3x3-as U18-as vb: Új-Zéland és USA túl nagy falatnak bizonyult
06
Jun
2019
3x3-as U18-as vb: Új-Zéland és USA túl nagy falatnak bizonyult
2019. június 6.  |  10:25

Magyarország – Új-Zéland

 

Bár a magyar válogatott két győzelemmel kezdett a torna második játéknapján, ez még nem jelentett továbbjutást Dénes Annáéknak – kemény feladat várt a lányokra, hiszen Új-Zéland és az Egyesült Államok ellen kellett pályára lépniük, mindkét gárda legyőzte mind a lengyeleket, mind az oroszokat.

A „The Mask” becenévvel illetett (a lengyelországi felkészülési tornán egy francia játékos eltörte az orrát, így maszkban szerepelt a vb-n) Varga Eszter középtávolijával indult a derbi, de ezt követően átvették a játék irányítását a fizikális Új-Zélandiak. Előbb 4-2-re, majd 7-2-re is elléptek, a mieink nem találták az ellenszerét a nagyobb darab „Kiwi” csapat benti brusztolásra építő játékának. Varga és Szerencsés szép betöréseivel 8-5-re jöttünk fel, négy perc telt el ekkor a mérkőzésből. 9-5-nél befagyott egy ideig az állás, majd néhány kosárváltás után 11-7-et mutatott az eredményjelző – bár Dénes többször is eredményes volt, nem sikerült csökkenteni a hátrányt. Testi fölényüket jól használták az Új-Zélandiak, újabb benti kosarakat szereztek, három perccel a vége előtt 13-7-re léptek el, majd egy dupla is beakadt nekik. Schlégl tört be szépen, de már csak kettő perc maradt, érezhető volt, hogy duplák nélkül nagyon nehéz lesz közelebb férkőzni az ellenfélhez. A kinti dobások azonban nem akartak beesni – a küzdelemmel nem volt gond, de a jóval erősebb testalkatú Új-Zéland ezúttal soknak bizonyult a magyar lányok számára, 16-9 lett a végeredmény. Ezzel az USA elleni mérkőzés eredményétől függetlenül sajnos búcsúzott a világbajnokságtól a magyar válogatott, de azt mindenképpen ki kell emelni, hogy messze a legerősebb csoportba kapott besorolást Földi Attila együttese.

 

Magyarország – USA

Az előző derbihez hasonlóan itt is Vargáé volt az első kosár, csaknem másfél percet kellett várni az első amerikai pontokra. Ezt követően azonban 20 másodperc alatt négy egységet is szereztek a torna toronymagas esélyesei, beragadtak a magyar lányok (1-5). Dénes büntetőzhetett, de kihagyta, ellenfelünk pedig rossz dobások után sok támadólepattanót szedett. Négy perc telt már el, továbbra is csak Varga kosara állt a mieink neve mellett az eredményjelzőn (1-8). Sok ziccer is kimaradt, és nem engedett könnyű kosarat az Egyesült Államok. A bajokat tetézte, hogy még a meccs fele sem ment le, de már minden szabálytalanság után büntetőzhettek Van Lith-ék. Féltávnál 1-10-et mutatott a tábla, Jackson duplájával pedig már 13-2-re mentek az amerikaiak. Semmi sem sikerült a lányoknak, óriásit küzdöttek, mentek előre, de a végig stabilan védekező, mellé pontosan támadó USA végül 21-3 arányban győzött.

A 2-0-s kezdés után tehát nem sikerült a halálcsoportból való továbbjutás a hölgyeknek, mind Új-Zéland, mind az Egyesült Államok a mieink előtt jártak mind játékerőben, mind fizikalitásban. A küzdeni tudással abszolút nem volt probléma, emellett két szoros végjátékot is behúztak a magyarok – Földi Attila csapata megtette, amit meg lehetett tenni ezen a vébén. Bár a továbbjutás egy szép álom lett volna, hiszen jó eséllyel a mostani csoportellenfeleknél gyengébb együttest kaptunk volna a folytatásban, a harmadik hely így is egy jó eredmény, küzdelemből pedig jelesre vizsgáztak a lányok.

 

 

Vármegyei szövetségek