Nosztalgia-délelőtt a Kosárlabdázás Napján
15
Sep
2019
Nosztalgia-délelőtt a Kosárlabdázás Napján
2019. szeptember 15.  |  11:10
Egy közelmúltbeli, valamint egy negyed százados nagy magyar női kosaras siker között a férfi vonal jubiláló, s messze legeredményesebb egyesületét ünnepelték a Kosárlabdázás Napján szombaton délelőtt, a Hősök Terén.
 
Világbajnoki bemutatóval kezdődött a program a centerpályán. Az itthon Turbó Csigák néven (el)ismert 60 éven felüli magyar női válogatott pár hete Finnországban, a korosztályos világbajnokságot nyert. Az ő ünneplésükkel kezdődött a program a centerpályán, s a hölgyek ízelítőt is adva tudásukból, kellemesen kimelegedve "léptek le" a porondról. Vitalitásukra jellemző, hogy a Hősök terén tartott bemutató lényegében csak bemelegítés volt a hölgyeknek, akik siettek a Megyeri útra, a régi Tungsram-csarnokba, hogy a streetball-rendezvények szervezésében is évtizedeken át közreműködő, s az újpesti csarnokban a Hajnali Kosarasok klubját "életre hívó" Weiner Lászlóra vagy ismertebb nevén Leóra emlékezzenek.
 
A hölgyek után civilbe öltözött urak "lepték el" a centerpályát, az idén 70 esztendős Budapesti Honvéd roppant sikeres, 33-szoros bajnok kosárlabdacsapatának bajnokságot nyert játékosait köszöntötték. Voltak 80-on túli és 50 év alatti korábbi kiválóságok is, s természetesen a játékosok mellett a szakvezetőket, a szakosztálynál korábban dolgozókat is köszöntötték. Judikék "családilag" ünnepeltek, az édesapa Zoltán, valamint fia, Béla is nyert bajnokságot a Honvéddal - ketten együtt összesen tízet... Az idősebbek közül még ott volt - a teljesség igénye nélkül - Gyulai Géza és Banna Valér, a valamivel fiatalabbak közül Kamarás György, Kiss Tamás és Márton Gábor. Egy következő generációt képviselt Bencze Ákos és Berkics László, és az utolsó nagy sikerkorszakból, a tungsramos és Danone-Honvédos "érából" is szép számmal érkeztek a korábbi kiválóságok, gondolunk itt Sitku Ernőre, Szabó Józsefre, Mihály Gyulára, többeket pedig - különböző minőségben - televízióban is láhatunk, hallhatunk, például Knézy Jenőt, Boros Zoltánt vagy Halm Rollandot.
 
A nosztalgia-délelőtt a negyed százada, 1994-ben Európa-bajnoki bronzérmet szerző női ifiválogatott köszöntésével zárult. A társulat - ahogy illik - a csapatvezető, a 90. életévéhez közelítő, (leg)idősebb Tóth Viktor vezetésével vonult föl a rendezvény színpadára. A közelmúlt honi női kosárlabdázásának olyan sztárjaival a soraiban lett mindössze egyetlen vereséget elszenvedve bronzérmes ez az alakulat, mint Béres Tímea, Iványi Dalma vagy Fűrész Emőke. A - talán illetlenség leírni, de utána lehet számolni - negyvenes éveikben járó hölgyek remekül tartják magukat, s a vezetőedző, ifj. Tóth Viktor is elégedetten nézett végig korábbi csapatán, megjegyezve: most is olyan csinosak, mint amilyenek 18 évesen voltak.
 
Az idő múlása, ha külsőségekben nem is volt érzékelhető, abban inkább, hogy többen is kamasz vagy kisiskolás gyermekükkel érkeztek a rendezvényre. A kérdésre, hogy hogyan értékelték, milyen eredmény, mekkora siker volt az Eb-bronz, a kapitány azt mondta: abból a szempontból mindenképpen sikeres volt, hogy előtte elég régen szerzett érmet utánpótlás világversenyen magyar korosztályos válogatott. Ugyanakkor azok után, hogy az együttes többek között az oroszokat is legyőzve veretlenül nyerte csoportját a bulgáriai Veliko Tarnovóban rendezett Eb-n, és nem sokkal a torna előtt idegenben kétszer is legyőzte a másik csoportot szintén veretlenül nyerő spanyolokat, egy még szebb, jobb szereplésben reménykedtek, aztán az olasz zóna "kifogott rajtuk" az elődöntőben.
 
Visszagondolva a 25 éve rendezett kontinensviadalra, a szakvezető kiemelte: ő, mint temperamentumos, fiatal edző és a tapaszalt, legendás, és híresen higgadt, nyugodt Szabó Ödön remekül kiegészítették egymást. Az Eb előtt nem sokkal súlyos sérülést szenvedett az együttes egyik kulcsjátékosa, a bedobó Mátrai Rita. A csapat orvosa, dr. Miltényi Márta az Eb alatt szinte végig amolyan 24 órás "szolgálatban" hol lázat próbált levinni, hol gyomorrontást megállítani, hol pedig sportsérüléseket kezelt. A nyitó összecsapáson mégis alig maradt egészséges mezőny cseréje. Mindezek tükrében egy nagyon szép sikert értek el együtt.
 
Azt már Iványi Dalma tette hozzá, a most nyáron Eb-ezüstérmet szerző U18-as válogatott szakmai stábjának tagjaként érzett valami hasonlót ahhoz, mint akkor játékosként. Azt, hogy nem sikerült megnyerni, rögtön a verseny után némi csalódásként élték meg, de kicsit később belegondolva abba, hogy Európa egyik legjobb csapata volt az övék, nagy büszkeséggel töltötte el őket. Béres és Iványi a roppant sikeres játékos pályafutás után sem szakad el a sportágtól, előbbi Kecskeméten az akadémia szakmai vezetője, utóbbi pedig a PVSK akadémiáján dolgozik, ráadásul a női válogatottnál is ott vannak, előbbi csapatvezetőként, utóbbi pedig a szakmai stáb tagjaként. A többiek közül sem mindenki szakadt el a sporttól, akad aki fitnesz stúdiót üzemeltet, van, aki sportpszichológus lett. Nagyon megörültek egymásnak és a találkozásnak, jó volt látni őket örülni!
 
 
Fotó - Streetball Challenge Hungary facebook

Vármegyei szövetségek