Női Eb: A magyar csapat az első negyeddöntős, Horti Dóra a legjobbak között
29
Jun
2019
Női Eb: A magyar csapat az első negyeddöntős, Horti Dóra a legjobbak között
2019. június 29.  |  09:57
Tegnap rendezték a női Európa-bajnokság csoportkörének második játéknapját, amelyen nagy örömünkre egy válogatott már biztosította helyét a legjobb nyolc között, megnyerte csoportját.
 
Az A csoportban a lettek felálltak a britek ellen elszenvedett pofonból, 82-74-re legyőzték Ukrajnát a nap legjobb egyéni teljesítményét produkáló Elina Dikaioulaku (33 pont, 6 pattanó, 7 gólpassz, 5 eladott, 3 szerzett labda) vezetésével - az ukránok legjobbja ezúttal is Alina Iagupova volt (28 pont, 8 pattanó, 7 gólpassz, 7 eladott, 5 szerzett labda). A spanyolok nagyot szenvedtek a britekkel, a félidőben még 3 pontos lemaradásban voltak, a harmadik negyedben azonban Astou Ndour (23 pont, 8 pattanó) vezetésével fordítottak, és végül győztek (67-59), hiába játszott ezúttal is jól a 20 pontos Temi Fagbenle vezette szigetországi együttes. A spanyolok 2 győzelemmel vezetik a négyest a lettek és a britek előtt.
 
A B csoportban a csehek óriási fordítást mutattak be: az első, egál negyed után 14 pontos hátrányba kerültek a svédek ellen a nagyszünetre, a második félidőben azonban a játék minden szegmensében felülmúlták ellenfelüket, így győztek (71-64). A győztes legjobbja a 23 pontos Renata Brezinova volt, míg a túloldalról megint a mostani szezonban Sopronban kosarazó Amanda Zahui emelkedett ki (19 pont, 7 pattanó, 5 gólpassz). A franciák az Eb eddigi legsimább sikerét aratták Montenegró ellen (53-88) úgy, hogy hatan is legalább 9 pontot dobtak. Franciaország 2 győzelemmel áll a svéd-cseh duó előtt.
 
A C csoport legfontosabb tényéről tegnap este olvashattatok már: a magyar válogatott Olaszország legyőzésével (51-59) megnyerte ezt a kvartettet, így már biztos, hogy ott van a legjobb nyolc között. Ki kell emelni még, hogy ahogyan az első napon Yvonne Turner, úgy most Horti Dóra került be a forduló legjobbjai közé 13 pontjával és 6 pattanójával. A másik találkozón a szlovének ezúttal jobban bírták a végét, mint ellenfelük, pont az utolsó negyedben fordítottak a törökök ellen (62-55) a 18 pontos Teja Oblak, valamint a 12 gólpasszig jutó Nika Baric vezetésével - a túloldalon csak a 17 pontos, 19 lepattanós Kiah Stokes játszott igazán hatékonyan, a többiek rengeteg hibával kosaraztak. A mieink így 2 győzelemmel állnak az 1-1 sikert számláló olasz-szlovén kettős előtt.
 
A D csoportban szoros első három negyed után a fehéroroszok legyőzték a csütörtökön Oroszországot verő Belgiumot (61-69), így Anastasiya Verameyenkáék nagyon könnyedén tovább is léphetnek. A kvartett másik összecsapásán ugyanis az oroszok másodjára is kikaptak: a harmadik negyedben ledolgozták az első félidőben összeszedett hátrányukat, de a végére elfogytak, így a sok lábon álló Szerbia 14 pontos sikert aratott (77-63). A társrendező két forduló után két győzelemmel vezeti a csoportot a fehéroroszok és a belgák előtt.
 
 
A pénteki eredmények
 
A csoport
 
Lettország - Ukrajna 82-74
Spanyolország - Nagy-Britannia 67-59
 
B csoport
 
Csehország - Svédország 71-64
Montenegró - Franciaország 53-88
 
C csoport
 
Szlovénia - Törökország 62-55
Olaszország - MAGYARORSZÁG 51-59
 
D csoport
 
Belgium - Fehéroroszország 61-69
Szerbia - Oroszország 77-63
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek