Óriási magyar fordítás, legyőztük a szlovénokat az Eb-n!
27
Jun
2019
Óriási magyar fordítás, legyőztük a szlovénokat az Eb-n!
2019. június 27.  |  17:59

Női Európa-bajnokság, C-csoport, 1. forduló

Magyarország – Szlovénia  88-84 (22-25, 14-14, 23-30, 29-15)

Nis, 250 néző. Vezette: Ciulin (román), Csender (román), Holgado (spanyol)

MAGYARORSZÁG: Studer 17/9, Turner 23/6, Raksányi 2, Varga 4, Határ 21. Csere: Dubei 7, Horti 4, Lelik 2, Zele 8. Szövetségi kapitány: Székely Norbert

SZLOVÉNIA: Baric 7/3, Oblak 21/12, Prezelj 11/3, Evans 18, Lisec 13. Csere: Friskovec 7/3, Gorsic, Kroselj, Rupnik, Jakovina 5/3. Szövetségi kapitány: Damir Grgic

Egy Európa-bajnokság csoportküzdelmeinek nyitómeccsét talán túlzás azonnal létfontosságúnak nevezni, de ha valamikor ez a jelző illik egy összecsapásra, akkor a Magyarország – Szlovénia nyitómeccsre feltétlenül. A C-csoportnak otthont adó Nisben ugyanis a két válogatotton kívül Olaszország és Törökország legjobbjai szerepelnek még, s mindkét csapatot a végső helyosztók kapcsán is sokszor emlegetik, akár éremre is esélyesnek tartják a szakemberek. Ennek fényében a harmadik továbbjutó hely várhatóan a szlovén és a magyar csapat között dől el, s aki az egymás elleni találkozókon vereséget szenved, csak a két sztárgárda ellen javíthat, ami azért értelemszerűen nehezebb feladatnak tűnik.

Persze ez egyáltalán nem riasztja el sem a kapitányt, sem a lányokat, akik mindent meg fognak tenni azért, hogy ne csak a jövő csapataként emlegessék őket, hanem ezen a tornán is igazolják tehetségüket.

A csarnokban jobbára szlovén szurkolókat láthattunk, na meg néhány magyart is, de az ellenfél drukkereinek számbeli fölénye még a kevés néző ellenére is jelentősnek volt mondható.

A mieink Studer és Turner szép akciójával kezdték a mérkőzést, a vendégeknél Oblak és Lisec köszönt be gyorsan. A 100-150 szurkolójuk által hajtott szlovénoknak sikerült előbb átvenni a kezdeményezést, s Lisec kettesével ők tartottak előrébb, majd Evans büntetőivel négy pontosra növelték előnyüket a 4. perc végére (7-11).

Turner láthatóan azonnal a csapat vezéreként igyekezett mozgatni társait, Varga Zsófia éppen az ő remek passza után dobhatott két büntetőt, ám a valamivel agresszívebben támadó szlovénok fokozatosan megléptek a magyaroktól.

Székely Norbert cserélt először, a szlovénok mestere alighanem azért sem változtatott, mert egyre jobban játszottak a tanítványai (11-18). A magyar pontcsend végére Horti Dóra tett pontot, igaz, a túloldalon Baric bizonyult megállíthatatlannak, így a magyar szakvezetés ki is kérte első idejét.

Az eligazítás után Turner vette hátára csapatát, előbb jogos büntetőit küldte a helyére, majd betörésből szerzett szép kosarat (17-22). Sikerült szigorítani a védekezésen, a Horti-Határ centerkettős jól zárt, s Horti Dóra büntetői után már csak három pont volt a szlovénok előnye a negyed utolsó percéhez érve (19-22). Ami igazán örömteli volt, hogy kezdett összeállni a magyar csapat játéka, ráadásul a cserék után valóban visszaesett az ellenfél játéka, és csak egy kegyesen befújt fault után tudtak pontot szerezni Friskovec révén (22-25).

Az első negyed viszonylag pontgazdag játéka után  két és fél peces kosárcsenddel kezdtek a csapatok, Friskovec talált be először a gyűrűbe. A mieink játékába sok pontatlanság csúszott, az a bizonyos utolsó passz nem akart összejönni. Mire Raksányi Krisztina magyar oldalról betalált, addigra 9 pontosra nőtt a szlovénok előnye (24-33). Az volt bosszantó a negyed első felében, hogy az ellenfél kizárólag a magyarok hibáit váltotta pontra, az elrontott védekezést és az eladott labdákat rendre megbüntették Teja Oblakék.

A magyar időkérés után zónavédekezésre tértek át a mieink, elsőre szépen kijátszották, s Lisec nem hibázott. Raksányiék ennek ellenére ismét összekapták magukat védekezésben, s ha nem is parádés támadójátékkal, de apránként, büntetőnként csökkentették hátrányukat (29-35). Sőt, Studer triplája után először a mérkőzésen Grgic mester is magához hívta övéit, ugyanis a tízpontos előnyük a 18. percre háromra olvadt (32-35).

Evans szerencsés kosarával, valamint Raksányi Kriszta lépéshibájával vágtak neki a felek a félidő előtti utolsó perceknek. Egy talán kicsit túl szigorúan befújt fault után ismét hattal vezettek a szlovénok, Lelik javított egy kicsit a magyarok hangulatán a túloldalon. Egy kis Turner-varázslat a labdával, majd Zele kosara már-már mosolyt is fakasztott az arcokra, egy perccel a nagyszünet előtt már csak kettő volt a hátrányunk (36-38)! A vezetés is majdnem meglett, Turner triplája azonban valami gravitációs hiba miatt kiperdült a gyűrűből. A túloldalon Baric megkapta a tiszteletet, a befújt fault legfeljebb ennek volt köszönhető, másnak aligha. A szlovénok sztárja az egyik büntetőjét bedobta, így csapata vonulhatott előnnyel az öltözőbe (36-39).

Egy kihagyott magyar helyzettel, valamint egy videózás után megítélt magyar sportszerűtlen faulttal indult a harmadik játékrész, Raksányi Krisztát találták túl szigorúnak a játékvezetők. Ki is használták maximálisan a szlovénok ezt a helyzetet, hiszen a két büntető mellett Nika Baric kintről is betalált. Beragadtak a mieink a rajtnál, Evans és Teja Oblak kettesével tovább nőtt az ellenfél előnye, Prezelj triplájával pedig az eddigi legnagyobb hátrányba került a magyar csapat (38-51). 

Székely Norbert időkérése sem segített, remekül dobtak a szlovénok, míg a mieink közül négy és fél percig csak Határ Bernadett talált be. Studer Ágnes triplája és Határ újabb kettese ismét tíz ponton belülre csempészte Hortiékat (47-56). A hetedik perchez érve még mindig a legkisebb és a legnagyobb magyar játékos szerzett csak pontot, ezúttal Studer küldött a helyére három büntetőt (50-58). Aztán mielőtt még reménykedni kezdhettünk volna, Teja Oblak újra dobott egy triplát, négyből a negyediket. A mieink összesen tartottak kettőnél...

Így a negyed hajrájára stabilizálódott a tízpontos szlovén előny (55-65). Szomorú közjátékot jelentett Eva Lisec sérülése, a szlovénok kulcsembere egy középtávoli után a vádlijához kapott, s nagy fájdalmakkal hagyta el a pályát. A szlovénok zónával próbálták ellensúlyozni a palánk alatti magassági hátrányukat, ezt Studer távolról átdobta. A mozgalmasra sikeredett utolsó percre jutott még egy szép Evans-dupla, valamint egy bedobott Dubei-büntető. Sőt, egy kis videózásra is elvonultak a játékvezetők, ismét egy véleményem magyr sportszerűtlen miatt. Ezúttal nekünk kedvezett az utólagos ellenőrzés, de szlovén kosár, Evans révén, így is lett belőle. Így aztán a záró tízperc előtt a szlovénok álltak éppen tíz pontnyival közelebb a vágyott győzelemhez (59-69).

Két remek védekezéssel és Zele Dorina négy pontjával kezdte meg a felzárkózást a magyar csapat. Sőt, Zele elképesztő akarattal kibrusztolt egy támadólepattanót, s a visszatett kosarával időkérésre is kényszerítette az ellenfelet (65-69). Sajnos a magyar csapat legjobbja, Studer Ágnes megkapta negyedik faultját, így le kellett cserélnie Székely Nobertnek. Dubei kettese után Zele szerzett labdát, kkívülről úgy tünt, szabálytalanul szerelték dobás közben. A síp néma maradt, így a túloldalon jött egy tripla Jakovinától, majd egy kettes Evanstől, s két pont helyett ismét kilenc volt közte (67-76).

Nagy hajrába kezdtek a mieink, s ebben bizony benne volt a hiba lehetősége is. Ugyanakkor kockáztatni kellett, Turner vezetésével sikerült újra belátható közelbe kerülni a záró negyed feléhez érve (74-78). Aztán érkeztek a hibák, rengeteg támadólepattanót szereztek a szlovénok, s az egyik után be is talált Friskovec kintről. Két és fél perccel a vége előtt három pontra zárkózak fel a mieink Határ két büntetőjével. Sőt, a 24 éves center egy újabb büntetővel két pontra lopta a magyarokat. Turner a legjobbkor talált be, 1.40-el a vége előtt csak egy volt közte. A szlovénok elrontották a támadásukat, s Yvonne Turner újabb hármasával 80 másodperccel a vége előtt két ponttal mi vezettünk (85-83)! Jött is a szlovén időkérés.

Elképesztő izgalmakat ígért a végjáték, két szlovén tripla is kimaradt, a második után Határ Betti leszedte a lepattanót. Turner a túloldalon kihagyta, szerencsénkre Prezelj lábáról kipattant a labda, így 29 másodpercnél mi támadhattunk. Újra Turner vállalta, ezúttal Határ segítette ki egy támadólepattanóval. Nyolccal a vége előtt odaütöttek a szlovénok Turnernek, jöttek a büntetők. Yvonne nem hibázott, néggyel tartottunk előrébb az utolsó szlovén támadás előtt. A mieink odaütöttek, csak egy büntető ment be. Érkezett a menetrendszerű szlovén fault, Határ Betti első büntetője kimaradt, a második bement, így Magyarország nyerte az oly fontos mérkőzést egy elképesztő negyedik negyednek köszönhetően! A folytatásban holnap 18.30 órától Olaszország ellen játszunk. A találkozót az M4 élőben közvetíti.

Vármegyei szövetségek