Egyetemi bajnokság: Négyesdöntőben a Közgáz női, valamint a Debrecen és a TF férfi együttese
08
May
2019
Egyetemi bajnokság: Négyesdöntőben a Közgáz női, valamint a Debrecen és a TF férfi együttese
2019. május 8.  |  12:45
A hétfői negyeddöntő visszavágók lejátszása után kialakult a négyesdöntők mezőnye a hölgyeknél és a férfiaknál is a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. A nőknél a Közgáz egy szédületes utolsó 6 perccel fordította a maga javára az ELTE BEAC elleni párharcot. A férfiaknál a Debrecen parádés első félidejére építve vágott vissza, s verekedte be magát a fináléba - amelyen hazai pályán játszhat - a visszavágó hajrájára, de túl későn magára találó Közgáznak. A Szombathelyre 15 pontos előnnyel érkező TF-nek időnként "rezgett a léc", de a kritikus pillanatokban jobban koncentrált a nyugati csoport hatalmasat küzdő győztesénél, így végül Boros Zoltán fiai jutottak be a négyes döntőbe. A jövő hétfőn és kedden rendezendő fináléban a házigazda Debrecen és a TF csapata mindkét nemnél képviselteti magát, a hölgyeknél a Közgáz és a Győr, férfi vonalon pedig a címvédő Miskolc, valamint a Nyíregyháza jutott még be. 

  

NEMZETI EGYETEMI KOSÁRLABDA BAJNOKSÁG, NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK

Nők

Közgáz SC és DSK - ELTE BEAC 81-63 (24-17, 17-22, 17-15, 23-9)

Budapest, Kinizsi u., 30 néző. V.: Lövei, Makrai.

Közgáz: SZALAY V. 8/3, Farkas 4, DOKTOR 25/3, Pfandler 4, Imre 2. Csere: Kocsis 5, KATONA 21/3, DÉNES E. 8, Baliga 2, SZAMMER 2. Edző: Németh Kata.

ELTE BEAC: Varga A. 13/3, Némedi 4, KULCSÁR 13/3, SZAKOLCZI 8, LENDÉR 15. Csere: STEKLER 10, Simoncsik. Edző: dr. Gyarmati István.

15 pontos ELTE-előnyről indult a visszavágó, ám amíg az első meccshez képest a hazaiakhoz több meghatározó játékos csatlakozott, addig a vendégektől két fontos kosaras hiányzott. Az ELTE az első negyed hajrájáig egységes csapatjátékkal tartotta a lépést a Doktor Anna vezette Közgázzal, a negyed végén Kocsis Fanni 2+1-es játékával 7 pontosra nőtt a Közgáz előnye. A második etapot 6-0-lal kezdve feljött 1-re az ELTE, majd Katona Bianka és Dénes Enikő ügyes játéka révén egy 8-2-vel ismét 7-re nőtt a Közgáz-előny. A félidő hajrájában az ELTE Szakolczi Dorka és Stekler Kamilla bátor, ügyes eredményes játéka révén egy 12-5-ös futást bemutatva egalizált. A félidő Farkas Fanni kosarával, s 2 pontos Közgáz vezetéssel zárult. Térfélcsere után a két legjobbja, Kulcsár Bianka és Lendér Lilla jóvoltából nem engedte megugrani a Közgázt az ELTE, 62-62-es állással fordultak a felek a 35. percre. Ekkor egészpályás letámadásra ment ki a Közgáz, amely ezzel alaposan megzavarta addig higgadtan, pontosan játszó ellenfelét. A hazaiak elsősorban Doktor révén labdákat, Katona, valamint Szalay Viktória révén triplákat, a hajrára érkező Szammer Anett jóvoltából pedig fontos támadópattanókat szereztek, ugyanakkor az önmagukat talán túlságosan is lelassító ELTE játékosai labdákat adtak el, ziccereket hibáztak. A vérszemet kapó hazai együttes egy szédületes hajrával, egy 19-1-es utolsó 6 perccel egy remek, színvonalas visszavágón, szinte a sírból visszahozva a továbbjutást harcolta ki a négyesdöntőbe jutást a 35 percig rendkívül okosan, taktikusan játszó, a végére azonban széteső ELTE BEAC csapatával szemben.

Németh Kata: - Először is szeretnék gratulálni a nagyon szépen, kulturáltan és jól játszó ellenfelünknek, majd pedig természetesen saját csapatomnak is, amely egy pillanatra sem adta föl, és a hajrát izgalmassá téve végül kiharcolta a négyesdöntőbe jutást!

Dr. Gyarmati István: - Vegyes érzéseim vannak. Természetesen szomorú és csalódott vagyok, de úgy érzem, nem itt, az utolsó öt percben buktuk el a négyesdöntőt, hanem egyrészt, ott, hogy a csoportkörben nem tudtuk hazai pályán legyőzni a Debrecent, másrészt pedig ott, hogy a párharc első meccsén az akkor tartalékos Közgáz ellen nem tudtuk megtartani a húsz-huszonkét pontos előnyt. Ugyanakkor, ha azt nézem, hogy két éve még a tizenvalahányadik helyért küzdöttünk, most pedig még a párharc utolsó percében is továbbjutásra álltunk, azt mondom, nagyot léptünk előre, az utolsó öt perc viszont azt mutatta meg, hogy még nem vagyunk érettek a négyes döntőre - talán majd jövőre. Gratulálok a Közgáznak, és sok sikert kívánok nekik!

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?xsr1uba0

Továbbjutott: a Közgáz 137-134-gyel.

 

Férfiak 

Debreceni Egyetem - Közgáz SC és DSK 80-64 (22-11, 33-18, 12-16, 13-19)
Debrecen, Oláh Gábor u., 50 néző. V.: Pozsonyi, Gergely.

Debreceni Egyetem: Pollák 21/9, KOZÁK M. 9, ASSZÚ 15/6, SZEKERES 11/3, Gáspár 8. Csere: Szűcs M. 9, Oláh, Kozák B. 6, Szűcs B. 1, Zsuga. Edző: Kovács Adrián.

Közgáz: Vörös 6/3, Pálházi 6/6, Máriás 3, Nagy Sz. 8/3, Vincze 5. Csere: Sebők 1, BEA 11, Bános 5, Horváth, TICHOV 15/6, Haris 3, Sebestyén 1. Edzö: Vladár Csaba.

Nagy iramban kezdődött a mérkőzés mindkét fél részéről. A mérkőzés első kosarát a hazai csapat szerezte Pollák Balázs jóvoltából. A debreceniek egészpályás letámadással próbálták hibára kényszeríteni a pesti csapatot, és ez többször is sikerült a vendéglátóknak. Az eladott labdákból könnyű kosarakat szerezve már az első negyedben ledolgozta 6 pontos hátrányát, s összesítésben 5 pontos előnybe került a hazai csapat. A második negyedben a debreceni egyetemisták folytatták az agresszív védekezést, s egy kosarakban roppant gazdag negyedben tovább növelve előnyüket gyakorlatilag eldöntötték a találkozót. Szünet után ismét a hazai csapat akarata érvényesült, a 27. percben már 30 pontra nőtt a különbség. A záró negyedre magára talált a vendégcsapat, amely Tichov Dominik és Bea Gergely eredményességére építve 12 - összesítésben 6 - pontra feljött, de ennél már nem tudott közelebb kerülni a Pollák, Asszú Ádám és a játékot ügyesen szervező Kozák Márton vezette a hazai csapathoz, amely remek első félidei játéka révén összességében biztosan jutott a döntőbe.

Kovács Adrián: Gratulálok a csapatomnak a döntőbe jutáshoz. Nagyon örülök, mert azt gondolom, hogy a srácok az egész éves munkájukért megérdemelték. Megyünk tovább, készülünk a döntő mérkőzéseire.

Vladár Csaba: - Gratulálok a Debrecennek a győzelemhez. Megérdemelten nyertek, sok sikert kívánok a rendezéshez. A továbbjutás terhe alatt mi megrogytunk, az első félidőben értékelhetetlen játékot játszottunk, a második félidőre felébredtünk, de már késő volt.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univ_ply_26

Továbbjutott: a Debreceni Egyetem 153-143-mal.


SzoESE - TFSE 87-78 (25-16,10-19,19-15,33-28)
Szombathely, ELTE-SEK Sportcsarnok, 200 néző,. V.: Horváth, Szalai, Csák.

SzoESE: TÓTH 20/9, HORVÁTH CS. 6, MÉSZÁROS 24/9, CZUKOR 12, Oroszi 7/3. Csere: Sinkovits 11/9, Schveighoffer 7/3, Vicze, Soós. Edző: Kéri Péter.

TFSE: NAGY BOTOND 22/6, Nagy Benedek 6/3, Király 5/3, PINTÉR 10, Scerbinskis 5. Csere: ARMAGHANI 11, Bognár 4, Világi, Fülöp 6. Edző: Boros Zoltán.

Az első mérkőzésen, Budapesten a SZOESE 15 pont hátrányba került. Ennek megfelelően nagy elánnal kezdték a hazaiak a meccset. A külső dobásaikra épített támadásokkal és stabil jó védekezésükkel 10 perc alatt sikerült 9 pontot lefaragni a hátrányból. A második negyed kísértetiesen emlékeztetett az egy héttel korábbi mérkőzéshez. A szombathelyiek támadójátéka kapkodóvá vált, 5 percig nem találtak a gyűrűbe. A TF a félidőre ledolgozta a hátárnyát, döntetlen állásnál mehettek a csapatok pihenni a félidőben. A szünetben sikerült rendeznie a sorokat a hazaiaknak, ismét csapatként kezdtek működni, és elkezdték újból ledolgozni a hátrányukat, a záró játékrészre azonban még így is maradt 11 pont előnye a TF-nek. Az utolsó 10 percet Sinkovits triplájával kezdte a SZOESE, és minden erőtartalékot mozgósítva apránként faragták hátrányukat a vendéglátók. Másfél perccel a vége előtt mindössze 3 pontra olvadt a fővárosiak előnye, ekkor azonban apró hibákat vétett a szombathelyi csapat, amit a vendégek Nagy Botond vezérletével kihasználtak, és sikerült megőrizni a végére 6 pont előnyt összesítésben. A szombathelyi csapatban hárman nyújtottak kiemelkedő teljesítményt. Mészáros Máté 24/3-as dobásmutatója mellé kiharcolt 7 faultot, így ért el 27 VAL-t, Czukor Bence 12 ponttal, 7 kiharcolt faulttal és 9 lepattanóval 24 VAL-t, míg Tóth Dávid 20/3-as dobással, 7 kiharcolt faulttal és 4 gólpasszal 24 VAL-t. A TF csapatában Nagy Botond 22 pontja mellé 6 kiharcolt faultot gyűjtve ért el 18 VAL-t, Armaghani Ármin pedig rontott dobás nélkül szerzett 11 pontot, leszedett 4 lepattanót és érte el 17-es VAL mutatót.

Kéri Péter: - Gratulálok a TF csapatának a döntőbe jutáshoz, illetve a saját játékosaimnak is, mert hatalmasat küzdöttek ezen a meccsen is! Sajnos az első találkozón túl nagy hátrányba kerültünk, és bár közel voltunk a bravúrhoz, nem sikerült megfordítanunk a párharcot.

Boros Zoltán: - Az terveztük, hogy egy alacsony pontszámú mérkőzést játszunk. Ez nem sikerült, mert a SZOESE remekül használta ki az alacsony szerkezetükből adódó előnyöket, valamint a külső dobásaik is ültek. Ezért dicséret illeti a szombathelyi csapatot, gratulálok nekik az egész éves teljesítményükhöz! Természetesen gratulálok az én játékosaimnak is, megküzdünk az egyetemi bajnoki címért!

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univ_ply_30

Továbbjutott: a TFSE 142-136-tal.

 

Fotó - Práczki Péter 

Vármegyei szövetségek