Férfi U20-as Döntő: a DEAC maradt veretlen
26
Apr
2019
Férfi U20-as Döntő: a DEAC maradt veretlen
2019. április 26.  |  21:40
A második játéknappal folytatódott a Morgen Ferdinánd Emlékbajnokság, ahol több papírformának mondható eredmény mellett a PVSK meg tudta lepni a házigazda Szolnokot - a veretlenek csatáját a második félidőben ellenállhatatlanul kosarazó DEAC nyerte.

 

Parádés első negyedével győzött a Nyíregyháza

A Nyíregyháza és a Pécs derbijével vette kezdetét a második játéknap a Morgen Ferdinánd Emlékbajnokságon, vagyis az U20-as országos döntőben. Mindkét csapat vereséggel rajtolt a tornán, a tét tehát az első győzelem megszerzése volt. A nyírségiek kezdtek jobban, 5-0-ra vezettek, de hamar egyenlítettek a mecsekaljaiak. 7-7 után azonban megtáltosodtak a Kék Cápák, valósággal átrohantak ellenfelükön – főként Sitku és Mokánszki találataira alapozva egy 19-0-s etapot repesztettek a negyed derekán, Riskó közelije hosszú percek elteltével tudta csak megtörni a sorozatot. Mire feleszméltek a baranyaiak, ellenfelük 33-11-re elvitte a nyitó játékrészt – Pazar formában kezdett a Blue Sharks a reggeli időpont ellenére is. A folytatásban sem úgy nézett ki, hogy ebből szoros meccs lehet, Vaskó triplájával a 25 pontot is elérte a differencia. Ekkor azonban csendes zárkózásba kezdett a PVSK – előbb egy 8-0-s etappal, majd több kivédett akcióval közelítettek ellenfelükhöz Porrogiék. Sitku azért tett róla, hogy maradjon bőven a nyírségi előnyből, 50-34-gyel térhettek pihenőre a csapatok.

A harmadik felvonás kiegyenlített játékot hozott, Popadic kosaraira hol Fazekas, hol Mokánszki válaszolt. Végig 15-20 pont körül mozgott a különbség, sok pont esett, kosárra kosár volt a válasz. Megőrizte félidei fórját a Nyíregyháza, így nagy futásra volt szükség a pécsi fiataloktól, hogy szorossá tudják tenni a végjátékot (75-59). Mándity egyből egy hárompontossal jelentkezett a záró tíz perc kezdetén, 77-66-ra jött fel a PVSK két perc játékot követően. Tíz egység körüli előnyét azonban nem volt hajlandó lentebb adni a Blue Sharks, Fazekas és Sitku újabb távoli találataival úgy tűnt, megállítják a rohamot (90-71). Bár a mérkőzést egy 7-0-s sorozattal zárta a Pécs, gyakorlatilag végig futottak az eredmény után a mecsekaljaiak – a nyírségi együttes megérdemelten szerezte meg első győzelmét.

Nyíregyháza Blue Sharks – Pécsi VSK-VEOLIA  90-78 (33-11, 17-23, 25-25, 15-19)

Statisztika: https://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu20_ply/hunu20_ply_3

 

 

A végére lendült bele a Szolnok

A második összecsapást az egyaránt nagyarányú győzelemmel rajtoló házigazda Olaj, valamint a MAFC gárdája vívta. Frikker kosarára Polgárdy egy zsákolással felelt, minden kosárra kosár volt a válasz. A fővárosiaktól főként Katona és Bordács, míg a Tisza-parti gárdából Rudner villogott, de egyik fél sem tudta akaratát a másikra erőltetni, 18-18-as döntetlennel ért véget az első etap. A kisszünet után Taiwo zsákolt, Polgárdy triplát hintett – folytatódott az adok-kapok. Bartos közelijével 5 ponttal lépett el a Garai-legénység, amely addigi legnagyobb vezetésük volt – innen a negyed második felében végig őrizték 2-5 pontos fórjukat, amely ki is tartott félidőig, hála Katona trojkájának (35-38).

A fordulás után sem változott számottevően a játék képe, talán csak annyival, hogy többet hibáztak a csapatok – vagy a védekezés lett szorosabb. Bordács és Németh kosaraival 6-0-lal indította a MAFC az etapot, amelynek köszönhetően 9 ponttal húztak el – Csák Bence fújt riadót egy hárompontos képében. Rudner közelijével már a piros-feketéknél volt az előny, nem tartott tehát sokáig a budapestiek lendülete. A kevés pontot hozó játékrészt végül Polgárdy duplájával nyerte meg a MAFC, amely így ötpontos előnnyel várhatta a záró felvonást (47-52). Az addig kissé álmoskásan játszó, nem túl éles Szarvas-legénység rendesen összekapta magát a negyedik negyedre, Taiwo ziccereivel zárkóztak, majd Rudner pontjaival a vezetést is megkaparintották a zsinórban 9 pontot szóró házigazdák. Bár Katona megtörte a futást, Rudner egyből triplával felelt, a lendületbe jövő szolnokiak fokozatosan növelték vezetésüket a lefagyó fővárosiakkal szemben. Taiwo mellett vonakodtak betörni, vagy ziccert feltenni a MAFC-os fiúk, leginkább büntetőből szerezték pontjaikat (65-58). A hórihorgas szolnoki középjátékos két újabb zsákolása már a meccs eldőltét vetítette előre – bár három negyed alapján nem volt benne a mérkőzésben egyik fél sima diadala sem, a negyedik felvonást 26-7-re nyerő Olaj végül magabiztos sikert aratott, így 2-0-ra javította mérlegét.

Szolnoki Olaj KK – MAFC  73-59 (18-18, 17-20, 12-14, 26-7)

Statisztika: https://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu20_ply/hunu20_ply_4

 

 

A Honvéd győzött a fővárosi derbin

Két 0-2-es fővárosi együttes, vagyis az Óbudai Kaszások és a Honvéd néztek farkasszemet a harmadik derbin. Egyik gárda sem juthatott már be a legjobb négybe, ennek megfelelően „kísérletezhettek” az edzők a felállásokkal. Az első percek kiegyenlített játékot hoztak, 11-12 után egy 7-0-s sorozattal ragadta magához a kezdeményezést a Honvéd. Ondima és Kármán triplaváltásával zárult a negyed, 22-16-ra nyerte azt a Puskás-alakulat. Martinez gyors öt pontjával a tízet is átlépte a különbség, Bencsik azonban két távolival felelt erre, lőtávolon belülre hozva övéit (22-27). Hargiatai zsákolt, majd Rozs hármasával megint kétszámjegyűre duzzadt a piros-fehérek előnye – Tichov is bevágott egyet messziről, a második játékrész az elsővel azonos ponttermést hozott mindkét oldalon (32-44).

A térfélcsere után tovább folytatta remeklését Puskás Artúr gárdája, Steier triplájával a húszat is elérte a differencia. Állandósulni is látszott ez a különbség a negyed egészében, ám Farkas két távoli találattal közelebb hozta a Kaszásokat a záró etap előtt (49-63). Itt azonban úgy tűnt, kifogy az óbudaiak puskapora, Kopácsi és Valerio is beköszönt kintről, visszaállt a húszas előny. Ezt a lefújásig meg is tudták őrizni a piros-fehérek, akik ezzel megszerezték első győzelmüket a fináléban.

Óbudai Kaszások – Budapesti Honvéd  65-87 (16-22, 16-22, 17-19, 16-24)

Statisztika: https://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu20_ply/hunu20_ply_11

 

 

A félidő után robbantott a DEAC a veretlenek csatájában

Két veretlen együttes csatájával folytatódott a menü, a címvédő Szedeák ellenfele a remek formában pattogtató DEAC volt. 7-0-val kezdett a debreceni gárda, erre ugyanennyivel felelt a Szeged. 11-11 után megint egy 6-0-s Tisza-parti etap következett, a jó iramú, bár sok szabálytalansággal tarkított játékrészt be is húzták végül Kerpel-Froniusék (22-17). A folytatásban rövid ideig hét ponttal is megléptek a szegediek, de a negyed második felében pontatlanná vált a játékuk, ezt pedig büntették a hajdúságiak – nyolc ponttal nyerték a második felvonást, így szűk előnnyel mehettek a nagyszónetre (34-37).

Akármit is ittak az öltözőben a debreceniek, láthatóan hatott – óriási elánnal vetették magukat a mérkőzésbe a fordulást követően, Omenaka, Kozák, Tóth és Opre kosaraival egy 14-0-t repesztettek az első percekben. Teljesen lefagyott a Szedeák, Gáspár kiállítása sem törte meg a DEAC-os fiúkat – Pollák és Omenaka vezérletével a félidei egál meccsből húszpontos fórt varázsoltak a záró felvonás előtt (44-64). Lendületük kitartott a végjátékhoz közeledve is, a zónára váltó Tisza-partiaknak pedig semmi sem sikerült – az első etap 22 pontját követően 12, 10, majd végül már csak 7 egységig jutottak a támadásban és védekezésben is széteső Mayerék. Bár 20 perc után még nem úgy tűnt, de végül könnyed debreceni siker született, amivel meglett a csoportelsőség is a Kovács-legénységnek.

Naturtex-SZTE-Szedeák – DEAC  51-81 (22-17, 12-20, 10-27, 7-17)

Statisztika: https://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu20_ply/hunu20_ply_12

 

Kontrollálta a mérkőzést a MAFC

MAFC-Nyíregyháza mérkőzés következett a sorban, mindkét csapat 1-1-es mérleggel állt a feldobáskor. A fővárosiak kezdték jobban az összecsapást, Németh és Katona hárompontosaival 15-6-ra vezettek a tompán rajtoló nyírségiekkel szemben. Sitku, Mokánszki és Demeter találataival éledezett a Blue Sharks, de a játékrészt így is a piros-feketék húzták be (22-19). A második negyed elején fentebb is kapcsoltak a Garai-fiúk, 8 ponttal nyitották a játékrészt, így kétszámjegyűre nőtt előnyük (30-19). Ezt percekig sikeresen őrizték is, de a triplagyáros Fazekas jött menetrendszerű távoli bombájával, és máris csak öt ponttal álltak jobban a budapestiek – végül ennyivel is vezettek a nagyszünetben (44-39).

A térfélcsere után többször is 2-3 egységre jött fel ellenfelére a nyírségi alakulat, de a vezetést nem sikerült átvenniük Sitkuéknak. 50-48 után egy újabb 8-0-s MAFC-szakasz következett, de innen újfent kettőre jöttek vissza a Cápák. Hullámzó volt a játék képe, ha nehezen is, de egymás után a harmadik játékrészt is a Garai-legénység nyerte (64-58). Ezen a mérkőzésen nem történt azonban csodás fordulat a záró felvonásban, Demeter triplájával megint egyetlen pontra jött fel a Nyíregyháza, de egy 11-2-es szakasszal ezt a fordítási kísérletet is visszaverték a fővárosiak. A 30 ponttal záró Fazekas játékát ellensúlyozta a 32 egységig jutó Katona, valamint a 26 pontja mellé 18 pattanót lekapó Bordács, így Garai Péter együttese örülhetett újabb győzelemnek a tornán.

MAFC – Nyíregyháza Blue Sharks  85-74 (22-19, 22-20, 20-19, 21-16)

Statisztika: https://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu20_ply/hunu20_ply_5

 

 

Meglepte a házigazdát a PVSK

A játéknapot a két győzelemmel álló Szolnok, valamint a két vereséget begyűjtő Pécs mérkőzése zárta. A találkozó első hat pontját a mecsekaljaiak szerezték, ennek köszönhetően ők álltak jobban az első percekben – Olasz Ádám ziccerével 14-6-ra is vezettek. Kókai trojkájával 20-17-ig visszajöttek a hazaiak, de a játékrészt így is a PVSK nyerte (22-19). A második negyedre felélénkült a piros-fekete együttes, 23-nál utolérték, majd le is hagyták baranyai riválisukat Frankék. Kókai újabb hármast szórt, 34-28-ra meglógott Szarvas Gábor csapata. A pécsiek alaposan visszavettek a tempóból, 10 pont alatt maradtak ebben a szakaszban, így félidőre maradt a szolnokiaknál az előny (31-37).

Frank Áron triplával nyitotta a harmadik felvonást, a kilenc pontos fórból azonban rövid úton három, majd kettő lett – Popadic is beköszönt távolról ugyanis. Sokkal pontosabban kosarazott a PVSK, mint tette azt a második negyedben, a remek Taiwo – Olasz párharc mellett a mezőnyemberek is hozzátették a magukét. Csaknem háromszor annyi pontot szorgoskodtak össze Fülöpék, mint az előző 10 perc során, így egállal futhattak neki a felek a játéknap utolsó (?) játékrészének (57-57). Itt fej-fej mellett haladtak a csapatok, Frank 3+1-es akciója jelentette a különbséget. Popadic és Laufer találataival fordított a Pécs, de Szabó egy közelivel kiegyenlített – kettő percen belül jártunk már ekkor (72-72). Popadic bevágta harmadik trojkáját, Taiwo egy szép zsákolással felelt erre – eggyel ment a PVSK. Popadic harcolt ki két büntetőt, de mindkettőt elrontotta – szolnoki szempontból a gond az volt, hogy Frank is megtette ugyanezt. Csák szabálytalanságát sportszerűtlennek ítélték a játékvezetők, Popadic végül még két szabaddobást a helyére küldött, beállítva a végeredményt – megszületett a játéknap legnagyobb meglepetése, a nyeretlen PVSK a veretlen Olaj ellen aratott sikert.

Pécsi VSK-VEOLIA – Szolnoki Olaj KK  77-74 (22-19, 9-18, 26-20, 20-17)

Statisztika: https://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu20_ply/hunu20_ply_6        

Vármegyei szövetségek