Egyetemi Eb: Óriási TF-bravúr, születésnapi parádéval
21
Jul
2019
Egyetemi Eb: Óriási TF-bravúr, születésnapi parádéval
2019. július 21.  |  21:07
Szenzációs győzelemmel kezdte meg szereplését a TFSE férfi csapata Poznanban, az Egyetemi kosárlabda Európa-bajnokságon. Boros Zoltán együttese a 25. születésnapján 28 pontot "vágó" Nagy Botond vezérletével egy roppant színvonalas, látványos mérkőzésen 7 ponttal legyőzte spanyol riválisát, a madridi Politechnikai Egyetem csapatát.
 
TFSE - Politechnikai Egyetem Madrid (spanyol) 90-83 (24-25, 22-24, 21-15, 23-19)
Poznan, Egyetemi Európa-bajnokság
 
TFSE: NAGY BENEDEK 9/3, NAGY BOTOND 28/15, ARMAGHANI 14/6, PINTÉR 4, Scerbinskis 4. Cs.: BOINITZER 13/3, Fülöp 2, Király 4, HORVÁTH B. 9/9, Bognár 3/3. Edző: Boros Zoltán.
 
A tornát szabadnappal kezdő TF-lányok megtekintették két csoportellenfelük, a német Göttingen Egyetem és a házigazda Adam Mickiewicz Egyetem összecsapását, de azt követően, hogy a 27-2-re nyert második negyedének köszönhetően szünetben 41-9-re vezetett a német csapat, hazatértek a szállásukra ebédelni. Végül a Göttingen 81-34-re győzött.
 
A fiúknál a TF csoportjának első meccsén a román Pitesti egy kosarakban gazdag összecsapáson 90-79-re verte a házigazda Poznani Gazdasági Egyetem együttesét.
 
A TF első pontjait a tornán az Erasmus-program keretében az intézményben tanuló lett center, Reinis Scerbinskis szerezte büntetőkből. A nem túl magas szerkezetű, ám roppant gyorsan játszó spanyol együttes két gyors triplával felelt. Kezdetben a spanyolok triplákat dobtak, a TF büntetőkkel tartotta a lépést ellenfelével. Aztán a szakasz második felében a 25. születésnapját ünneplő Nagy Botond is letette névjegyét egy hármassal, majd Armaghani Ármin is villant távolról. Jöttek a pontok a padról is, Boinitzer Dávid támadópattanó után, Fülöp Botond pedig büntetőkből volt eredményes. Sikerült pár pont előnyt szerezniük a srácoknak, ám a negyed végén betörésekből fordítottak a madridiak.
 
A második etap elején Király Zalán két közeli duplával, Boinitzer pedig triplával jelentkezett - kellett is ahhoz, hogy tudja tartani a lépést a TF a triplákat nem ritkán 8 méterről is beemelő madridi együttes játékosaival. Ehhez még a törökbálinti "tüzérség'" is hozzájárult, az első szakasz végén Horváth Barnabás, a második közepén pedig Bognár Mátyás emelt be egy-egy hármast. A spanyoloknál a relatíve magasabb játékosok is szemrebbenés nélkül szórták a triplákat. A szakasz közepén lerohanás végén Armaghani révén visszavette a vezetést a magyar egyetemi bajnok. A TF-nél a félidő hajrájában kevésbé "(s)ültek" a távoli dobások, viszont Nagy Benedek apró termete ellenére is több támadópattanót visszaszedett, s ő be is talált távolról. Nem eresztették egymást a felek, egy dudaszóra beemelt hármassal szünetben 3 ponttal a madridiak álltak jobban.
 
Bár Pintér Dávid révén TF-kosárral indult a második félidő, erre 7 gyors ponttal, egy triplával és két indításos kosárral felelt a madridi gárda, időt is kért Boros Zoltán. Sikerült rendeznie a sorokat, Nagy Benedek két remek betörése egy fordítást érő 15-5-ös magyar rohamot indított útjára, s ebben azért benne volt az ünnepelt Nagy Botond keze egy, valamint Horváth Barnabásé két remek tripla erejéig. Hozzá kell tenni, a spanyol együttes az első félidőben parádézó játékosát az amúgy a Honvédban kosarazó Pintér Dávid vonta roppant szoros őrizet alá, amelyet keménysége miatt nem igazán lehetne a katonai díszkíséretként aposztrofálni. Viszont "kivette" a játékból a madridiak legjobbját, s mindennek köszönhetően 3 pontos TF-vezetéssel indult a záró etap.
 
Ez spanyol duplával kezdődött, majd "beindult" az ünnepelt, valamint Boinitzer. 6-tal ellépett a TF, de újabb és újabb triplavetők "kerültek elő" a spanyol padról, egy 8-2-vel egalizáltak a madridiak. Ekkor Nagy Botond beemelt két triplát, de a spanyolok "tapadtak" a TF-re. Egy madridi triplánál blokkolt hihetetlen látványosan Boinitzer, s bár a végjátékban voltak hajmeresztő eladott labdái a TF-nek az agresszíven letámadó spanyolok ellen, a születésnapos Nagy Botond keze nem remegett meg a büntetőknél, miközben a túloldalon az egyik hispán legény 3-ból csak egyet értékesített. A csattanó a végén Armaghani dudaszós triplája volt, s megszületett az óriási bravúr: a TF legyőzte spanyol ellenfelét az egyetemi Eb-n.
 
Boros Zoltán: - Sokáig nem tudtunk mit kezdeni a spanyol triplazuhataggal, nagyon fontos volt, hogy a második félidőben Pintér Dávid megfogta az ellenfél legjobbját. Támadásban voltak jobb időszakaink és hullámvölgyeink, a végjátékra a születésnapos Nagy Botond elkapta a fonalat, de minden játékosunk hozzátette a magáét ehhez a nagyon szép és értékes győzelemhez. Gratulálok a srácoknak, férfimunka volt!
 
Nagy Botond: - Így, hogy nyertünk, hogy sikerült egy remek spanyol csapatot megverni, biztos, hogy emlékezetes marad a huszonötödik születésnapom, köszönöm a srácoknak és a stábnak!
 
 
Fotó - Práczki Péter

Vármegyei szövetségek