Bravúros győri 6. hely az egyetemi 3x3-as Eb-n
07
Aug
2019
Bravúros győri 6. hely az egyetemi 3x3-as Eb-n
2019. augusztus 7.  |  16:08
A múlt hét második felében, Portugáliában, Portóban rendezték az idei 3x3-as egyetemi Európa-bajnokságot, négy magyar együttes részvételével. Közülük csupán a győri lányoknak sikerült beverekedniük magukat a legjobb 16 közé, az egyenes kieséses végjátékba, s végül messze várakozáson felül teljesítve a 6. helyen zártak. A két magyar férfi csapat a 17. helyért játszott, a Pécs legyőzte a TF-et, a TF lányain pedig érződtek az egy héttel korábbi, meglehetősen hosszúra nyúlt poznani hazaút fáradalmai.
 
 
 
A magyar együttesek közül először a TF a múlt hét végén, s e hét elején meglehetősen zaklatott utazáson áteső, a szombaton befejeződött poznani, hagyományos szakágbeli egyetemi Eb-ről csak hétfőn éjjel hazatérő női csapatának játékosai léptek pályára. A Miháczi Diána, Karlócai Julianna, Révész Sára, Varga Barbara összetételű négyesen nagyon érződött a fásultság, a frissesség hiánya, 13-6-ra kikaptak holland riválisuktól, az Amsterdam Egyetem csapatától az A-csoportban.
 
Következtek a lányok "sorstársai", a TF-es srácok, akik "halmazati büntetésként" a vendéglátó Portói Politechnikai Intézet egyetemi csapata ellen kezdték meg szereplésüket a D-csoportban. Nos, egy végig kiélezett, szoros, látványos, izgalmas összecsapáson a Fülöp Botond, Horváth Barnabás, Király Zalán, Pintér Dávid összetételű kvartett Fülöp és Pintér vezérletével 21-19-re legyőzte a hazaiakat.
 
A C-ben a Berkics Bence, Bíró Levente, Veljko Dragasevic, Riskó Dávid összetételű pécsi együttes elégtétételt vehetett volna a Poznanban a TF-es srácokat egyedüliként legyőző román Pitesti Egyetem csapatán. Úgy indult, hogy akár sikerülhet is, Berkicsék gyorsan elléptek 3-1-er, ám ezután egy 6-0-lal fordított, majd fokozatosan növelve előnyét, és végül 21-12-re győzött a román együttes.
 
Végül, de korántsem utolsósorban a győri lányok "vágtak bele", akik a Poznanban a TF-csapatát kétszer is legyőző Göttingenen "állhattak volna bosszút" a D-csoportban, ám a Horváth Dóra, Nagy Rebeka, Perl Zsófia, Török Barbara összetételű társulat meglehetősen lámpalázasan, elfogódottan kezdett, s csak 4 német pont után, a 3. percben szerezte meg első találatát, amely adott ugyan némi lökést a társaságnak, amely 4-3-ra feljött, de innen a németek egy 7-1-gyel lerázták magukról a magyarokat, és végül biztosan győztek 17-7-re.
 
A TF-fiúk a hazaiak legyőzése után a "hangzatos nevű" vukovári, tehát horvát Lavoslav Ruzicka Alkalmazott Tudományok Kollégiuma nevű intézmény együttese ellen léptek pályára, s nagyon "beragadtak" a rajtnál, a 4. percben 9-2-es horvát vezetést mutatott a tábla. Ezután magukra találtak, s 10-7-re feljöttek Fülöpék, ám ez sokat kivett belőlük, így végül 17-13-as vukovári sikerrel ért véget az összecsapás.
 
A nap vége felé a TF-es lányok is "kifogták" a hazaiakat, a Portói Egyetem ellen léptek pályára. A kezdés ígéretes (3-1) volt, de ezt egy 6-0-s hazai roham követte. Ettől kezdve a lányok futottak a portugálok és az eredmény után. A hajrában Miháczi duplájával sikerült az egyenlítés, de 9-9 után a győztes találatot a hazaiak "vitték be".
 
Este az amúgy sem friss TF-es srácok a harmadik meccsüket játszották le, méghozzá egy kiváló együttes, a Poznanban bronzérmet szerző litván Vytautas Magnus egyetem csapata ellen. Bár Pintérék remekül, 3-1-gyel indítottak, erre a baltiak egy 8-0-lal feleltek, majd végig kézben tartva az irányítást 22-9-re győztek.
 
A pécsiek egy szinte éjszakai összecsapáson egy 9-1-es "repülőrajttal" indítva simán, 21-12-re verték a norvég Sarkvidéki Egyetem (Arctic University) legénységét.
 
 
 
A torna második napján csapataink közül elsőként a pécsi srácok léptek pályára, egy meglehetően erősnek tűnő rivális, a horvát főváros, Zágráb egyetemének együttese ellen. A baranyai gárda a mérkőzés elején gyors kosárváltásokkal tartotta a lépést a horvátokkal, ám 4-4 után a rivális egy 6-0-lal ellépett, s bár a pécsi legénység 10-9-re még visszajött, ez sokat kivett a játékosokból, így egy újabb 6-0-lal végül 16-9-re győztek a zágrábiak.
 
Következtek a TF-fiúk, akik bár kissé nehezen lendültek játékba, a 4. és a 7. perc között "elővezetett" szédületes, 13-1-es rohamuknak, no meg a 12 pontig jutó Pintér remeklésének köszönhetően "kiütéses", 20-6-os győzelemmel kezdték a napot a török Dogut Egyetem csapatának kárára.
 
Rá 40 percre aztán jött az újabb ütközet, s ezen vélhetően nem csak az első nap és a sima első meccs, hanem az előző napok tortúrája okozta fáradtság is kiütközött a fiúkon, akik hamar hátrányba kerültek, de 1-4 után 3-6-ig, nagyjából a játékidő közepéig tartották a lépést a spanyol Malaga Egyetem friss, jól játszó és jól dobó játékosaival. Ezután azonban egy 8-0-s rohammal eldöntötte a meccset a maga javára az ellenfél, amely végül 20-7-re győzött.
 
Rögtön ezután jöttek a TF-es lányok. Nekik is spanyol rivális jutott, s a négyes tagjain ezúttal is érződött, hogy - finoman fogalmazva - nehéz napok után léptek pályára a 3x3-as egyetemi Eb-n. Hatalmasat harcolva, de az első pontot csak a 3. percben szerezve, s végig futva a Barcelona Egyetem csapata után 9-6-ra kikaptak.
 
A győri lányok sajnos, ahogy a nyitó napon, úgy a másodikon, a félig-meddig hazai rivális, a portugál Aveiro Egyetem lányai ellen is "beragadtak" a kezdésnél, a játékidő felénél 6-1-re vezettek a portugálok. Ekkor egy 5-1-es futással felcsillant a remény, ám sajnos ezzel el is lőtték puskaporukat Nagy Rebekáék, akik végül 15-7-re kaptak ki.
 
Délután francia ellenfél várt a TF lányaira. Ezen az összecsapáson eléggé egyemberes csapat benyomását keltette a TF, hiszen az együttes 8 pontja közül Varga szerzett hetet - a terheket csapatként jobban megosztó Lyoni Egyetem négyese 12-8-ra győzött. Mindez azt jelentette, hogy az 5 csapatos csoportjában az utolsó helyen záró TF nem jutott tovább, s bár a Győr is utolsó lett, de negyedik helyezettként a legjobb 16 között folytathatta.
 
S ha már ott volt, rögtön végre is hajtott egy szédületes bravúrt: legyőzte az A-csoportot megnyerő, házigazda Portói Egyetem együttesét - nézzük, hogyan is! A nyeretlen győri csapat hamar 2 pontos hátrányba került a házigazda ellen, ám ezt követően a Perl-Török kettős vezette magyar alakulat egy 6-0-lal fordított, s ellépett, magabiztossá vált, s 11-6-ra győzött.
 
A játéknap két magyar férfi sikerrel zárult, a 17-20. helyért zajló küzdelemsorozatban. A TF-es srácok a fonalat ezúttal "elkapó", 4 duplát is beemelő Horváth Barnabás vezérletével 19-11-re verték az izraeli Technoógiai Intézet együttesét, majd a pécsiek egy óriási hajrával, egy 7-2-es utolsó 2 perccel, a gárda pontjainak felét jegyző Dragasevic vezérletével 20-17-re múlták felül a szlovén Primorska Egyetem együttesét.
 
 
 
A torna záró napján a 4 közé jutásért nem volt esélyük a győri lányoknak: a későbbi győztes ukrajnai Vaszil Stefanik Egyetem 21-3-ra "lépte le" őket, így az 5-8. helyért folytathatták Barthalos István tanítványai.
 
Férfi vonalon, a 17. helyért magyar "presztízscsatára" került sor, amelyen a pécsiek egy 6-0-s "repülőrajttal" állva hagyták a TF-et, ám a fővárosiak egy 8-1-es "száguldással" fordítottak. Ezt követően váltott vezetéssel haladtak a felek, majd a hajrában a pécsiek egy 5-1-es "részhajrával" eldöntötték a maguk javára a magyar házirangadót, amelyet végül 17-14-re nyertek meg.
 
A TF-lányok a jelek szerint a záró napra lendültek formába, ugyanis a 17. helyért játszott mérkőzésen 14-1-re "hengereltek" a lisszaboni Új Egyetem együttese ellen. Kár, hogy az előző napok játékán látszottak náluk a Poznanból való hazautazási "tortúra" "utóhatásai".
 
A győri lányok az 5-8. helyért svájci riválissal, a Zürichi Egyetem csapatával csaptak össze, s a helvét hölgyek 2-0-s vezetése után Perl Zsófiáék egy 7-1-es rohammal alapozták meg 10-8-as sikerüket. Bár ezt követően a svájci lányok egalizáltak, a végjátékban a győriek voltak pontosabbak, így az 5. helyért játszhattak.
 
Itt a Poznanban ezüstérmet szerző bécsi lányok vártak a Széchenyi Egyetem együttesére. Török Barbara és társai a játékidő közepéig tudták tarani a lépést osztrák riválisukkal, aztán elkészültek erejükkel, így 17-7-es bécsi siker született.
 
A győri csapat szereplése, 6. helye - különösen azok után, hogy nyeretlenül, utolsó helyen zárták csoportjukat - mindenképpen bravúros, messze várakozáson felüli szereplés volt. A hölgyeknél, mint már említettük, ukrán, a férfiaknál pedig litván siker született.

Vármegyei szövetségek