Férfi NB I: A Körmend és Falco is egy lépésre a döntőtől
04
Jun
2019
Férfi NB I: A Körmend és Falco is egy lépésre a döntőtől
2019. június 4.  |  22:05

Közel a söpréshez a Körmend

1-0-s körmendi vezetésről folytatódott a Pécsi VSK-VEOLIA és Egis Körmend párharca a rájátszás egyik elődöntőjében. Mindkét oldalon akadt egy nagy hiányzó: a pécsieknél Budimir nem tudta vállalni a játékot, míg a túloldalon a szombati meccsen térdsérülést szenvedő Delas.

A horvát center távollétében alacsony szerkezetben kezdték a mérkőzést a vasiak: Hammonds játszott ötös poszton, míg Ferencz négyesen. Jobban kezdte a meccset a Pécs, a hétvégén visszatérő Antóni tripláival meglépett 11-4-re. Innentől végig tartotta a vezetést a hazai csapat, és mivel Taylor duplájával zárult a negyed, hétpontos előnnyel fordulhatott a második tíz percre (21-14).

A második negyedben is a baranyaiak domináltak. A körmendieknél Csorvási nagyon élt a palánk alatt, őt nehezen tudták tartani a hazai védők. Igazán szoros a 19. percben lett a meccs, amikor Ferencz vágott be egy triplát, ezzel 36-34-re módosítva az állást. Úgy nézett ki, hogy megtartja előnyét az első félidőben a PVSK, ám Thames pontjaival előbb feljöttek a vendégek, majd az amerikai az utolsó másodpercben a középtávoliját is a helyére küldte (39-40).

A folytatás kiegyenlített játékot hozott. Nagyobb előnyre nem tudtak szert tenni a pécsiek, a Zollner-legénység pedig folyamatosan ott lihegett a nyakukon. Többször is egyenlítettek a vendégek, majd a vezetést a 25. perc környékén sikerült átvenniük Hammonds duplája után. Wright részéről még jött válasz, de ezután már végig a vendégek vezettek (57-63).

Az utolsó játékrész nagy részét kézben tartotta a Körmend. Már tíz ponttal is meglépett, ekkor úgy nézett ki, hogy simán megnyeri a meccset. A PVSK végül izgalmassá tette, amikor egy perccel a vége előtt Horti duplájával 77-78 lett az állás. Nem sikerült a hazaiaknak élni a lehetőséggel, már csak Thames távolija és Hammonds kettese ért célt, így harmadjára már sikerrel jártak a vasiak Pécsen (77-83). A párharcban 2-0-ra vezetnek, így pénteken a párharcot is lezárhatják, és söpréssel juthatnak a döntőbe - írta a BB1.hu.


Pécsi VSK-VEOLIA - Egis Körmend 77-83 (21-14, 18-26, 18-23, 20-20)

Rájátszás, elődöntő, 2. mérkőzés
Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok
V.: Cziffra Cs., Tőzsér D. K., Goda L. (Faidt M.)

PVSK: Pongó 15/9, Taylor 16, Antóni 8/6, Csirics 11/6, Horti 13. Csere: Wright 10, Demeter 4, Bíró L. -.

Körmend: Bradford 7/3, Németh Á. -, Price 5/3, Ferencz 12/9, Hammonds 20/9. Csere: Thames 13/3, Csorvási 26.

 

Tizenegy év után lehet újra vasi döntő

Mindkét csapat elrontotta a palánk alatti első próbálkozásait, aztán Milosevics maradt üresen a triplavonalon kívül, ki is használta, majd Tóth Ádám szerzett centergólt. Közel két percet kellett várni az első szombathelyi kosárra, Bruinsma jegyezte. 7-2-re ment már a bajnok, ám hamar egyenlített az ezüstérmes. Aztán újra megléptek Airingtonék, 17-11-nél volt a legnagyobb különbség, az első negyed végén még Perl betalált két büntetővel, így hárommal vezetett az Olaj.

Tóth Ádám fordult le szépen, és eredményesen, majd Malasevics ziccerével már a tízet súrolta a differencia, 21-13-nál időt kért Okorn. Vojvoda távolija után már kilenc is volt közte. Perl tartotta a lelket a Falcóban, Balmazovics hármasával visszajöttek a vendégek, 24-21-nél Alekszics hívta magához övéit. Malesevics követett el sportszerűtlen faultot, Perl pedig a büntetőkkel kiegyenlített (26-26). Váradi hármasával először vezettek a vasiak. A hajrát már a sárga-feketék uralták, fordult a kocka, a Szolnoknak kellett futnia az eredmény után. A végén volt egy kis kakaskodás, Bruinsmával szemben faultoltak, Tóth Ádám tett egy fejelő mozdulatot az amerikai irányában, majd kihívta a csarnokok kívülre egy beszélgetésre, színészkedés miatt a hazaiak egy, Bruinsma pedig a sima fault miatt két büntetőt dobhatott. 34-38 a szünet.

Airington hármasával és Milosevic közelijével visszavette a vezetést a Szolnok. Továbbra is fej-fej mellett haladtak a csapatok, a szombathelyiek sokat kapkodtak, rendre ki tudták zökkenteni őket a ritmusból a hazaiak. Aztán elég volt egy kétperces lerohanás, és 43-48-nál újra Alekszicsnek kellett megtörnie a játékot. Nem sikerült. Feljavult a vasiak védekezése, minden kosárért meg kellett szenvedniük Vojvodáéknak. Ha nehezen is, de belelendültek Curryék, hátra ugyan nem dőlhettek, de nyugodtabban várhatták a záró játékrészt, ugyanis először lett kétszámjegyű a különbség (50-61).

Tóth Ádám csak a második büntetőjét értékesítette. Curry hatalmasat javult, nagy kedvvel és rendkívül hasznosan játszott. Tóth Ádám veszítette el a fejét a 31. percben, a videózás után kiállították a játékvezetők, hiszen lekönyökölte Váradit. Govens berohant a pályára reklamálni, a vasi kispadnak ezért technikai járt. Nem sokkal később Taiwo „csapta le” Perlt a palánk alatt, a videózás után sportszerűtlen faultot kapott. A második meccs is feszült volt, nagyon sokat állt a játék. A Falco extázisban játszott, eldőlt a meccs. Az olló egyre nagyobbra nyílt, a hátralévő néhány percet még le kellett játszani, de az újabb fordulat már nem volt benne a levegőben. A meccs krónikájához tartozik még, hogy két és fél perccel a vége előtt Perl megsérült.

A Falco teljesen megérdemelten nyert, és péntek este az Aréna Savariában akár a Kecskemét után a bajnokot is kisöpörheti. Könnyen lehet, hogy tizenegy év után újra vasi döntő lesz... - írta a BB1.hu.


Szolnoki Olaj KK - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 71-87 (17-13, 17-25, 16-23, 21-26)

Elődöntő, 2. mérkőzés
Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok
V.: Benczur T., Praksch P., Ádám J. (Bodrogváry I.)

Szolnok: Airington 12/6, Rudner 3/3, Vojvoda 18/9, N. Milosevic 18/6, Tóth Á. 7. Csere: Malesevics 10/3, Taiwo 1, Csák -, Frikker -, Frank 2.

Falco: Govens 3, Curry 12/6, Váradi 17/9, Bruinsma 12, Reddic 10. Csere: Perl 17, Balmazovics 13/9, Tóth N. -, Bíró -, Hódi 3/3, Körmendi -, Verasztó -.

Megyei szövetségek