Tornagyőztes a női 3x3-as válogatott
15
Jun
2019
Tornagyőztes a női 3x3-as válogatott
2019. június 15.  |  21:00

Elérkezett a helyosztók napja a franciaországi Voiron-ban rendezett Big 12 Tournament-en, a világbajnokság előtti utolsó felkészülési tornán. A magyar csapat Romániával csapott össze a döntőbe kerülésért, és gyorsan 2-0-s vezetéshez is jutottak a mieink. Ezt még kiegyenlítették a románok, de 3-3 után Papp, Goree és Medgyessy találatiavla 7-3-ra léptünk el. Ezt sem hagyta annyiban ellenfelünk, pontos távoli dobásokkal 7-7-re egyenlítettek, Theodoreán Alexandra duplájával azonban ismét a mieinknél volt az előny (10-7). Innen átvette a játék irányítását a magyar csapat, Papp és Gorre pontjaival 16-11-re húztak el a lányok, és Thoedoreán tempójával meg is nyerték a mérkőzést 21-13 arányban - a döntőben a sérülés miatt három főre fogyatkozó spanyolokat verő Ukrajna várt honfitársainkra. 

A fizikális játékáról ismert északkeleti szomszédunk kezdte jobban a finálét, 5-2-re, majd 7-4-re és 9-6-ra is vezettek, a mérkőzés első felében az ő akaratuk érvényesült inkább. Papp duplájával 10-10-nél utolértük őket, de a fordulópontot Goree kosarai jelentették 13-13 után - itt zsinórban szórtunk négy pontot, 17-13-as előnyt kialakítva. Bár addig jobbára futottak az eredmény után a magyar lányok, de a meccs utolsó harmadában már egyértelműen Medgyessyék voltak a kezdeményező fél - bár 19-15-ről még feljöttek az ukránok 20-19-ig, Theodoreán tempója beakadt, így 21-19-es magyar győzelem született. Izgalmas, hajtós derbi volt, remekül szolgálta a vb-re való felkészülést, és ami a legfontosabb, hogy nem történt sérülés. 

A torna MVP-jének Cyesha Goree-t választották a szervezők, az All-Star csapatba pedig bekerült Medgyessy Dóra is. 

Károlyi Andra szövetségi kapitányt, valamint a friss MVP-t, Cyesha Goree-t kértük meg, hogy értékeljék a tornát.

 

Károlyi Andrea: Nagyon jól szolgálta a felkészülésünket ez a torna, három nap alatt hét mérkőzést játszottunk le, ami nem kevés - félő is volt, nehogy valaki megsérüljön, mivel a tornán két komolyabb sérülés is történt. A Románia és az Ukrajna elleni mérkőzések előtt kértem a lányoktól, hogy ésszel kosárlabdázzunk, nem ezt a tornát kell minden áron megnyernünk, ne menjenek bele butaságokba - ehhez nagyon jól tartották magukat, és okosan játszva ezzel együtt is megnyerték a tornát. Okosan játszottunk, de természetesen látjuk a hibákat is, a meccsek elejére kell sokkal jobban fókuszálnunk, illetve vannak periódusok egy-egy mérkőzésen belül, amikor hajlamosak vagyunk elveszíteni a fonalat, ezt kell kiküszöbölni a játékunkból. Nem szabad elszállni ettől a tornagyőzelemtől, ez egy állomása volt a felkészülésünknek, de az igazi megmérettetés két nap múlva kezdődik Amszterdamban.

 

Cyesha Goree: Az első közös tornánk Moszkvában kemény volt, sok mérkőzés volt egy napon, sok volt az utazás is. Ez más volt, itt három napra voltak elosztva a mérkőzések, több idő volt felkészülni egy-egy találkozóra. Szerintem remekül teljesítettünk, bár egy csoportmeccset elveszítettünk, de abból is le tudtunk vonni következtetéseket, és tanulni a hibáinkból. A kommunikáció jól működött, megbeszéltük, mi működik, és mi az, amin még dolgozni kell, és egymásból merítettünk erőt, igazi csapatmunka volt. Az időkéréseinket is remekül használtuk, ami segített a fáradtságon átlendülni. Maga a játék nagyon tetszik, amit  még szoknom kell, az az, hogy hogyan fújnak egyes meccseket - vannak játékvezetők, akik engedik a keményebb játékot, mások nem, ehhez menet közben kell alkalmazkodni. De egyébként tetszik, sosem játszottam még korábban, de nyitott vagyok az új dolgokra, és remélem, hogy egy jó eredményt tudunk a vb-n elérni a lányokkal.

  

Vármegyei szövetségek