Férfi NB I: Az ASE egy ponttal nyert Debrecenben
26
Oct
2019
Férfi NB I: Az ASE egy ponttal nyert Debrecenben
2019. október 26.  |  13:45
Evans hármasával indult a találkozó, majd Costa értékasített egy büntetőt a kettőből egy megítélt sportszerűtlen után. A hazai irányító egy gólpasszt is kiosztott Tóth Ádámnak, így gyorsan kiegyenlített a DEAC. Borisov visszatett labdája után átvették a vezetést a hajdúságiak (3. perc: 5-3). Érdekes volt látni, hogy az elmúlt meccsen pocsék dobóformát mutató Paks az első négy mezőnykísérlete mind a hárompontos vonal mögül érkezett. Tóth ziccere és Evans büntetői után Bognár centerezett, Lóránt pedig szintén két szabaddobást értékesített (5. perc: 9-7). Több hiba után Jackson törte meg a gólcsendet, egálra hozva az eredményt. Ekkor egyébként a vendégek mezőnyből 2/10-nél tartottak. Ezután a hazaiak két egymást követő támadásban is eladták a labdát, így Jackson zsákolása után 6 pontos ASE előnynél volt kénytelen időt kérni Kovács Adrián. Tóth kosaraival visszajött a Debrecen, 17-19 lett az első 10 perc vége.
 
Faust triplával indult a második felvonás, majd felváltva estek a kosarak egészen addig, amíg 26-26-nál időt nem kért Braniszlav Dzunics vezetőedző. Ezután Evans csak egy büntetőt küldött a helyére, Harrison duplája pedig a vezetést jelentette a hazaiaknak, akik azonban nem örülhettek sokáig, mert Evans egyből válaszolt. Ebben az időszakban hol az egyik, hol a másik együttes vezetett. két pontos debreceni vezetésnél Jackson vétett egy támadóhibát, majd utána reklamálásért egy technikait is, amivel begyűjtötte a negyedik személyi hibáját. Az adok-kapokból végül a Paks jött ki jobban, 37-40-nel mehettek a nagyszünetre a csapatok.
 
A fordulás után is egy paksi hármas volt az első kosár, amire Harrison válaszolt közelről. Mindkét oldalon sok volt az eladott labda, majd Tóth 2+1-es akciója után fordított a Debrecen, sőt, Borisov triplájával kétlabdásra növelte a különbséget. Ebben a szakaszban egy kicsivel mindig a DEAC volt előrébb, de a Paks is végig közel tartotta magát. Továbbra is a védekezés dominált a meccsen, ebben a negyedben 35 pontot dobtak a csapatok összesen (57-55).
 
A záró etap rendhagyó módon debreceni trojkával indult Manigat révén, de Faust egyből dobott egy duplát. A hazaiak leginkább Tóth és Borisov, míg a vendégek Evans és Faust játékára építettek. Úgy tűnt, hogy meglép a Debrecen, de ekkor Jackson bentről és kintről is betalált és megfordította az eredményt. Ezt követően Faust is betalált kintről, így már néggyel ment a Paks, időt is kellett kérnie Kovács Adrián vezetőedzőnek 33. perc: 62-66). Tóth és Manigat pontjainak köszönhetően gyorsan futott egy 4-0-t a hazai együttes, de Jackson egy zsákolással vette vissza a vezetést az övéinek. 66-68-nál kicsit beragadtak a felek, bő másfél percig senki sem tudott a gyűrűbe találni. Costa triplája törte meg a gólcsendet, ami azt jelentette, hogy az utolsó 3 percnek egy pontos hajdúsági előnnyel mentek neki a csapatok. Evans ziccere után újfent a paksiaknál volt az előny, nagyon izgalmas végjátékra volt kilátás. Manigat küldött a helyére egy triplát (72-71) 1:30-cal a vége előtt, amire Dzunics kért időt. Harris hagyott ki egy triplát, majd Bognár egy közelit, Jackson pedig lefaultolta Borisovot, amivel ki is pontozódott, a DEAC légiósa pedig mindkét büntetőt a helyére küldte (39. perc: 74-71), Dzunics ismét időt kért. Evans egyből eladta a labdát, majd Faust védekezett szabálytalanul, ezúttal Harrison állhatott a büntetővonalra, azonban azonban mindkettőt kihagyta. Manigat ütött oda Evansnek, a paksi játékos viszont mindkét szabaddobását értékesítette (74-73). A Debrecennél ezúttal Manigat állhatott oda és csak a másodikat dobta be. Evans a betörést választotta a következő támadásnál és csinált is egy 2+1-es akciót pár másodperccel a vége előtt (75-76), Kovács Adrián kért időt. A végén már nem tudott betalálni a Debrecen. Úgy győzött a Paks, hogy mindössze csak négy játékosa szerzett kosarat.
 
DEAC - Atomerőmű SE 75-76 (17-19, 20-21, 20-15, 18-21)
 
Bajnokság, 5. forduló
Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok
V.: Papp P., Rácz Zs., Hervay T. (Bogárdi J.)
 
DEAC: Costa 8/3, Manigat 12/9, Borisov 22/15, Bognár 4, Tóth Á. 18. Csere: Somogyi -, Harrison 11/3, Omenaka -, Polyák-.
 
Paks: Evans 27/3, Faust 30/15, Kis-, Harris -, Lóránt 4. Csere: Szalai -, Jackson 15/3, Valerio-Bodon -.

Vármegyei szövetségek