő kevés, hogy csak háromszor találtunk be kintről, bár a fő probléma az, hogy ellenfelünk tízszer. Megérdemelten győzött a DMSE, gratulálok nekik!
 
Kovács István: - Titkon győzelmi reményekkel érkeztünk, mert minden évben szoros meccseket játszunk, ez idén is így történt. Kiváló mérkőzés volt, ami bár olykor hullámzó volt, viszont végig talán pár ponttal, de előrébb jártunk. Egy-két kiváló egyéni teljesítménynek köszönhetően megnyertük a találkozót. Minkét csapat borzasztó szimpatikusan és sportszerűen küzdött, gratulálok a Szegednek, és sok sikert kívánunk nekik a továbbiakban!
 
 
 
Nyíregyházi Egyetemi Sportegyesület – TFSE 79-96 (22-30, 19-21, 21-23, 17-23)
Nyíregyháza, Nyíregyházi Egyetem Sportcsarnok, 40 néző. V.: Gergely, Zalai.
 
Nyíregyháza: VIDA 12/6, DEMETER 27/27, Kovács 4, SITKU 14, MOKÁNSZKI 21/3. Csere: Jurák, Jánkfalvi, Hengsperger 1. Edző: Hegedűs Ferenc.
 
TFSE: NAGY BOTOND 15/9, NAGY BENEDEK 14/12, KATONA 19, KIRÁLY 17/3, FÉLIX 12. Csere: Szabó 7/3, Laman, Kovács M. 2, KOVÁCS B. 10. Edző: Boros Zoltán.
 
A forduló legizgalmasabbnak ígérkező mérkőzését játszotta a két csapat. A tavalyi győztes a Nyíregyháza otthonába látogatott, a nyírségieknek lett volna miért törleszteni az előző évad négyes döntőjében az elődöntőben elszenvedett vereségért. Sokkal jobban pontosabban kezdett a TF, amely a nyitó etap közepén 23-11-re vezetett. Ettől kezdve üldözőversennyé alakult a találkozó: a hazaiak a remek dobóformát kifogó Demeter Ádám (9/14 tripla) vezérletével próbáltak "tapadni" a csapatként rendkívül egységes TF-re, amelyben 6 játékos is két számjegyű pontot "termelt". A vendéglátók nem tudtak 6 pontnál közelebb kerülni a fővárosi alakulathoz, sokáig állandósult a 10 pont körüli különbség. A végén egy 13-3-as rohammal tette biztossá sikerét a TF egy, a két négyesdöntős csapat összecsapásához méltó, színvonalas találkozón.
 
Hegedűs Ferenc: - Idény eleji formában játszottunk egy nagyon jó ellenfél ellen. Sajnos nem tudtunk hat pontnál közelebb kerülni. Szenzációs dobóformát fogott ki a TF, úgyhogy gratulálunk a győzelmükhöz, reméljük ennél jobban fogunk mi is dobni majd!
 
Boros Zoltán: - Jó palánk alatti védekezéssel sikerült ellensúlyozni ellenfelünk magassági fölényét, így is eredményesek voltak a nyíregyházi centerek. Többször is meg tudtuk őket úgy állítani, hogy akár segítséggel, elölről védtük őket. Bár ilyenkor kaptunk kintről hárompontos kosarakat, de úgy érzem, egészében végül a támadójátékunknak köszönhetően tudtunk nyerni.
 
 
 
EKE Eger - ELTE BEAC 77-62 (19-5, 16-20, 12-21, 30-16)
Eger, Eszterházy csarnok, 30 néző. V.: Bene, Lónáth.
 
EKE Eger: SZABÓ 22/9, STEIER 16/12, Pomázi 4/3, Szicsák 6, HORVÁTH 13. Csere: PAPP 14/6, Illés 2, Beák, Kátai, Bürgés, Sárosi. Edző: Váczi Péter.
 
ELTE BEAC: MOKOS 16, MOLNÁR 22/12, GYURCSÁNYI 14/6, Czimer 10, Mayer. Csere: Torda. Edző: Szekeres Dávid.
 
Nehezen lendültek bele a csapatok, sok tiszta helyzet kimaradt mindkét oldalon. A hazaiak az első negyed hajrájában, főleg távoli dobásokkal 15 pontos előnyt építettek a negyed végére. A két középső játékrészben felzárkóztak a lelkesen és akkor már kifejezetten pontosan és jól játszó vendégek. Az utolsó negyedben a sok cserével játszó egriek frissessége érvénysült, akik végül, ha nehezebben is, de megnyerték a mérkőzést a szívósan küzdő ELTE csapata ellen. 
 
Váczi Péter: - Ami a legfontosabb, a győzelem az meglett. Az ellenfél kimondottan lelkes, jó játékot mutatott.
 
Szekeres Dávid: - Gratulálok az egriek győzelméhez, sajnos most tőlünk ennyire futotta!
 
 
 
AKE-BGE - Miskolci Egyetem 62-93 (18-28, 8-24, 18-27, 18-13)
Veresegyház, Veresegyházi Kosárlabda Csarnok, 20 néző. V.: Józsa, Tóth.
 
AKE-BGE: SZŐKE O. 12, Bencze L. 2, Bencze K. 4, Mogyorós 4/3, KÖRÖMI 14. Csere: Horváth, Lantos, Prokai, Holjencsik, Major 5, DOMJÁN 12, Szakács 9/3. Edző: Zsirai Gyula.
 
Miskolci Egyetem: KOZÁK M. 7/3, Takács 7/3, KOZÁK B. 10/6, ASSZÚ 21, LIPPAI 15. Csere: Sándor 11/9, Pap 2, Molnár 3/3, Szőke 4, Orliczki 4, GADUS 9. Edző: Drahos Gábor.
 
A mérkőzés első perceiben az egyetemi bajnokságban újonc hazaiak nemhogy tartani tudták a lépést az előző évad bronzérmesével, hanem időnként vezettek is. A nyitó negyed közepén a vendégcsapat erőfölénye egy 11-1-es roham formájában mutatkozott még. A második 10 percben egyértelműen a miskolci gárda dominált, szünetben 53-26-ra vezettek a vendégek. A második félidőre feljavult az újonc hazai együttes játéka, amihez a kispadról érkezők is hozzátettek. Ekkor már kiegyenlített volt a játék, a záró etapot megnyerte az AKE-BGE, de a magabiztos miskolci győzelmet nem tudta kétségessé tenni. Hazai részről Körömi László 14 pontos, 11 lepattanós dupla-duplával debütált. 
 
Zsirai Gyula: - Szeretnék gratulálni az ellenfélnek a győzelemhez, további sok sikert kívánok nekik a bajnokságban! A csapatomat is dicséret illeti, hisz még csak az ismerkedés fázisában vagyunk, de ettől függetlenül voltak kifejezetten jó periódusaink a mérkőzésen. Sok munka vár még ránk, de az már nagy pozitívum, hogy egy ilyen kimagasló tudású csapat ellen is volt tartásunk. Csak így tovább, hajrá BGE!
 
Drahos Gábor: - Az első negyedben túl sok teret engedtünk ellenfelünknek, akik eredményesen használták ezt ki. A folytatásban már a mi tervezett akaratunk érvényesült, így folyamatosan növeltük a különbséget. Csapatom jól harcolt, külön öröm, hogy a húsz év alatti játékosaim is tudtak sikerélményt szerezni a szervezetten mozgó hazaiak ellen.
 
 
 
 
Nyugati csoport
 
Közgáz SC és DSK - PTE-Petőfi SE 87-54 (18-8, 22-20, 20-15, 27-11) 
Budapest, Kinizsi u., 25 néző. V.: Németh P., Gyurka.
 
Közgáz: LACZÓ 11/9, Sebestyén 5, NÉMETH B. 15, KISS, 9, BEA 21. Csere: Jenei, Barta 12/3, FÓTI 8/3, Horváth M. 2, Úr 4. Edző: Vladár Csaba.
 
Petőfi SE: Sulyok 6, Kovács A. 2, PONTYOS 12/3, SCHMITZ 14, Varga Á. 7/3. Csere: Marosvölgyi 9/3, Árok 2, Szeverinácz 2. Edző: Petőfi Áron.
 
7-0-s repülőrajtot vett a Közgáz, majd zónára váltva megtörte a hazai lendületet a pécsi együttes. Agresszív védekezésre váltva labdaszerzések utáni könnyű kosarakkal 18-4-re elléptek a hazaiak. Az első negyed hajrájában, s a második etap első felében a felbátorodó, ügyesen kombináló pécsiek a 14 pontos, 11 lepattanós dupla-duplát elérő Schmitz, Pontyos és a padról beszállva hasznosan játszó Marosvölgyi vezérletével, egy 20-6-os rohammal egalizáltak, a Közgáz cseresorán érződött az összeszokatlanság. A félidő végén visszajöttek a hazai kulcsjátékosok, s a Közgáz a szintén dupla-duplát "hozó" Bea (21 pont, 16 lepattanó, 7 szerzett labda, 5 gólpassz, 4 blokk), valamint Kiss vezetésével 12 pontos előnyt szerzett szünetig.
 
A második félidő elején váltva estek a kosarak, majd a szakasz közepén úgy tűnt, "elfogynak" a vendégek, Bea és Németh révén 20 pont fölé növelte előnyét a Közgáz. A záró etapban volt még egy fellángolása a Petőfi csapatának, amely 13 pontra felzárkózott. Ez azonban sokat kivett a jól küzdő vendégekből, a hajrában fölényessé tette sikerét a Közgáz. 
 
Vladár Csaba: - Lelkesen és helyenként jól, ügyesen játszó csapatot győztünk le. Annak örülök, hogy mi is lelkesen játszottunk, ugyanakkor sokat is hibáztunk, de ez nem a nem akarás, hanem éppen ellenkezőleg, a túlzott akarásnak, az első egyetemi mérkőzésüket játszó újoncaink lámpalázának, valamint a sok új játékos összeszokatlanságnak volt betudható. Ellenfelünknek sok sikert kívánunk!
 
Petőfi Áron: - Gratulálok a Közgáznak! Annak ellenére, hogy a végére nagy lett a különbség, úgy gondolom, tisztességesen helyt álltunk. Nekünk most mások a céljaink, mint a négy közé jutásért küzdő csapatoknak, de próbáljuk minél jobban megnehezíteni a dolgukat.
 
 
 
BME-MAFC – Veszprémi Egyetemi SC 90-43 (17-13, 22-12, 26-10, 25-9)
Budapest, Tüskecsarnok, 30 néző. V.: Dr. Szakáll, Nagy.
 
BME-MAFC: Tálos 13/9, SVÉDA 12/9, Láng 2, Csepregi 7/3, FEKETE 18. Csere: KOFLANOVICS 6/6, Rados 5, Horváth 2, Szűcs 2, KOMMA 23. Edző: Tiba Klára, Bagi Melinda.
 
Veszprémi Egyetemi SC: NOVÁK 19/6, Puikovits 3/3, Kacskó 3/3, Veingartner 2, Birkás 7/3. Csere: Lenger, Kovács 2, Simon7, Rehák, Yuteng. Edző: Mónus Péter.
 
A mérkőzésen a hazai alakulat elsősorban magabiztos centerjátékára alapozva szerzett könnyű győzelmet. A Veszprém zónavédekezése csak az első negyedben okozott nehézséget a "műszaki alakulatnak". Komma Lászlót (23 pont, 6 lepattanó) és Fekete Józsefet (18 pont, 11 lepattanó, 26 IBM) a második szakasztól nem igazán tudták tartani a veszprémiek a palánkok alatt, Koflanovics Kristóf (6 pont, 8 lepattanó, 9 assziszt) pedig óriási mezőnymunkát végezve remekül hozta lendületbe csapatát, és diktálta ritmust. A Novák Patrik (19 pont, 5 lepattanó) vezette vendég gárda gyakorlatilag a második negyedtől kezdve futott az eredmény után. A BME csapata minden negyedet megnyerve megérdemelte a győzelmet.
 
Tiba Klára: - Örülök a győzelemnek, újabb fontos lépést tettünk a fiatal csapatunk egybegyúrásához. Centerposzton nagyon jól használtuk ki erő- és magassági fölényünket. Jó iramot tudtunk diktálni az egész mérkőzésen, amelyhez agresszív védekezés párosult. Gratulálok a srácoknak!
 
Mónus Péter: - Elsősorban gratulálok az ellenfélnek, ők úgy játszottak, ahogy kell! Nálunk sajnos sokan úgy gondolták, hogy félgőzzel és egyénieskedéssel is elég lesz. A védekezés 25 percig jó volt, de támadásban az előző okok miatt nagyon gyengék voltunk. Ezekre sajnos az se mentség, hogy sokat alakult a keret, és sokan most látták egymást először.
 
 
 
Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem – PTE-PEAC 95-70 (33-11, 19-15, 16-12, 27-32)
Mosonmagyaróvár, Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok, 50 néző. V.: Hernicz, Tóth.
 
Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem: KÁMÁN 23/3, Iváncsics 4, GEIGER 6, HORVÁTH 14/6, DOMSITZ 27. Csere: Borsi, Varga 2, Nagy-Bíró, Kovács, Mándity 4, TÓTH R. 15/3, Zeve. Edző: Laky Tibor.
 
PTE-PEAC: Kárpáti 8, SCHUJ 15, Nyulász 5, KOVACEVIC 8, GÁSPÁR 10. Csere: Major 5/3, Varga 6, Nagy, Griszháber 11/3, Oláh 2. Edző: Földi Sándor.
 
A mérkőzés első negyedében a jó ritmusban kezdő hazai csapat a végül 27 pontos, 23 lepattanós, igen "izmos" dupla-duplával záró Domsitz Márton vezérletével magabiztos előnyre tett szert, amit a második egységben még növelni tudott. A menyugtató előny birtokában hazai oldalon sok variációt próbáltak, ám ezekről sok esetben kiderült, hogy még nem működnek igazán. Ennek okán mérkőzést egy pillanatig sem feladó vendég pécsiek a negyedik negyed elejére tíz pontra kapaszkodtak, ám a végjáték ismét a Lajta-parti csapaté volt, így a vendéglátók végül magabiztos győzelmet arattak.
 
Laky Tibor: - Örülök a győzelemnek. Hasznos volt a mai mérkőzés, mert különböző variációkat tudtunk kipróbálni. Ismét egy más kerettel álltunk fel, így már szinte mindenki kaphatott lehetőséget játékosaink közül. Ebből kell tudnom majd kitalálni, hogy kik lesznek azok, akikkel tartósan jó eredményeket tudunk hozni a bajnokságban.
 
Földi Sándor: - Gratulálok a hazai csapatnak, jobbak voltak, ők uralták végig a mérkőzést, kihasználták magassági fölényüket! Látszik, hogy rutinosabbak, régebb óta együtt vannak, mint mi, mert nálunk ez egy új csapat.
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek