Női Eb: Lemaradtunk az olimpiáról, spanyol francia-döntő lesz
07
Jul
2019
Női Eb: Lemaradtunk az olimpiáról, spanyol francia-döntő lesz
2019. július 7.  |  07:55
Tegnap lejátszották a szerbiai és lettországi női Európa-bajnokság két elődöntőjét, illetve az 5-6. helyekért, az olimpiai selejtezőért rendezett találkozókat.
 
Sajnos, mint arról már olvashattak tegnap, a magyar csapat 72-56-os vereséget szenvedett Belgiumtól, így a mieink biztosan lemaradtak a tokiói ötkarikás játékokról. A másik találkozón Svédország egy pontszegény, de végig rendkívül szoros találkozón győzte le Oroszországot. Az újfent Marija Vagyejeva (15 pont) vezette oroszok bő két perccel a vége előtt még jobban álltak (52-51), ezt követően azonban nem dobtak pontot, így a leginkább Kalis Loyd (16 pont), Elin Eldebrink (14 pont), Regan Magarity (12 pont) trióra építő svédek végül győzni tudtak (52-57).
 
Az első elődöntőben egál első félidő után a Marine Johannés (20 pont, 5-5 gólpassz és szerzett labda) vezette franciák megléptek a britektől, és bár nem tudtak teljesen elszakadni, szinte a teljes negyedik negyedben látótávolságon kívül tartották az ezúttal vezér nélkül maradó szigetországiakat, így bejutottak a fináléba (63-56).
 
Ott a spanyolok lesznek az ellenfeleik, akik 10 pontos előnyt szereztek a házigazda szerbek elleni első negyedben. Még az utolsó felvonás előtt is megvolt ebből 8 pont, Szonja Petrovics duplájával azonban már Szerbia állt jobban három és fél perccel a vége előtt (64-66). Ana Dabovics ellen azonban azonnal sportszerűtlen hibát ítéltek a játékvezetők, Astou Ndour négyből három büntetőt beszórt, amivel megint a hispánok álltak jobban, és a találkozó hátralévő része is a spanyol büntetőkről szólt. Végül 71-66-ra győzött a címvédő, amely megint Franciaország ellen vívja a finálét - két éve 71-55-re győztek Alba Torrensék.
 
Az tehát eldőlt, hogy visszavágót rendeznek a döntőben, mint ahogy az is, hogy Spanyolország, Franciaország, Nagy-Britannia és Szerbia mellett Svédország és Belgium selejtezhetnek jövő februárban az olimpiáért.
 
 
A szombati eredmények
 
Az 5-6. helyért és az olimpiai selejtezőért
 
Belgium - MAGYARORSZÁG 72-56
Oroszország - Svédország 52-57
 
Elődöntők
 
Franciaország - Nagy-Britannia 63-56
Spanyolország - Szerbia 71-66
 
 
A vasárnapi program
 
Bronzmeccs
 
17:30  Szerbia - Nagy-Britannia
 
Döntő
 
20:30  Spanyolország - Franciaország
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek