Fantasztikus meccsen verte a franciákat, nyolcba jutott férfi válogatottunk az Eb-n
31
Aug
2019
Fantasztikus meccsen verte a franciákat, nyolcba jutott férfi válogatottunk az Eb-n
2019. augusztus 31.  |  22:30

Tegnap a hölgyek sikerrel vették a csoportellenfelek jelentette akadályokat a debreceni 3x3-as Európa-bajnokságon, ezúttal a fiúkon volt a sor, hogy – a tavalyi évhez hasonlóan - továbblépjenek a kontinens legjobb nyolc csapata közé. Ehhez azonban talán még a lányokénál is nehezebb út vezetett számukra, hiszen két nagy kosárhagyományokkal rendelkező országgal, a franciákkal és az oroszokkal került egy csoportba a Csirke Ferenc vezette nemzeti csapat.

A pénteki játéknaphoz hasonlóan itt is 18:00 és 21:00 volt a magyarok mérkőzéseinek kezdési időpontja, nem titkoltan azzal a céllal, hogy maximalizálhassuk a nézőszámot, és a nap fő attrakciója lehessen Ivosevék pályára lépése. Ezúttal sem kellett azonban izgulniuk a szervezőknek, már a délután folyamán megteltek a lelátók, mindkét meccsen bőven megvolt a „teltház”.

A mieink az oroszok ellen kezdték a tornát, nagyjából a mérkőzés feléig fej-fej mellett is haladtak a csapatok, ám a végjátékot a rendkívül fizikálisan játszó ellenfél bírta jobban, és 21-15-ös győzelmet aratott. A franciák nem sokkal később magabiztosan, 22-10-re verték Oroszországot, felsejlett a tegnapi nap, ahol hasonló volt a forgatókönyv a női mezőnyben – ott is a franciákkal csapott össze egy nehéz első meccs után válogatottunk. Medgyessy Dóriék imponáló játékkal ütötték ki a regnáló Európa-bajnokot azon a találkozón, most a fiúktól legalább 17 dobott pontra volt szükség – a győzelem mellett persze - hogy a körbeverésből jól jöjjünk ki, vagyis bejussunk a legjobb nyolcba.

A meccs eleje inkább a galloké volt, nem esett sok kosár, de 6-6-nál utolértük őket. Hol Demeter, hol Mohácsi mutatott be egy-egy szép megoldást, Ivosevvel pedig nehezen bírtak a palánk alatt a franciák. Féltávnál mégis úgy tűnt, hogy az övék lehet a meccs, Mohácsi azonban egy nagyon fontos duplát pörkölt be, Ivosev pedig higgadtan büntetőzött többször is, egál közeli volt a parti az utolsó percekre fordulva. A végjátékot azonban ezúttal mi bírtuk jobban, Halász betörése, majd kétpontosa után 20-15-re léptünk el - karnyújtásnyira volt a bravúr, és a kellő számú dobott pont is megvolt. A i-re a pontot szintén Halász tette fel egy igazi „talpra ugrasztó” távoli kosárral, 22-15-re győzött csapatunk, és bejutott az Eb negyeddöntőjébe – a kosár az MKOSZ Instagram-oldalán is megtekinthető.

A fiúk követték tehát a „hagyományt”, a lányok után ők is kivívták a továbbjutást – a letteket kiütő Litvánia lesz az ellenfél, az sem lesz tehát egy egyszerű derbi. A mérkőzés után az érthetően boldog Csirke Ferenc kapitánnyal váltottunk pár szót:

- Ha a végeredményt nézzük, akkor szerintem ez egy fantasztikus eredmény, bejutottunk a legjobb nyolcba, mindenki láthatta, két milyen kemény ellenfelünk volt a mai napon. Az, hogy az oroszok elleni vereség után így fel tudtunk állni, és megverni a franciákat, azt mutatja, hogy erősek a fiúk fejben is – utólag lehet bosszankodni, hogy ha egy ponttal kevesebbet kapunk, akkor csoportelsők vagyunk, de ezzel most nem foglalkozunk, szeretnénk holnap a litvánok ellen egy kőkemény mérkőzést játszani, és bejutni a legjobb négybe. Láttuk őket, kiverték a világ egyik legjobb csapatát, Lettországot, de mindent megteszünk a sikerért. A közönség fantasztikus volt, valósággal belehajszolták a fiúkat a győzelembe, köszönjük nekik ezt a remek szurkolást!

 

A férfiak holnap 14:30-kor játsszák negyeddöntőjüket Litvánia ellen, a női válogatott pedig 15:35-kor lép pályára Spanyolország ellen. 

Vármegyei szövetségek