Férfi NB I: Megvan az OSE első győzelme
12
Oct
2019
Férfi NB I: Megvan az OSE első győzelme
2019. október 12.  |  23:46

Pécsi VSK-VEOLIA – Alba Fehérvár 91-86 (12-16, 28-24, 30-23, 21-23)
Bajnokság, 3. forduló
Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok
V.: Cziffra Csaba Zsolt, Minár László Balázs, Nyilas István (Farkas Zoltán)

Pécs: Pongó 3, Diggs 37/6, Smith -, Budimir 19/9, Aiken 15. Csere: Csirics 6, Antóni 2, Ruják 2, Horti 7/3.

Alba: Ljubicsics 19/6, Guyton 9/3, Markovics 9/3, Csupkovics 9/3, Molnár 10. Csere: Govens 13/9, Keller 2, McDuffie 7, Csorvási 8.

Ljubicsics triplájával indult a találkozó, majd Markovics értékesített egy duplát, aztán Csupkovics is beköszönt, így igazi villámrajtot vettek a vendégek. Ezután mindkét csapat szerzett két-két kosarat, majd a vendégek irányítója egy triplával 10-re hizlalta a különbséget, ami után időt kellett kérnie Csirke Ferenc vezetőedzőnek. Ezután megtalálta a játékát a Pécs és visszajött 4 pontra (12-16).

A második negyedben egy darabig úgy tűnt, hogy egy 6-8 pontos különbséget állandóra kiépít az Alba, de a hazaiak máshogy gondolták és többek között Diggs remek játékának köszönhetően kiegyenlítettek a nagyszünetre. A légiós egyébként 20 ponttal állt ekkor, mindössze egy mezőnydobást elhibázva.

A fordulás után Aiken köszönt be, majd Diggs dobott egy ziccert, aztán Markovics és Molnár pontjainak köszönhetően kiegyenlített az Alba. Felváltva potyogtak a kosarak, de egy kicsivel a Pécs járt előrébb ezekben a pillanatokban. Sőt, Budimir faulttal együtt helyére küldött ziccerét követően 8 pontos hátrányban kellett időt kérnie a Fehérvárnak. Ezután a Pécs csapatkapitánya közelijét követően a 10-et is átlépte a különbség (26. perc: 59-48). Diggs továbbra is tarthatatlan volt, hol a pontszerzésben, hol az előkészítésben vállalt szerepet (70-63).

A záró felvonás videózással kezdődött, de Jesús Ramírez jól kérte ki a technika segítségét, az Alba javára ítéltek a bírók. Ezután Keller mindkét büntetőjét értékesítette, így 5 pont volt közte, de Budimir azonnal válaszolt. A továbbiakban jól őrizte az előnyét a Pécs, végig 6-10 pont volt közte, míg Diggs ellenállhatatlanul játszott. Ekkor agresszívabb védekezésre váltott a vendég csapat, aminek meg is lett az eredménye, Csupkovics triplája után egy labdányira zárkózott az Alba, jött is a hazai időkérés a negyed felénél. Ezután megemberelték magukat a hazaiak, Budimir hármasa újra a kétszámjegyű különbséget jelentette (37. perc: 86-76). Még volt tartás a Fehérvárban, 1:27-el a vége előtt 86-82-re jött fel a csapat, amit pécsi időkérés követett. Ezután Pongó harcolt ki egy faultot, de csak egy büntetőt küldött a helyére, Ljubicsics pedig egy ziccerrel válaszolt. Harminckét másodperccel a vége előtt Diggs harcolt ki két dobást, ami után még egy technikai hibát is kaptak a fehérváriak. Csirics bedobta a maga szabaddobását, azonban Diggs mindkettőt elhibázta. Az ellentámadásból Ljubicsics dobhatott kettőt a vonalról, ám neki nem remegett meg a keze – 24 másodperccel a vége előtt 88-86 volt az állás. Ezután a vendégek gyorsan odaütöttek és ismét Diggs következett, ezúttal azonban mindkét dobását a helyére küldte, így megnyerve a Pécsnek a rangadót.

---------------------------

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Kaposvári KK 81-74 (15-16, 19-19, 28-20, 19-19)
Bajnokság, 3. forduló
Szombathely, Aréna Savaria, 2620 néző
V.: app Péter, Török R., Kulcsár T. (Schäffer B.)

Falco: Hooker 12/6, Benke 11/3, Bíró -, Washington 6, Reddic 10. Csere: Krivacsevics -, Perl 14, Váradi 8, Lake 6, Filipovity 14/12.

Kaposvár: Davis 19/6, Norfleet 18/6, Ponjavics 3/3, Hendlein 2, Dramicsanin 14/9. Csere: Lalic 15, Baki -, Krnjajski 3/3, Bogdán -.

Sok hibával kezdett mindkét csapat, közel két percet kellett várni, mire Reddic elsőként betalált, de az egyik büntetőjét még ő is elrontotta. Dramicsanin egy hármassal fordított. A harmadik percben elcserélte magát Fekete Ádám (Hendlein helyére Lalic állt be), öt légiós került a pályára, így a szabályok értelmében technikait kapott a vendég kispad. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, az első negyed után 15-16 volt az állás, köszönhetően Norfleet dudaszós hármasának.

Az ex-szombathelyi légiós nagyon motiváltan játszott, büntetőkkel növelte tovább csapata előnyét, Okorn másfél perc után időt kért. Hiába, 10-0-val kezdett a KKK, nagyon gyenge százalékkal dobott a Falco, ráadásul három perc után 5-0 volt a faultarány. Benke törte meg a hosszú hazai kosárcsendet. Perl és Filipovity kosaraival aztán elkezdett zárkózni a bajnok, a tizenötödik percben, 22-28-nál meg is szakította a játékot Fekete Ádám. Egyre csak közeledett a Falco, 31-31-nél Benke egy zsákolással egyenlített, Hooker kosarával pedig hosszú idő után fordult a kocka, így ismét időt kért Fekete. Nem adták fel a kékek, a félidőre előnnyel is mentek (34-35).

A fordulás után Davis talált be először, ziccerből, majd Washington zsákolt egy nagyot. A második félidőre átért Zalaegerszegről Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány is. 38-39-nél Ponjavics követett el sportszerűtlen hibát Benkével szemben, majd nem sokkal később is ugyanez volt a leosztás Davis és a megiramodó Hooker találkozásakor. Mielőtt még elment volna tízzel a Falco, Dramicsanin gyorsan bevágott két hármast (55-52). 62-55-ről indult a záró felvonás.

Davis tizennegyedik, Perl tizenkettedik pontját jegyezte. Perl szép szólója után Fekete időt kért, 66-57 volt az állás. Lake közelijével először vezetett tíz fölött a címvédő. A vendégektől Ponjavics a 34. percben kiszállt. A hátralévő időben újabb fordulat már nem jött, a Falco ha nehezen is, de felőrölte a nagyot küzdő és jól játszó kaposváriakat, így továbbra is hibátlan a bajnokságban.

-----------

Atomerőmű SE – Jászberényi KSE 77–62 (18-17, 19-14, 24-13, 16-18)
Bajnokság, 3. forduló
ASE Sportcsarnok
V.: Kapitány Gellért, Csabai-Kaskötő Brigitta, Ádám József (dr. Páli Kálmán)

Paks: Evans 16/6, Harris 8/6, Faust 11/6, Coleman 13/6, Lóránt 15. Csere: Valerio-Bodon 3/3, Szalai 2, Jackson 9/3, Kis R. -

JKSE: Staten 18/3, Mészáros M. 4, Miller 8/6, Alekszandrov 10/3, Pantelics 6. Csere: Brbaklics 2, Peringer 8, Marinkovics 6, Ruják B. -

Eilinsgfeld János és Kovács Ákos sérülése miatt mindössze kilenc bevehető játékossal fogadta az Atomerőmű SE a bajnokságot két vereséggel kezdő Jászberényi KSE együttesét, igaz, Kovács azért leült a kispadra, de nem állt be. A meccsen bárkinek volt lehetősége vért adni, ezzel lehetett segíteni a leukémiával küzdő magyar válogatott játékosnak, Gereben Líviának. A véradóknak a paksiak ingyenes belépést biztosítanak a Körmend elleni hazai mérkőzésre.

Mészáros Máté kosarával és vendégvezetéssel indult a bajnoki, majd Lóránt és Coleman duplájával, illetve Harris triplájával 7-2-re húztak el a hazaiak. Hullámzott az első negyed, ezt jelzi, hogy innen 7-11-re alakult az állás, amely után 18-13-ra ismét a paksiak vezettek. A fordulatok végén a keretet alaposan forgató ASE 18-17-re megnyerte az első negyedet.

A másodikat a jászberényi Miller triplája nyitotta, Alekszandrov közelijével pedig már 20-25 állt az eredményjelzőn, a játékrész közepén azonban Lóránt kosara után újra döntetlen lett, majd 29-25-re megint a paksiaknál volt az előny. Fordulatosan alakult a találkozó, amelynek félidejében 37-31-re vezettek a hazaiak. A Paksnál Lóránt 10, a Jászberényben Staten 13 pontnál járt ekkor csapata legeredményesebbjeként.

A harmadik negyedet őrületes rohanással kezdte az ASE, sorozatban 13 pontot szórtak be. Evans és Coleman triplával, Jackson két duplával járult ehhez hozzá, ezzel 50-31-re alakult az eredmény, és tizenöt perccel a vége előtt szinte el is dőlt a mérkőzés. Triplaeső következett: Miller, Faust, Staten, Faust volt a sorrend, így csak az eredmény változott 56-37-re, a különbség maradt 19 pont. A negyed végén 61-44-nél szusszanhattak egyet a csapatok.

Az utolsó tíz percben számottevően nem csökkent a csapatok közötti különbség, így egy pillanatig sem forgott veszélyben a paksiak sikere. A vége 77-62-es hazai győzelem. A mezőny legeredményesebb játékosa Juwan Staten lett 18 ponttal.

-------------------

DEAC - Sopron KC 87-71 (19-18, 22-20, 22-22, 24-11)
Bajnokság, 3. forduló
Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok
V.: Tőzsér D., Frányó P., Goda L. (Gorka Sz.)

DEAC: Costa 7/3, Harrison 17/9, Manigat 12/6, Armwood 11, Tóth Á. 16. Csere: Somogyi, - Borisov 19, Polyák 3/3, Bognár 2.

Sopron: Supola 8, Thompson 5/3, Jones 14, Rivers 16/6, Carter 17. Csere: Pitts 9, Takács 2, Molnár -,

Bors Miklóssal a kispadon kezdték a találkozót a vendégek, ugyanis Sabáli Balázs két technikai hiba miatt automatikus eltiltást kapott a Körmend elleni meccs után. A soproniaknál Pitts végül a kispadról szállt be a meccsbe, míg a hazaiaknál némileg meglepő módon Borisov nem lett a kezdőbe nevezve.

Tóth Ádám kosarával indult az összecsapás, amire a túloldalon Jones válaszolt egy 2+1-es akcióval. Costa betörése után Harrison és Tóth is eredményes volt a DEAC-nál, akik így gyorsan elléptek 5 ponttal. Carter középtávolija 1 pontra hozta vissza az SKC-t a negyed derekán, sőt, Supola büntetője után a vezetést is átvették (7. perc: 12-14). Több hibával folytatták a csapatok, 20 másodperccel a vége előtt Polyák triplájával 19-16-ra módosult az állás, de a záró szó Pitts két büntetője volt (19-18).

A második negyed elején felváltva vezetett hol az egyik, hol a másik csapat. 25-26-nál, Harrison közelije után kért időt Bors Miklós, 14 perc játék után. Rivers triplája és Jones közelije után öttel elléptek a soproniak, jött is az időkérés Kovács Adrián részéről, hiszen ekkora különbség csak a második percben volt, csak akkor még a DEAC javára. Ezután egy darabig tartotta az előnyét az SKC, majd Harrison és Borisov kosaraival újra egy labdán belülre került a DEAC, sőt, Armwood ziccere után a vezetést is átvette 34 másodperccel a vége előtt. Ezután még Borisov is a helyére küldött két büntetőt, így 3 pontos hazai vezetéssel mehettek a nagyszünetre a csapatok.

A fordulás után Pitts dobott egy közelit, majd egy gyors kosárváltást követően Rivers ziccerével átvette a vezetést a Sopron. Jones visszapöcizett labdáját és Pitts ziccerét követően tudott újra a gyűrűbe találni a Debrecen, Borisov volt eredményes (25. perc: 45-48). Rivers betörését követően kért időt a hazai csapat. Borisov kétszer is eredményes volt egymás után, így újfent egy labdányi volt a különbség a két együttes között. Thompson hármasára Manigat válaszolt, majd Carter értékesített egy büntetőt a kettőből. Costa ugrasztotta talpra a hazai közönséget egy trojkával, ugyanis ez az egyenlítést is jelentette egyben. Egy perccel a vége előtt Armwood harcolt ki két büntetőt, ráadásul technikait is kapott a Sopron, így eggyel mentek a hazaiak, végül Costa az utolsó másodpercben háromra növelte az előnyt (63-60).

A záró felvonás Carter büntetőivel indult, de Harrison egyből egy triplával válaszolt. Ezután Tóth Ádám tett vissza egy támadólepattanót, majd Armwood zsákolt egy gyorsindítást követően, így 8-al ellépett a DEAC, vendégoldalról pedig jött az időkérés. Ezután is megmaradt a lendület a hazaiaknál, Harrison hármasával már a 10-et is átlépte a különbség. Ezekben a percekben nagyon beindult a Debrecen támadójátéka, míg a védőoldalon is remekeltek, a Sopron pedig egyszerűen nem tudott a gyűrűbe találni, amit jól jelez, hogy az utolsó negyedben az első 6 perc alatt csak 3 pontot tudott dobni. Tóth újabb közelijét követően már 16 volt közte. Tóth továbbra is tarthatatlan volt, az ő játékának köszönhetően volt, hogy 83-63-ra vezettek a hazaiak. Itt az érdemi dolgok már eldőltek, az utolsó negyedben robbantott a DEAC és verte meg a Sopront.
--------------------------

Zalakerámia ZTE KK - OSE Lions 84-91 (21-21, 24-25, 23-23, 16-22)
Bajnokság, 3. forduló
Zalaegerszeg, Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok
V.: Győrffy P. A., Farkas G., Kovács N. (Faidt M.)

ZTE: Simon 2, Johnson 21/6, Williams 16/3, Szabó 16, Agafonov 16. Csere: Gulyás -, Doktor 9/6, Bagó 4.

OSE: Abell 14/3, Illés 6/6, Mohácsi 14/6, Garamvölgyi 7/3, Bozsovics 18/3. Csere: Rizvic 17/3, Washington 8/6, Zsiros 3/3, Anda 3, Demeter 1, Nshimba -.

Az újonc OSE ellen kezdte hazai pályás szereplését a Zalaegerszeg a 2019-20-as idényben. A három évtized után az élvonalba visszatérő vendégek a nyolcvanas évek végén parázs csatákat vívtak a ZTE-vel, a kék-fehérek éppen ellenük szerezték első Magyar Kupa-győzelmüket 1988-ban.

Kellemetlen meglepetés fogadta a hazai szurkolókat: Ubilla mellett Djurics is a sérültek számát növelte, a szerb légiós a Falco elleni találkozón szenvedett saroksérülést, s nem jött rendbe szombatig. Simon Kristóf került így a hazai kezdőcsapatba.

Abell szerezte a találkozó első kosarát, majd Mohácsi ziccere és Bozsovics triplája révén elhúzott a vendégcsapat. 2-10 állt az eredményjelzőn, a ZTE eleinte sok hibával játszott. Aztán Johnson robogott végig a pályán, majd Szabó belépős ziccere és büntetői után két pontra zárkózott a hazai csapat. Sokat cserélt Bencze Tamás, hiszen csupán három légiósa maradt, akiket igyekezett frissen tartani. 3-4 pontos vendégelőnynek örülhetett a közel százfős oroszlányi publikum, akik szűnni nem akaró énekléssel biztatták övéiket. Johnson triplájával először vezetett a ZTE, ám Rizvic szép egyéni akciója után 21-21-el zárult az első negyed.

Triplasorozattal folytatódott a játék: Illés, Williams, majd Garamvölgyi is betalált, s hiába volt Simon befutása, miután Zsíros is trojkát hintett, Bencze Tamás ingerülten hívta magához csapatát. A 15. percben már hét ponttal vezetett az OSE. Használt a fejmosás, hiszen két gyorsindítással kapaszkodott a ZTE, ám Abell hármasának megint a vendég drukkerek örülhettek. Egy pontra jött fel a ZTE. Bagó Martin ügyeskedett, majd Szabó szerzett bravúrtempót Garamvölgyi feje felett. Illés második hármasát is behintette, a negyed végén pedig Rizvic révén egypontos vendég előnnyel vonultak öltözőbe a felek. Semmi nem dőlt el húsz percnyi játék után, 45-46 volt az állás, az oroszlányiak kiválóan, közel 60%-al dobták a triplát, s cseppet sem tűntek megilletődöttnek.

A Bozsovics-Rizvic duónak köszönhetően pillanatok alatt nyolccal lépett meg a piros-fekete gárda, ám ezt követően a ZTE csinált egy 6-0-s rohanást. Agafonov 2+1-es akcióval egalizált a 27. percben, majd Mohácsi és Johnson találtak be távolról. Továbbra is 50% felett céloztak távolról a vendégek, akiknél Zsírost és Bozsovicsot is ápolni kellett. Utóbbi hamar visszatért, s ő szerezte a negyed zárópontjait. Egy ponttal még mindig az OSE vezetett 30 percnyi játék után.

A ZTE a harmadik negyedbeli jobb periódusa után rövid ideig még ritmusban maradt, Williams kétszer is zsákolt labdaszerzés után, ám ezt követően kijött a rövidebb rotáció és a fáradtság. Az Oroszlány egyre jobban elhitte, hogy nyerhet ezen az estén és Mohácsi Máté vezérletével tartotta néhány pontos előnyét. Az ő triplájával nőtt kilenc pontra a vendégfór, amit ugyan csökkentett Doktor hármasa, ám a végjátékban szinte az összes büntetőt értékesítette az OSE, így megérdemelten győzte le a dekoncentrált és fáradt csapat benyomását keltő, két kezdőlégiósát is nélkülöző Zalaegerszeget.
-----------------------

Egis Körmend – Szolnoki Olajbányász KK 89-60 (33-18, 14-12, 27-14, 15-16)
Bajnokság, 3. forduló
Körmendi Városi Sportcsarnok
V.: Benczur T., Nagy V., Györfy R. (Várhalmi Zs.)

Körmend: Turner 10, Oroszi 3/3, Edwards 16/3, Varnado 11/6, Keller 10. Csere: Kastrati 7/3, Ferencz 2, Taylor 12, Durázi 4, Németh 9/3, Takács 2, Filipovic 3.

Szolnok: Smith 5/3, Jones 22/6, Kovács 5/3, Krisztics 8/6, Morant 4. Csere: Tucker 16/6, Tóth N. -, Rudner -, Csák -.

Turner kosarával indult a piros-fekete rangadó, amire Jones válaszolt egy gyorsindítás után. Edwards erre egy triplával jelentkezett, majd Turner csinált egy 2+1-es akciót, aztán egy gólpasszt is kiosztott Kellernek, így két és fél perc játék után már 10-2-re vezettek a hazaiak. Sőt, Oroszi triplája után Dragan Alekszics vezetőedzőnek időt is kellett kérnie. Továbbra is remek védekezéssel és könnyű támadásokkal operált a Körmend, a vendégeknek pedig minden kosarukért meg kellett izzadnia (7. perc: 25-11). A hátralevő időben úgy tűnt, hogy bejönnek 10 alá a Tisza-partiak, de Németh utolsó másodperces távolija 15-re növelte a különbséget (33-18).

Smith középtávolija indította a második negyedet, majd Krisztics zsákolt egyet. A körmendiek azonban továbbra is sok labdát szereztek és sok könnyű kosarat dobtak. A játékrész első öt perce nem sikerült olyan ponterősre, mint az előző felvonásban, mindössze 6-6 pontot pakoltak fel a táblára a csapatok. Taylor centerezése nagyjából  háromperces gólcsendet tört meg, ráadásul ekkor már 17 ponttal ment a Körmend. Egy újabb elszórt labdát követően már a húszat is átlépte a különbség, Dragan Alekszicsnek ismét időt kellett kérnie. Tizennyolc perc játék után már 10 eladott labdája volt a Szolnoknak. Krisztics küldött egy trojkát a helyére 40 másodperccel a vége előtt, ami a vendégek 30. pontját jelentette, majd Turner ziccerezett egyet szerzett labdából, így 47-30-as eredménnyel mehettek nagyszünetre a csapatok.

A második félidőt Edwards közelije indította, majd Smith követett el egy sportszerűtlen hibát, így ismét 20 fölé nőtt a különbség. Varnado alley-oopja ugrasztotta talpra a közönséget, majd Németh dobott egy tempót. A 24. percben Turner már 7 gólpassznál járt a hazaiaknál, míg a vendégek irányítója, Smith 5 eladott labdát vétett. Varnado triplája után újabb időt kért a Szolnok, ekkor már 64-34 volt az állás. Ezután Durázi is megszerezte első pontjait, szinte akkor dobott kosarat a Körmend, amikor akart. Továbbra is rengeteg labdát adott el a Szolnok, miközben a hazaiaknál már a fiatalok is komoly perceket kaptak, a játékrész végére továbbra is maradt a tetemes különbség (74-44).

A záró etapban már alábbhagyott a csapatok koncentrációja, ami sok eladott labdát, kihagyott dobást és körülményes támadásokat eredményezett. Érdemi változás már nem történt, megérdemelten nyerte a Körmend a 3. forduló egyik rangadóját.

------------------------

Naturtex-SZTE-Szedeák – KTE Duna Aszfalt 77-86 (18-21, 23-24, 22-22, 14-19)
Bajnokság, 3. forduló
Szeged, Újszegedi Sportcsarnok
V.: Praksch P., Söjtöry T., Rácz Zs. (Balogh L.)

Szeged: Miliszavljevics 16/6, Wirth 5, Balmazovics 13/9, Krapic 16/3, Asbury 23 Csere: Kerpel-Fronius B. 3/3, Kerpel-Fronius G. 1, Olasz -.

KTE: Wittmann 13/9, Thomas 11/3, Djeraszimovics 25/15, Djuraszovics 14/9, Karahodzsics 19/3 Csere: Vukcsevics -, Kucsera -, Révész -, Lewis 4.

A Szeged centere, Asbury dobta a találkozó első kosarát a két nyeretlen csapat csatáján. A vendégeknél Djuraszovics ihletett formában kezdte a mérkőzést, öt perc alatt elsüllyesztett három triplát, így az első negyed felénél 15-10-re a KTE vezetett. Miliszavljevics pontjaival zárkózott a Szedeák, az első tíz perc után 18-21 volt az állás.

A folytatásban felváltva estek a kosarak, a különbség csak minimálisan változott, Balmazovics két triplájával tartotta magát a Szeged. Karahodzsics zsákolása után 32-26-ra vezetett a Kecskemét, amely a második etapot is megnyerte egy ponttal, a nagyszünetben 41-45-et mutatott az eredményjelző.

Jobban kezdte a második félidőt a Szedeák, a hazaiak felzárkóztak egy egységre (50-51), de Wittman hárompontosa után időt kért Mandics-mester (50-56). Jót tett a fejeknek az egyperces szünet: négy perc volt vissza a harmadik negyedből, amikor a hazaiak egyenlítettek. Sokáig azonban nem örülhettek, a zárófelvonást négypontos előnnyel a KTE várta (63-67).

Wirth törte meg a több, mint kétperces kosárcsendet a negyedik negyed elején, ám a Kecskemét zsinórban hat pontot berámolt és elhúzott hét ponttal (66-73). Három perccel a végső dudaszó előtt tíz pontra növelte előnyét a vendégegyüttes, és már hiába jött a hazai időkérés, a Szedeák számára nem volt visszaút. A KTE szerezte meg első győzelmét, a végeredmény 77-86 lett.

Vármegyei szövetségek