Universiade: Egy félidőn át élt a remény
05
Jul
2019
Universiade: Egy félidőn át élt a remény
2019. július 5.  |  09:05
Parádés első félidőt produkálva szünetben 8 ponttal vezetett női Universiade-válogatottunk az előző torna ezüstérmese, Japán ellen. A harmadik negyedben azonban ritmust váltott az ázsiai együttes, s ezt a tempót az előző nap kimerítő mérkőzést játszó csapatunk már nem tudta felvenni.
 
 
Japán - Magyarország 72-54 (12-16, 14-18, 28-9, 18-11)
 
V: Cacciatore (olasz), Chapman (ausztrál), Voung (kanadai)
 
Magyarország: AHO 9, Szücs R. 9/3, Bach 2, TÖRÖK 19/3, KAPOSI 8. Cs.: Kuttor 3/3, Doktor 2, Tóth T., Benke, Kovács V. 2, Szücs L. 
 
A csütörtöki első meccs után kezdtek kirajzolódni az erőviszonyok. Az ellenünk szerdán magukból mindent kiadó csehek 71-35-re "lelépték" a Japántól szerdán 15 pontos vereséget szenvedő ukránokat. A japán-magyar meccs előtt az volt a kérdés, vajon az előző Universiadén a második helyen végző Japán válogatott kiadott-e mindent magából, vagy "energiatakarékos" üzemmódban nyert simán.
 
A gyors, mozgékony ázsiaiak ellen alacsony szerkezetben kezdett csapatunk, méghozzá remekül. Kaposi, Szücs Réka és Aho révén 8-0-s "repülőrajttal" kezdtek lányaink. Ellenfelünk közel 4 perc elteltével szerezte első pontjait, igaz egy tripla formájában, 8-5-re feljött Japán. A szakasz közepén a triplát "vágó" Török és Aho jóvoltából tartottuk az előnyt. A negyed hajrájában egy triplával 4 pontra feljött ellenfelünk.
 
A második etap elején Török kosaraival tartotta, sőt a negyed közepén megduplázva 8 pontosra növelte előnyét csapatunk. Ellenfelünk triplákkal operált, de "csékánk", Aho Nina jóvoltából lányaink a szünetig megtartották 8 pontos előnyüket.
 
5-0-lal indítva a második félidőt 3 pontra feljött ellenfelünk. Közel két és fél perc elteltével Török szerezte első szünet utáni pontjainkat. Támadásban "megálltunk", az ázsiai együttes viszont alaposan feljavult, s egy 13-4-es négy perccel indítva a második félidőt fordított. Az időkérés sem segített, Japán felpörgött "ezüstérmes üzemmódra", a mi lányainkon pedig kezdett érződni az előző napi, csehek elleni mérkőzés fáradtsága. A szakasz első 6 percét 25-4-re nyerve 13 pontos előnyt szerzett ellenfelünk. A közel négy és fél perces magyar kosárcsendet Kovács Vanessza törte meg, a felvonás végén Kuttor triplájával "jöttünk föl" 11 pontra.
 
A záró játékrész elején állandósult a 10 pont körüli különbség, majd a szakasz közepén a szünet után hírnevéhez méltón játszó ellenfelünk egy 15-3-mal eldöntötte a meccset a maga javára.
 
Horváth József: - Extra első félidőt produkáltunk, amiért büszkék vagyunk a lányokra. A második félidőt dekoncentráltan kezdtük, kicsit belefáradtunk abba a ritmusba, amit diktáltunk, és úgy érzem, a játékvezetők jobban tisztelték az előző Universiade ezüstérmesét, mint a mi csapatunkat.

Vármegyei szövetségek