Jobbak voltak az első meccsen a fehéroroszok
21
Jun
2019
Jobbak voltak az első meccsen a fehéroroszok
2019. június 21.  |  19:24

Magyarország – Fehéroroszország 66-83 (14-27, 15-15, 16-23, 21-18)

Székesfehérvár, MKOSZ-csarnok, 100 néző. V.: Benczur, Győrffy, Major

MAGYARORSZÁG: Studer 9/3, Raksányi 15/3, Dubei 7/3, Kiss, Határ 15. Csere: Zele 3, Horti 15/3, Horváth, Simon 2, Lelik, Varga. Szövetségi kapitány: Székely Norbert

Fehéroroszország, legjobb dobók: Snytsina 19/9, Rytsikava 13/6, Hasper 11/3.

Határ Betti remek centergóljával indult a találkozó, melyen az első pillanattól mindkét csapat kőkeményen védekezett, már a labdafelhozatalt sem nagyon engedték a másiknak. A fehéroroszok kapták el jobban a meccs ritmusát az első negyedben, ezt nem csupán a dobott pontokon keresztül lehetett lemérni, hanem arról is, hogy az első negyed derekánál már négy támadó-lepattanónál jártak Papováék. Jobban is dobtak a vendégek, s néhány kihagyott helyzet után Rytsikava triplája után időt is kért Székely Norbert, mert túl sok második esélyt, illetve könnyű kosarat engedtek ellenfelüknek Zeléék (11-19). 

Továbbra is rosszul dobtunk, a magyar gólcsendet a rendkívül agilisan játszó Horti Dóra törte meg egy gól jó plusz faultos akcióval. Addigra azonban nagyon megléptek a vendégek, s egy dudaszós kettessel tekintélyesnek mondható előnnyel vonultak az első pihenőre (14-27)

Zele Dorina büntetőjvel indult a második játékrész, már több hiba csúszott a vendégek dobásaiba is. Jobban védekezett a magyar csapat, mint az első tíz percben, ám a vendégek is remekül fogták a magyar centereket. Ugyanakkor az sokat elmondott, hogy az első negyedben 27 pontig jutó vendégek hat perc alatt csak hat pontot szereztek. Raksányi Krisztina lendített egyet az övéin, pontiaival tíz ponton belülre zárkóztunk. A kemény hazai védekezésnek ára is volt, Studer Ágnes a 16. percben negyedik faultját kapta. Pedig szemre igencsak a fehéroroszok tűntek sokkal durvábbnak és keményebbnek...

A negyed végére a különbség nem igazán változott, tíz pont körül vezettek a vendégek, akik azon túl, hogy férfiakat megszégyenítő keménységgel ütköztek, gyorsan indultak, s továbbra is remekül védekeztek Határ Bernadetten (27-38).

A negyed utolsó kosarát, egy triplát Viktorya Hasper dobta, így megőrizte az első negyedben szerzett előnyét az agresszívabban kosárlabdázó fehérorosz válogatott (29-42).

A nagyszünetben volt mit átbeszélnie a magyar csapatnak, különösen a 26-12-re elveszített lepattanócsata volt fájó, hiszen ezekből rendre második, vagy éppen harmadik esélyhez jutottak a fehéroroszok.

Jól kezdtek a fehéroroszok, Snytsina vezetésével gyorsan húszpontosra növelték az előnyüket (32-52). A magyar lányoknak ezen a délutánon semmi nem akart összejönni, sorra maradtak ki az üres helyzetek, Székely Norbert időkéréssel próbálta fölrázni csapatát, de továbbra is az történt a pályán, amit a vendégek akartak. A magyarok kátyúba ragadt szekerét Horti Dóra igyekezett kimozdítani, négy pontjával majd Raksányi labdalopása utáni ziccerével zárkóztak a magyar lányok, de ez sajnos csak átmeneti siker volt, a fehéroroszok gyorsan rendezték soraikat (42-62).

A négy faultos Horti és Studer nélkül kezdte az utolsó negyedet a magyar csapat. Küzdöttek a lányok becsületesen, de a fizikális fölényben lévő fehéroroszokon ezen az estén nem igazán találtak fogást. A húsz pont körüli különbség állandósult, különösen az egyébként mindig fáradtnak tűnő Snytsina kosárlabdázott kiemelkedően a vendégektől.

A vereség ellenére pozitívumként kiemelhető a két magyar center, Határ és Horti, valamint Raksányi játéka. Előbbiek továbbra is megbízhatóan szállítják a harminc pontot (a csapat pontjainak felét), utóbbi pedig kezdi megtalálni dobóformáját, amire nagy szükség lesz az Európa-bajnokságon. A folytatásban szombaton délután találkozik ismét a két válogatott, ez a mérkőzés már nem lesz nyilvános a nézőknek. Természetesen a hunbasketen erről a találkozóról is részletesen beszámolunk.

Vármegyei szövetségek