Indiában lesz a márciusi 3x3-as olimpiai selejtező
07
Oct
2019
Indiában lesz a márciusi 3x3-as olimpiai selejtező
3x3
2019. október 7.  |  19:20

A FIBA közleménye kiemeli, hogy az Indiai Kosárlabda Szövetséggel, illetve egy nagyobb helyi rendezvényszervezővel (YKBK Enterprise) együttműködve bonyolítják le a nagyszabású tornát. A pontos helyszínt és időpontot majd a későbbiekben kommunikálják.

A tornán 20 férfi és 20 női válogatott vehet részt. A magyar női csapat a világbajnokságon szerzett ezüstérmével biztosította helyét a selejtezőn.

A kvalifkáció menetét nézve a világranglista első négy helyezettje automatikusan ott lesz Tokióban. November 1-jével zárul a kvalifikációs időszak, és a férfi World Tour sorozat japán döntője előtt, egy ünnepség keretében mutatják be ezt a négy válogatottat.

A 2020-as olimpia házigazdája, Japán a 3×3-as szakágban egy helyet kap rendezőként alanyi jogon. Ez a fenti négy pozíció sorsát még befolyásolhatja. Az alapján dől el, hogy a férfi vagy a női válogatottjuk él ezzel, hogy melyik lesz november 1-én a magasabban rangsorolt a világranglistán. Ha az olimpiai házigazda nem lesz ott az első négyben egyik nemben sem a világranglistán a kvalifikációs időszak zárásakor - amire reális esély van -, akkor abból a nemből, amelyben a japánok a magasabban rangsoroltak, egy helyet megkapnak a fent említett négyből. Jelenleg a férfiak állnak jobban.

A 2020. márciusi indiai olimpiai selejtezőről az első három helyezett szerez olimpiai kvótát. Ezzel hét hely már ismert lesz ekkor a tokiói mezőnyt tekintve.

Tokióban nyolc csapat részvételével rendezik az ötkarikás játékok 3×3-as tornáját. Az utolsó nyitott hely sorsa 2020. áprilisában egy hatcsapatos tornán dől el, aminek a neve Universality Olympic Qualifying Tournament lesz. Ezen a világranglistáról a hat legmagasabban rangsorolt olyan gárda vehet részt, akik az előző módokon nem szereztek kvótát és hazájuk válogatottja 5:5 kosárlabdában nem vett részt az utolsó két olimpián. Ahogy a torna neve is mutatja, a nyolcadik helyet egy “esélyegyenlőségi” lehetőségnek tartják fent, hiszen a 3×3 kimondott célja, hogy olyan nemzetek is olimpiai részvételhez jussanak, akiknek erre 5:5 kosárlabdában nincsen esélyük.

Vármegyei szövetségek