Szalay Domonkos a Jr. NBA Global Championship legjobbjai között zárt
12
Aug
2019
Szalay Domonkos a Jr. NBA Global Championship legjobbjai között zárt
2019. augusztus 12.  |  09:57
Vereb József, a szövetség 3x3 és Jr.NBA referensének helyszíni beszámolója:
 
A Jr. NBA Global Championship "nemzetközi konferenciájának" elődöntője nem kezdődött jól Szalay Domiék számára. A első negyedbéli gyenge játékot (7-17) egy még pocsékabb második 10 perc követte (13-21). Csak abban bízhattunk, hogy a Kína ellen bevált "módszerrel" csak sikerül valahogy legyűrni a kanadaiakat.
 
A harmadik negyed elején továbbra is a juharlevelesek domináltak, és csak nem akart elindulni a szekér (24-44). Aztán a 25. percben varázsütésre beindult a Szalay-Sarenac-Kusnyik tengely, és ha lassan is, de el kezdett fogyni a hátrány, bár a negyedik negyedre még így is maradt 12 pont (39-51). A nem éppen tipikus kanadai nevű Jovan Milicevic (a végén 30 pontig jutott) vezetésével sikeresen ellenálltak az észak-amerikaiak, egészen a 35. percig, amikor is Szalayék 3 perc alatt egy 10-0-s etappal átvették a vezetést (56-55). Sajnos elég volt egy-két hiba támadásban, és kontinensünk válogatottjának folyamatosan az eredmény után kellett rohannia, így a kanadaiak az utolsó 2 percben kiharcolt 12 büntetődobásból 10-et értékesítve nyertek és jutottak a "nemzetközi konferencia" döntőjébe.
 
Európa-Közel-Kelet – Kanada 59–65 (7-17, 13-21, 19-13, 20-14)
 
Szalay Domonkos: 30 perc, 6 pont, 7 lepattanó, 3 szerzett labda, 3 gólpassz
 
 
Az jól látszott, hogy az amerikai szervezők tele vannak ötletekkel. Az elődöntőkben vesztes csapatoknak, így az Európa-Közel Kelet válogatottnak is rendeztek még mérkőzéseket vasárnap délelőtt. Ezek az összecsapások a Positive Finish Game elnevezést kapták. Talán fordítsuk "minden jó, ha a vége jó meccs"-nek.
 
Bár a mieinknek ez a ráadás már cseppet sem hiányzott... Történt ugyanis, hogy van Rosen megsérült, majd hasmenéssel járó megbetegedés ütötte fel a fejét a szálláson, melynek a csapat egyik legjobbja, Sarenac is áldozatul esett, el sem hagyhatta a szállodát. Többen, így Domonkos is betegen vállalta a játékot, így aztán a US Central elleni mérkőzésnek nagy sportértéke nem volt.
 
US Central – Európa-Közel-Kelet 81–55 (15-16, 24-12, 17-11, 25-16)
 
 
Vasárnap délután, a Jr. NBA Global Championship fiú és lány döntőjét megelőzően rendezték a záróünnepséget, melyen csak úgy hemzsegtek a mostani és az egykori NBA sztárok. A díjátadásban is résztvevő kiemeltek között ott volt – többek között – Mike Conley (Utah Jazz), Swin Cash (WNBA, ő jelenleg a New Orlens Pelicans egyik alelnöke), Dwyane Wade (a Miami Heat idén visszavonuló legendája, a Jr. NBA nagykövete) és Adam Silver, az NBA első embere is.
 
A Jr. NBA Global Championship 2019-et a lányoknál a US Central, míg a fiúknál a US West nyerte.      
  
Jó hír, hogy Szalay Domonkos a torna 160 játékosa közül a 9. legjobb teljesítménymutatóval zárta a küzdelmeket.

Vármegyei szövetségek