Óriási magyar sportdiplomáciai siker
19
Jun
2019
Óriási magyar sportdiplomáciai siker
2019. június 19.  |  13:15
Óriási magyar sportdiplomáciai siker született Münchenben, ahol Bodrogváry Ivánt négy évre beválasztották a FIBA Europe, vagyis a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség európai tagszervezetének végrehajtó bizottságába - írja az Origo. A magyar sportdiplomata jelenléte nagyot lendíthet Budapest 2021-es férfi Európa-bajnoki pályázatán.
 
Hány év munkája érett most be ezzel a döntéssel?
 
19 vagy 20. 2001-ben kezdtem meg a FIBA Europe-ban a sportdiplomáciai munkámat, most jutottam el ide, ami szerintem a csúcs. A végrehajtó bizottság nyolc tagból áll. Másfél havonta ülésezünk és a döntéseinket az elnökség elé terjesztjük. Ez a poszt számomra tényleg a csúcsot jelenti, nem gondolom, hogy ennél előrébb tudnék jutni. Előttem van még két alelnök és az elnök úr is, de ilyen magasságokba már nem emelkedek.
 
Mit jelent ez a siker a magyar kosárlabdasportnak?
 
Azt, hogy például segíteni tudom Budapest pályázatát a 2021-es férfi Európa-bajnoki rendezéshez. Mondanom sem kell, óriási dolog lenne, ha a magyar főváros megkapná az eseményt. Hét város pályázik, négy rendezhet. Az olaszok, a németek és a csehek szerintem meg fogják kapni – jelzem, a németek Dirk Nowitzkit hozzák július 15-én Münchenbe, hogy a volt NBA-sztár korteskedhessen Berlin mellett.
 
Nálunk Szijjártó Péter külügyminiszter úr vállalta, hogy személyesen lesz jelen Münchenben és beszédet is mond.
A három felsorolt vetélytárs mellett ott van Ljubljana, Tbilszi és Tallinn is. A szlovénok 2013-ban már rendeztek, ez némileg csökkenti az esélyeiket. Őket, valamint Tallinnt és Tbiliszit kell megelőzzük. Úgy vélem, ismerve a magyar rendezési képességeket, Budapest adottságait, a magyar kosárlabda tradícióit, jók az esélyeink. Minden július 15-én délután dől el Münchenben.
 
A Sopron kétszer is Final Fourban szerepelt az Euroligában. Ez azt jelenti, hogy a 2019-20-as szezonban két magyar csapat lesz főtáblás a sorozatban?
 
Sajnos, nem. Magyarországnak csak egy helye biztos, az a Soproné, a Diósgyőrnek várhatóan selejteznie kell. Amúgy csak két országnak van biztosan két főtáblás csapata, az oroszoknak és a törököknek.
 
Személy szerint mekkora siker a végrehajtó bizottságba történt bekerülése?
 
Nagyon nagy dolog. Ezért dolgoztam évtizedek óta.
 
 
Fotó - friss.hu

Megyei szövetségek