Kettős TF-siker az egyetemi döntőn Debrecenben
14
May
2019
Kettős TF-siker az egyetemi döntőn Debrecenben
2019. május 14.  |  18:40
Az első félidő jó játékával 15 pontos előnyt szerzett a hazaiakkal szemben a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság férfi döntőjén a TFSE, amely szünet után kisebb hullámvölgyekkel ezt megtartva győzte le a hatalmasat küzdő debrecenieket, s hódította el a bajnoki címet. A bronzmeccsen a tavalyi győztes Miskolc legyőzte a két kulcsemberét is nélkülöző Nyíregyházát.

 

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak

Döntő

TFSE - Debreceni Egyetem 82-67 (20-15, 23-11, 21-23, 18-18)
Debrecen, 300 néző. V.: Dr. Mészáros, Nagy V., Tóth C.

TFSE: Nagy Benedek 2, NAGY BOTOND 20/6, Armaghani 5/3, PINTÉR 16, Scerbinskis 5. Cs.: KATONA 9/3, BOINITZER 16/3, Világi, HORVÁTH B. 9/3, Király, Bognár. Edző: Boros Zoltán.

Debrecen: POLLÁK 7, KOZÁK M. 15/3, Kozák B., Asszú 9/3, GÁSPÁR 30. Cs.: Szűcs B., Szekeres, SZŰCS M. 6/6, Zsuga, Nemes, Orosz. Edző: Kovács Adrián.

Pollák Balázs talált be a nála vagy 30 centivel magasabb Scerbinskis hóna alól, a túloldalon leválás után Pintér Dávid volt eredményes. Lüktetett, nagy iramú volt a játék, hazai részről Gáspár Mátyás, a TF-ből Armaghani Ármin, majd Nagy Botond dobott triplát. Fej-fej mellett, váltott vezetéssel haladtak a felek, majd a szakasz második felében Nagy Botond találataival ellépett a TF, de a végén Kozák Márton villanásaival 5 pontra feljöttek a hazaiak. Ezt faragta tovább triplával a második szakasz elején Szűcs Máté, aki elkapta a fonalat, ám ezt a "szövetdarabot" Katona Bence és Horváth Barnabás is megtalálta a túloldalon, így egy 8-0-lal 12 ponttal ellépett a TF. A jól védekező fővárosiak a félidő hajrájában is pontosabban játszottak a házigazdáknál, s 17 pontos előnnyel térhettek pihenőre.

Pollák szóló kosarára Pintér Dávid révén felelt a TF. Asszú Ádám hármasa egy 10-3-as hazai sorozatot indított útjára, 10 pontra feljöttek a második félidőt óriási elánnal kezdő vendéglátók, amikor időt kért Boros Zoltán. A szakasz közepén Kozák Márton és Gáspár vezérletével 10 ponton belülre kerültek a hazaiak. A TF-et Boinitzer Dávid próbálta átlendíteni a holtponton egy triplával. Megtört a debreceni lendület, ismét 10 pont fölé nőtt a differencia. Ekkor a hazaiak edzőjét, Kovács Adriánt két technikaival kiállították, felforrósodott a légkör, s a negyed hajrájára visszaállt a szünetbeli 17 pontos különbség, a záró etap előtt pedig 15-tel vezettek a fővárosiak.

Ennek elején Scerbinskis két duplájával közel 20 pontra nőtt a TF előnye, Gál Balázs, a debreceni másodedző időkéréssel próbálta megtörni a fővárosi gárda lendületét. Sikerrel tette, a Kozák M.-Gáspár kettős jóvoltából újra visszaküzdötte magát a 10 pontos lélektani határ közelébe a Debrecen, amikor Katona dobott hármast. Nem tört meg a hazai lendület, zónára állva 11-re jött föl a házigazda, ám ekkor Pintér nem engedte 10-en belülre kerülni. Bő két perccel a befejezés előtt 15 ponttal "ment" a TF, s végül ennyivel is győzött. A TF-ből Bionitzer (16 pont, 27 lepattanó), a Debrecenből Gáspár (30 pont, 14 lepattanó) zárt dupla-duplával.

Boros Zoltán: - Az első félidőben védekezésünkkel sikerült megállítani ellenfelünk betörésekre és kiosztásokra épülő játékát, s a jó védekezés hozta magával a ritmust támadásban, szünet után pedig tartottuk az előnyt. Gratulálok a jól játszó Debrecennek!

Kovács Adrián: - Gratulálok a csapatomnak, óriási élmény velük dolgozni, nagyon jól éreztem magam a közös munka során! Köszönöm a szurkolóknak, akik kijöttek buzdítani a srácokat, rengeteget segítettek a fiúknak! Megyünk tovább, azon dolgozunk, hogy jövőre még sikeresebbek legyünk. Gratulálok a TF-nek a női és a férfi torna megnyeréséhez!

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univ_ply_42

 

A 3. helyért

Nyíregyházi ESE - Miskolci Egyetem 78-84 (18-27, 15-27, 18-19, 27-11)
Debrecen, 40 néző. V.: Nagy V., Tóth C., Horváth.

Nyíregyháza: VASKÓ 11, Czura, OLÁH 18/9, Mokánszki 12/3, Gáspár 4. Cs.: Kovács Z. 9/3, VIDA 15/12, DEMETER 9/9. Edző: Hegedűs Ferenc.

Miskolc: TAKÁCS 5/3, PIUKOVICS 19/9, SZANYI 11/9, Kopasz 4, LIPPAI 30. Cs.: TÓTH B. 7/3, Orliczki B. 5, Gonda 3/3, Orliczki Márton, Takács Z. Edző: Drahos Gábor.

A csalódott csapatok, a keleti csoport győztese és a címvédő csatájának első perceiben Piukovics Bálint és Lippai Szabolcs vezérletével a tavalyi győztes Miskolc állva hagyta az elődöntőn szellemi vezérét, Bus Ivánt sérülés miatt elveszítő szabolcsi legénységet, amelyben a tegnap szintén megsérülő Czura Attila ugyan megpróbált játszani, de csak négy perc erejéig. 15-3 után Vaskó György vezetésével kezdett "éledezni" a Nyíregyháza. A Miskolc Tóth Bence találataival tartotta 10 pont körüli előnyét. A második etap elején Vida Zoltán és Szanyi Róbert váltott triplát, tartotta 10 pont körüli előnyét a Miskolc. Egy Lippai Szabolcs vezette 12-0-lal közel 20 ponttal lépett el a "borsodi brigád". Demeter Ádám tripláival próbált "csatlakozást találni" a Nyíregyháza, de Lippait nem tudták tartani a szabolcsiak, állandósult a 15 és 20 pont közötti különbség, sőt Takács Dániel hármasával ez 20 pont fölé nőtt a félidő hajrájában.

A második félidőt Lippai vezérletével, 10-0-lal kezdve 30 pont fölé növelte előnyét a Miskolc, úgy tűnt, eldöntötte a meccset. Tudat alatt talán túlságosan is megnyugodtak a borsodiak, a záró etap első hat és fél percét 19-2-re nyerve Oláh Zoltán vezérletével 5 pontra feljött a NyESE. A felzárkózás sokat kivett a szabolcsi legénységből, egy 6-0-lal újra 10 pont fölé növelte előnyét a Miskolc. A jól játszó Tóth Bencét bő másfél perccel a vége előtt sportszerűtlen, majd technikai után kiállították, s bő fél perccel a vége előtt 3-ra feljött a Nyíregyháza, de Piukovics dudaszóra dobott triplájával eldőlt a bronzcsata, a Miskolc lett a harmadik.

Hegedűs Ferenc: - Két sérült kulcsjátékosunk nélkül huszonöt percig még az elveszített elődöntő letargiájában kosárlabdáztunk. Ami pozitívum, hogy volt tartásunk, és az eddig kevesebbet játszó játékosaink jó teljesítménye révén szorossá tettük a végjátékot.

Drahos Gábor: - Két legveszélyesebb játékosa nélkül még veszélyesebb volt a Nyíregyháza. Harmincpontos vezetésünknél megőrültünk, mint Daenerys a Trónok harcában, a Nyíregyháza perememberei pedig "szétlőttek" minket. Így a vége kicsit izgulós lett, de ebben a mezőnyben és ezen lebonyolítás mellett a bronzérem is nagyon értékes.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univ_ply_41


All Star csapat

Nagy Botond (TFSE)
Szanyi Róbert (Miskolci Egyetem)
Reinis Scerbinskis (TFSE)
Lippai Szabolcs (Miskolci Egyetem)
Pollák Balázs (Debreceni Egyetem)


A legértékesebb játékos (MVP)

Boinitzer Dávid (TFSE) 

 

Fotó: Derencsényi István


Vármegyei szövetségek