Férfi U20-as Döntő: Keleti sikerek a nyitónapon
25
Apr
2019
Férfi U20-as Döntő: Keleti sikerek a nyitónapon
2019. április 25.  |  21:50
Kezdetét vette Szolnokon a Morgen Ferdinánd férfi U20-as Országos Döntő. A DEAC és a Szedeák egyből két győzelemmel rajtolt, de jól vette első akadályát a házigazda Szolnoki Olaj is - a fővárosi együttesek felemás napot zártak, győzött a MAFC, de a Honvéd mellett az Óbudai Kaszások is két vereséggel indították a tornát. Lássuk az eredményeket!
 

Nagyot hajrázott a Honvéd, de kitartott a DEAC előnye

A DEAC és a végső győzelemre is esélyesnek tartott Honvéd összecsapásával vette kezdetét a 2019-es U20-as döntő. Sok kosárral, kiegyenlített játékkal indult a találkozó, fővárosi oldalon Mucza és Hargitai, míg a hajdúságiak részéről Omenaka és Kozák voltak leginkább elemükben – 22-21-re nyerte  a játékrészt a budapesti gárda. A folytatásban Gáspár és Csomor tripláival már a debrecenieknél volt az előny, akik a nagyszünetig meg is őrizték azt – kosárra kosár volt a válasz, egyik fél sem tudott komolyabb vezetést kiharcolni (38-36).

A fordulás után Martinez hármasával, majd Bea közelijével egy pillanatra visszavette a vezetést a piros-fehér legénység, ám egy 8-0-s etappal ellépett a DEAC. Bár Hargitai behintett egy trojkát, mindez csak kozmetikázásra volt elegendő, a jó ritmusban játszó debreceniek tízzel nyerték a harmadik játékrészt, így 12 pontos fórral vághattak neki az utolsó negyednek (61-49). A záró etap első felében állandósulni látszott a 10 pont körüli hajdúsági vezetés, ám Valerio, Kármán és Kopácsi találataival hamar visszajött a meccsbe a Honvéd. Három pontra sikerült felzárkózniuk Muczáéknak, ám innen a DEAC fentebb kapcsolt, és a végjátékban már nem engedte ki a kezéből a mérkőzést – a 24 pontos, 14 pattanós dupla-duplát szállító Omenaka vezérletével győzelemmel kezdték tehát a tornát a debreceniek.

DEAC – Budapesti Honvéd  81-78 (21-22, 17-14, 23-13, 20-29)

Statisztika: https://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu20_ply/hunu20_ply_7

 

 

Belefért a Szegednek egy gyengébb negyed

A tavalyi bajnok Szedeák az Óbudai Kaszásokkal mérkőzött a játéknap második derbijén. Varga, Mike és Goldring vezérletével villámrajtot vettek a Csongrád megyeiek, másfél perc játék után máris 10-0-ra vezettek. 14-2, majd 21-9 is volt az állás, lassan ébredtek a fővárosiak. Molnár és Schiller találataival lőtávolon belül tudtak azért maradni, a pontgazdag negyed végére bejöttek tíz pont alá, ami látva a remek szegedi kezdést, jó eredménynek volt mondható (30-21). A kisszünet után alaposan visszaesett a Szedeák játéka, elvétve találtak csak a kosárba Goldringék – a budapestiek köszönték szépen, és fokozatosan dolgozták le hátrányukat. Ritmust váltott védekezésben Farkas Bence legénysége, mindössze 9 pontot engedélyeztek az első etap harminca után a Tisza-partiaknak, így hátrányuk nagyját ledolgozták a nagyszünetig (39-36).

Molnár tripláival ugyan kettő pontra is megközelítették ellenfelüket a Kaszások a térfélcserét követő percekben, de a harmadik negyed második fele már egyértelműen a szegediekről szólt – 52-49 után egy 11-2-es sorozattal zárták a játékrészt, amelynek köszönhetően magabiztos előnnyel fordulhattak a záró tíz percre (63-51). Itt már nem történt meglepetés, a 30 pontot hintő Mike vezérletével időnként tetszetős támadásokat vezető Szedeák nem engedte vissza a meccsbe ellenfelét, a végére 20 pontos különbség is kialakult a felek között – második negyedbéli megingása ellenére biztosan hozta első mérkőzését a címvédő.

Naturtex-SZTE-Szedeák – Óbudai Kaszások  87-65 (30-21, 9-15, 24-15, 24-14)

Statisztika: https://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu20_ply/hunu20_ply_8

 

 

Bordács extrájával győzött a MAFC

Az előző évad ezüstérmese, a PVSK a MAFC-cal nézett farkasszemet a harmadik mérkőzésen. Ez a Pécs azonban már nem a tavalyi, Demeter – Krnjajski duó fémjelezte együttes, ez pedig az eredményen is meglátszott – Carev, Benke és Riskó találataival a meccs elején még viszonylag jól tartották magukat a mecsekaljaiak, de nem volt válaszuk Bordács játékára, így fokozatosan lépett el tőlük a fővárosi gárda (15-21). Németh kosarával már tízzel is elléptek Garai Péter tanítványai, Katona triplájával pedig még tovább nőtt a szakadék a felek között – a játékrész felénél már 20 pont környékén járt a MAFC előnye. Riskó és Porrogi pontjaival kozmetikázott a PVSK, de így is stabil vezetéssel mehettek nagyszünetre Pfandlerék (29-43).

A második félidőben sem sokat változott a játék képe, Polgárdy kosarával meglett a 20 pontos differencia is. Az első negyed 15 pontja után 14, majd 12 egység érkezett baranyai oldalról, a fővárosiaknál éppen fordított volt a tendencia (21-22-23 pont). A vitás kérdések eldőltek a záró etap előtt, a kintről pontatlanul célzó pécsiek célja csak a kiütés elkerülése lehetett. A mérkőzés végül két dologról marad emlékezetes, az egyik Bordács Soma masszív dupla-duplája (28 pont, 23 lepattanó, 14/16 mezőnyből), a másik a PVSK 1/22-es triplázása – a Honvéd és a Kaszások veresége után a MAFC győzelmével meglett az első fővárosi siker a tornán.

Pécsi VSK-VEOLIA – MAFC  58-87 (15-21, 14-22, 12-23, 17-21)

Statisztika: https://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu20_ply/hunu20_ply_1

 

A páratlan negyedekben remekelt, győzelemmel rajtolt a házigazda

A negyedik derbi hozta meg a rendező Szolnoki Olaj U20-as csapatának bemutatkozását, és nem is okozott csalódást a piros-fekete legénység a Nyíregyháza elleni meccsen. Eredményes támadásokkal indult az összecsapás, Frikker és Kókai kosaraival hamar 14-5-ös előnybe került az Olaj. Bár Sipos betalált távolról, a túloldalon Csák és Frank is megtették ugyanezt, az első játékrész sima szolnoki fölénnyel zárult (24-11). A folytatásban kiegyenlítődött a játék képe, állandósulni látszott a 10-12 pontos hazai fór. Mokánszki gyors öt pontjára Rudner és Frank felelt, de Fazekas két trojkájára is akadt válasza a piros-feketéknek. A nagyszünetre nem változott számottevően a különbség, feljavult a nyírségi gárda, de nem annyira, hogy megszorongassa Rudneréket (46-32).

A félidei „fejmosás” a házigazdának sikerülhetett jobban, újult erővel vetette bele magát a küzdelembe a szolnoki csapat. Szépen eloszlott a pontszerzés terhe az olajos fiúknál, Rudner, Frank, Taiwo és Kókai mellett Frikker és Komlósi is be-betalálgatott. Szinte pontosan ugyanannyival nyerte a harmadik negyedet a Szolnok, mint az első játékrészt, az etap végére bőven húsz pont fölött járt a differencia (70-44). A záró tíz percet már nem erőltette egyik fél sem, akadtak szép megoldások, de a győztes kilétére már korábban fény derült. Végül minden szolnoki pályára lépett, magabiztos sikerrel vette az első akadályt a piros-fekete legénység.

Szolnoki Olaj KK – Nyíregyháza Blue Sharks  87-61 (24-11, 22-21, 24-12, 17-17)

Statisztika: https://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu20_ply/hunu20_ply_2

 

Hibátlan maradt a DEAC

A Honvéd elleni győzelemmel rajtoló DEAC a Szegedtől kikapó Kaszásokkal mérkőzött az ötödik meccsen. Az első percekben fej-fej mellett haladtak a csapatok, Csomor triplájával 13-11-re vezettek a hajdúságiak. Innen egy 8-2-es szakasszal stabilizálták vezetésüket, és nem is engedték ki már azt a kezükből a negyed végére (25-19). A második felvonásban is fokozatosan növelték előnyüket a cívisvárosiak, Tóth hárompontosával a tízet is átlépte a különbség (32-20). Bár Farkas és Bencsik is beszórtak egy-egy távolit, mégsem tudták egyszámjegyűre faragni hátrányukat a fővárosiak, a félidő 46-34-gyel ért véget.

A nagyszünet sem hozott érdemi változást a mérkőzés képében, a debreceniek egyre csak távolodtak ellenfelüktől – a harmadik etap közepéig sem kellett várni a 20 pontos differenciára (60-40). Derekasan küzdött a budapesti együttes, de az újabb elbukott játékrész után már csak formaság volt a záró tíz perc. Ez végül egállal végződött, de a mérkőzés nem – a DEAC a Honvéd után másik fővárosi ellenfelét is legyőzte, ezzel 2-0-lal rajtolt a tornán, míg a Kaszások két vereséggel kezdtek.

DEAC – Óbudai Kaszások  89-70 (25-19, 21-15, 27-20, 16-16)

Statisztika: https://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu20_ply/hunu20_ply_9  

 

 

Izgalmas végjáték, újabb szoros Honvéd-vereség

A vereséggel rajtoló Honvéd a sima győzelemmel kezdő Szedeákkal mérkőzött a játéknap utolsó, hatodik derbijén. 6-0-val kezdtek a Tisza-partiak, de Kármán büntetőjével 10-8-ra zárkózott a fővárosi gárda. Itt megint a szegediek percei következtek, 18-10-re léptek el Boniferték, de ez az előny sem tartott sokáig – végül 21-19-re húzta be az első játékrészt a Szedeák. A második felvonás elején aztán már nem volt pardon, percek alatt futott egy 12-0-t a címvédő, tetemesnek mondható vezetést szerezve (19-33). Beragadtak a rajtnál a piros-fehérek, így csakhamar 21-43 állt az eredményjelzőn – remekül játszott Kiss Zsolt együttese. A 20 pontot is túllépte a differencia, de Martinez és Mucza találataival némileg közelebb tudott férkőzni ellenfeléhez a nagyszünetig a Honvéd (31-47).

A félidő nem tett jót a szegedieknek, megtörte addig nagyszerű lendületüket. Az első 20 perc 47 pontja után mindössze 9 egységet tudtak a táblára tenni a harmadik etapban Mayerék, a fővárosiak pedig ennek dupláját szorgoskodták össze – ismét nyílt lett az összecsapás, elolvadt a Csongrád megyeiek nagy előnye (49-56). A záró negyedben folytatta a zárkózást Puskás Artúr legénysége, sőt Hargitai közelijével 57-56-ra már a budapestieknél volt az előny. Erre egy 7-0-s etappal felet a Szedeák, Bonifert trojkájával pedig már nyolccal is megléptek az újfent erőre kapó szegediek (59-67). Izgalmas végjáték kerekedett, Tichov 3+1-es játékkal igyekezett életben tartani csapata győzelmi esélyeit, majd egy futtából eleresztett tempója is beakadt. A végig higgadtan büntetőző Tisza-partiakat ez azonban nem zökkentette ki, Kerpel-Fronius szabaddobásával beállította a végeredményt – a Honvéd a három ponttal elveszített első mérkőzést követően ezúttal kettővel maradt alul, a Szedeák pedig megszerezte második győzelmét a tornán, és csatlakozott a DEAC-hoz a 2-0-sok táborában.

Budapesti Honvéd SE – Naturtex-SZTE-Szedeák  74-76 (19-21, 12-26, 18-9, 25-20)  

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hunu20_ply_10

Vármegyei szövetségek