U16-os leány Eb: Vereség Finnországtól
22
Aug
2019
U16-os leány Eb: Vereség Finnországtól
2019. augusztus 22.  |  16:10

Finnország ellen kezdte meg az A divíziós Európa-bajnokságot leány U16-os csapatunk, a kispadon egy ismerős arcot is felfedezhettünk – Székely Norbert, a felnőtt válogatott kapitánya is ott volt Szkopjében.

Rögtön triplával kezdtek a mieink, Miklós Melinda váltotta három pontra Sitku Zsuzsanna passzát. Ez meg is adta az alaphangot egy jó rajthoz, Krasovec, majd Habling ziccereivel 7-0 állt az eredményjelzőn alig egy percet követően, időt is kértek a finnek. Vissza is jöttek hamar, 9-9-nél Igor Skocovski hívta magához csapatát, a jó kezdés után több hiba is becsúszott. Renczes találta meg szépen Hablingot, de az északiak felvették a ritmust, fej-fej mellett haladtak a felek (15-15). A Krasovec – Habling páros 1-1 labdaszerzést és blokkot is bemutatott az első negyedben, de a kezdeti lendület után támadásban némileg visszaesett az együttes – bár az etap második felében nem esett sok pont, így is vezetéssel zártuk az első tíz percet (21-17).

A második játékrész eleje épp az ellenkezője volt az elsőnek, Finnország szerzett zsinórban 7 pontot, és átvette a vezetést. Habling közelije bepattogott, folytatódott a kiélezett küzdelem (27-27). Három perc volt hátra félidőig, kevés pont esett, továbbra sem eresztették egymást a felek – a magyaroknál szépen eloszlottak a terhek, négyen is nyolc pontnál tartottak (33-33). Telegdy kiváló passzal szolgálta ki Sitkut, Balogh Liza pedig a félidő utolsó másodpercében volt eredményes, így egy pontot meg tudtunk őrizni vezetésünkből a nagyszünethez érve – rendkívül kiegyenlített volt a csata (40-39).

A fordulás után sem változott a meccs képe, kosárra kosárra volt a válasz, de sok dobást hibáztak a csapatok, kevés pont esett a játékrész első felében (44-44). A finnek tudtak elmozdulni az egálról egy 6-0-s etappal, nagyon beragadtunk ebben a negyedben – mindössze 2/10-zel dobtunk csaknem nyolc perc elteltével (44-50). Semmi nem akart összejönni, több eladott labdát is vétettek a lányok, dobóteljesítményük pedig 33%-osra romlott a kezdeti bőven 50% fölöttihez képest – 13-5-re nyerte a harmadik felvonást a finn válogatott, így előnnyel várhatta az utolsó tíz percet (45-52).

Gyors kosárváltással indult az etap, majd Sitku szedte vissza saját kihagyott dobását, és tette fel jól (49-56). Az északiak könnyebben jutottak el a gyűrű közelébe, a magyarok leginkább középtávolról vagy kintről próbálkoztak – a legtöbbször sikertelenül, így a negyed feléhez érve nem sikerült csökkenteni a hátrányon (53-60). Miklós szerzett labdát, majd dobott ziccert, de rögtön visszakaptuk a kosarat a túloldalon, elérkeztünk a mérkőzés hajrájához (57-62). Fogyott az idő, Kuncznál láttak lépéshibát a játékvezetők – 20 eladott labdánál jártunk, csakúgy mint a finnek, de 1/14-es triplázásunk sem festett jól. 59-64-gyel fordultunk az utolsó percre, a 40 pontos első félidőt követően tehát 19-nél jártunk a második húsz perc során. Ellenfelünk legjobbja, Sandvik zárta le a vitás kérdéseket egy sarokhármassal, a plusz egy büntetőt is értékesítette – a remekül kezdő magyar válogatott sajnos fokozatosan vesztett lendületéből a meccs előrehaladtával, ami az öt pontos harmadik negyedben „csúcsosodott ki”, így bár az utolsó etapban nagyot küzdöttek a lányok, fordítani nem maradt erejük, és vereséggel rajtoltak a kontinensviadalon.

 

Igor Skocovski: "Sajnos a mai napon nem volt rendszer a védekezésünkben. Nem láttunk nyomást a labdáson, az alapelveinkkel ellentétesen segítettünk, vagy még úgy sem. Ebből adódóan a támadásunkban sem volt ritmus, nagyon lassan kosárlabdáztunk, az agresszív védekezésre rosszul reagáltunk. Fájó vereség ez. Holnap egy másik, az igazi arcát kell mutassa a csapat."

 

Leány U16-os Európa-bajnokság, Szkopje, B csoport, első forduló

 

Magyarország – Finnország 63-70 (21-17, 19-22, 5-13, 18-18)

 

Magyarország: Renczes 4, Sitku 7, Miklós 11/3, Habling 14, Krasovec 11.
Csere: Balogh 10, Dúl 2, Telegdy 2, Kuncz 2, Pfeiffer -.

 

Finnország legjobb dobói: Sandvik 23/9, Ollilainen 20, Mantyla 9.

Vármegyei szövetségek