Férfi NB I: Kaposváron győzött a ZTE, az Olajbányász nyerte a megyei rangadót
06
Oct
2019
Férfi NB I: Kaposváron győzött a ZTE, az Olajbányász nyerte a megyei rangadót
2019. október 6.  |  08:30

Kaposvári KK – Zalakerámia ZTE KK 76-82 (22-17, 17-29, 20-19, 17-17),
Bajnokság, 2. forduló
Kaposvár Aréna, 1726 néző
V.: Praksch P., Tözsér D., Boros T. (Várhalmi Zs.)

Kaposvár: Davis 22/6, Norfleet 12/9, Ponjavics 5/3, Hendlein 7, Dramicsanin 8/3. Csere: Lalic 14, Baki 6/6, Krnjajski 2,

ZTE: Ubilla 14/12, Johnson 23/6, Williams 19/6, Szabó 6, Agafonov 9. Csere: Doktor -, Djurics 9/3, Bagó 2, Gulyás -, Simon -.



Első tétmérkőzését játszotta a Kaposvári KK az új Kaposvár Arénában, amelyben a Zalakerámia ZTE KK-t látta vendégül. A ZTE most mutatkozott be a 2019/20-as szezonban, mivel az előző találkozójukat elhalasztották a Falco BL szereplése miatt. A két szurkolótábor remek hangulatot varázsolt már a feldobás előtti pillanatokban is, jó mérkőzésre volt kilátás.

Davis ziccerével indult az első negyed, azonban az ex-kaposvári Reggie Johnson egy triplával válaszolt. Ezután három gyors kosarat is dobtak a hazaiak, Bencze Tamás vezetőedzőnek már két perc elteltével időt kellett kérnie. A kis pihenő után Williams vezérletével fordított a ZTE (5. perc: 9-10). Ezután fej-fej mellett haladtak a csapatok, hol az egyik, hol a másik együttes vezetett, majd jött Ponjavics triplája és Lalic büntetője, ami azt jelentette, hogy a hazaiak fejezték be jobban az első 10 percet (22-17).

A második játékrészt Norfleet hármasa kezdte meg, amire Agafonov egy közelivel válaszolt. Idegesen játszottak a felek, több hiba is becsúszott ezekben a pillanatokban. Ubilla két trojkát is elsüllyesztett, amivel visszavette a vezetést a Zalaegerszeg, így Fekete Ádám vezetőedző kénytelen volt időt kérni a 16. percben (28-29). Az egyik oldalon Lalic, a másikon pedig Williams és Johnson percei következtek, majd Djurics zsákolása után 6 pontos előnyre tett szert a ZTE, amire Agafonov pakolt még rá egyet büntetőből (39-46).

A fordulás után felváltva potyogtak a kosarak, nem a védekezésről szóltak az első percek. Parázs pillanatok következtek, majd Davis gyorsindítását követően 3 pontra jött fel a Kaposvár, Bencze Tamásnak pedig időt kellett kérni (25. perc: 50-53). Jót tett a pihenő a vendégeknek, Ubilla zsinórban két hármassal rángatta ki a gödörből az övéit. Végül Davis utolsó másodperces kosarának köszönhetően egy pontot faragott a Kaposvár a félidei eredményből (59-65).

Norfleet gyorsan egy labdányira hozta a somogyiakat egy távolival rögtön a záró felvonás elején, majd egy büntetőt is a helyére küldött, így 2 pontra olvadt a ZTE előnye. Sőt, a 35. percben már 67-68 állt a táblán, jött is az időkérés, ami után egyik csapat sem tudott elszakadni, majd Agafonov kipontozódott két perccel a vége előtt. 70-72 volt az állás 1:35-nél, majd Szabó dobott egy ziccert. Ekkor aztán Davis ugrasztotta talpra a közönséget egy faulttal együtt értékesített triplával, de a büntetőt kihagyta, ami után Szabó állhatott a vonal mögé a túloldalon, de az ő keze nem remegett meg (39. perc: 73-76). Ubilla szerzett labdát, majd Williams betörésével 5 pontra nőtt a vendégek előnye 28 másodperccel a vége előtt. Hiába kért időt Fekete Ádám, Hendlein kilépett az alapvonalon, a Zalaegerszeg pedig innen már nem engedte ki a kezéből a győzelmet.

Alba Fehérvár – Atomerőmű SE 88–83 (21–27, 28–15, 20–22, 19–19)
Bajnokság, 2. forduló
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok,
V.: Földházi T., Nagy V., Török R. (Bodrogváry I.)

Alba: Ljubicsics 6/6, Keller 3/3, Markovics 14/3, Csupkovics 6, Molnár 15. Csere: McDuffie 12/3, Guyton 14/3, Csorvási 4, Govens 14/3, Takács -.

ASE: Evans 14/6, Harris 2, Faust 26/24, Coleman 6, Lóránt 19/3. Csere: Kovács Á. 7/3, Kis 5/3, Porter 4, Szalai -.

Alig nyolc másodperc után Keller Iván triplája nyitotta az Alba-ASE mérkőzést. Alaposan bekezdett a kék-fehér együttes, nem egészen két perc után 7-2 volt az állás. A negyed derekán fordítottak a vendégek, sőt kicsit meg is léptek (12-18). Potyogtak a kosarak, nem a védekezés dominált. Evans zárta az első tíz percet, amely után 21-27 volt az állás.

Evans tovább folytatta a pontgyártást, már nyolccal ment az ASE. Érkezett a válasz Guytontól, egy bravúros kosár formájában. Továbbra is csapkodó volt a játék. Nem adta fel a hazai csapat, hátrányát pillanatok alatt ledolgozta, és visszajött kettőre. 32-34-nél időt kért Dzunics. Hiába, a remekül játszó Molnár Márton vezérletével fordított az Alba, így alig egy perccel később, 39-34-nél újra vendég timeout következett. 22-7-es szériánál tartott a Fehérvár, teljesen megállt a Paks. Sokat hibáztak a csapatok, húsz perc játék után 49-42 állt a táblán.

A fordulás után egészen hamar kétszámjegyűre nőtt az Alba előnye. Jó darabig hiába próbálkoztak Lóránték, állandósult a differencia. Aztán elég komoly fordulatot vett a meccs. Faust két, Lóránt egy hármast dobott be egymás után, 9-0-val hosszú idő után visszajött az ASE esélye, 66-61-nél időt is kért Ramirez. Hiába, Faust nem tudott leállni, ismét betalált, megint távolról. 66-64-nél az amerikai elrontotta a ziccerét, pedig azzal akár már egyenlíthetett is volna. „Cserébe” a végén Markovics a dudaszó pillanatában szerzett egy hármast a sarokból.

69-64-ről indult a záró felvonás. A színvonal semmit sem javult, de legalább a sok hiba miatt izgalom maradt a végjátékra bőven. Guyton és Csorvási kosarai után időt kért Dzunics. Visszaállt a közte tíz. Faust elképesztő volt, kilenc kísérletből hét triplánál járt (közelről szinte nem is próbálkozott), négy perccel a vége előtt 78-74. Összejött a következő is, 80-77-nél már időt kért az érthetően ideges Ramirez. Porter zsákolt, már csak egy volt közte, három perc volt hátra. Faust megszerezte első dupláját is, ezzel már a Paks járt előbbre. Govens hármasa után kétszer is rontottak a vendégek, McDuffie pedig büntetőzhetett. Csak a második ment be, egy perccel a vége előtt időt kért Dzunics (84-81). Eladta a Paks, Govens pedig köszönte szépen a könnyű ziccert. Evans mindkét büntetőjét értékesítette, majd a végjátékban újabb fontos középtávolit tett hozzá az Alba sikeréhez a hidegvérű Govens. Dzunics még egyszer magához hívta övéit, de ez már nem osztott, nem szorzott (Colemanra jött ki a hármas, de rövid lett a próbálkozása), fordulatos, idegőrlő meccsen húzta be a rangadót a talán valamivel kevesebbet hibázó Fehérvár.

Szolnoki Olajbányász KK - Jászberényi KSE 89-75 (28-26, 18-10, 27-15, 16-24)
Bajnokság, 2. forduló
Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok
V.: Cziffra Cs., dr. Mészáros B., Vida J. (Fekete L.)

Szolnoki Olajbányász KK: Smith 7/3, Kovács P. 2, Jones 24/12, Krisztics 4, Morant 18. Cserék: Tóth N. -, Rudner 5/3, Tucker 22/18, Csák -, Frank -, Pallai 3, Taiwo 4.

Jászberényi KSE: Staten 13, Mészáros 4, Miller 25/6, Alekszandrov 13/9, Pantelics 2. Cserék: Brbaklics 9, Peringer 3, Marinkovics 2, Ruják B. 4.

Az első negyed inkább támadásról szólt mindkét oldalon, a csapatok nem töltöttek, csak tüzeltek, tették ezt hatékonyan, hiszen 28-26 lett ennek a játékrésznek az eredménye. A folytatásra azonban szigorítottak a védekezésen a hazaiak, ami szemmel láthatóan nem ízlett Nikola Lazics csapatának. Tóth Norberték folyamatosan, egyre jobban megléptek. A nagyszünetben már 46-36 volt az eredményjelzőn.

A második félidő tulajdonképpen formalitás volt. A berényiek teljesen elveszítették a mérkőzés ritmusát, rengeteget hibáztak, rosszul dobtak. A Szolnok gyorsan közé tette a húszat. Jones, Morant, Trucker szállította a pontokat, de Dragan Alekszicsnek arra is volt lehetősége, hogy olyanok is több játékpercet kapjanak, akik eddig kevesebb szerephez jutottak. A sérülése után visszatért Pallai Tamás is.

Az utolsó negyedben már nem történt változás a játék képében, a Szolnoki Olajbányász megérdemelten győzte le, a tempót csak 15 percig bíró Jászberényt.

Az Olajbányász egészen kiváló százalékkal dobott ezen a mérkőzésen, és nagy ünneplés közepette szerezte meg átalakulása utáni első sikerét.

 

Vármegyei szövetségek