Magyar játékos és edző a Jr. NBA Global Championship kiválasztóján
24
Apr
2019
Magyar játékos és edző a Jr. NBA Global Championship kiválasztóján
2019. április 24.  |  15:25
Az NBA, Bologna önkormányzata és Bologna városa hétfőn jelentette be, hogy Bologna rendezi idén a Jr. NBA Global Championship európai és közel-keleti kiválasztó táborát. 24 ország összesen 60 U14-es játékosa vesz részt az április 30. és május 4. között tartandó eseményen, ahol 10 lányt és 10 fiút választanak majd ki - ők képviselik a régiót az augusztus 6-11. között Orlandóban rendezendő Jr. NBA Global Championshipen.

A táborra a Bolognai Egyetem sportcsarnokában kerül sor, és olyan NBA-ből ismert nevek lesznek majd jelen, mint Boris Diaw, Vladimir Radmanovic, Marko Milic vagy az amerikai válogatottnál edzőként dolgozó Don Schowalter. A táborban nemcsak a Global Championshipre való kiválasztás lesz a lényeg: a posztnak megfelelő képességek fejlesztése, illetve a 3-3 és az 5-5 elleni játék lesz a középpontban amellett, hogy például a Gatorade a táplálkozással kapcsolatban tart majd előadást a gyerekeknek. A 10-10 legjobb lányt és fiút egy edzőkből és NBA alkalmazottakból álló tanács választja majd ki.

Magyarországot a zalaegerszegi Eötvös József és Liszt Ferenc Általános Iskola tanulója, Szalay Domonkos képviseli majd, a 187 centis, 14 éves játékos mellett azonban lesz még egy magyar a campen. Több mint 20 edzőt is meghívtak a szervezők, akik közül 4 irányítja majd az európai és közel-keleti lány és fiú csapatot a Jr. NBA Global Championshipen. Az egyik tréner az Eötvös József és Liszt Ferenc Általános Iskola testnevelő tanára, Ambrus Péter lesz a táborban.

Tavaly rendezték az első ilyen Jr. NBA Global Championship világbajnokságot, amelyen az európai lány csapat megnyerte a nemzetközi főcsoportot, így bekerült a döntőbe - ott az amerikai Central csapat 68-38-ra múlta felül az öreg kontinens legjobbjait. Az európai fiúk a nemzetközi konferencia döntőjében kaptak ki az afrikai és közel-keleti együttestől.

A Jr. NBA Globan Championship idei kiírása alapján a nyolc amerikai régiót megnyerő csapat, illetve a nyolc nemzetközi együttes (Afrika, Ázsia és Óceánia, Kanada, Kína, Európa és Közel-kelet, India, Latin-Amerika, Mexikó) közül a legjobb méri majd össze tudását a nagydöntőben. A lányoknál és a fiúknál is külön konferenciát alkot az Egyesült Államok, illetve egy másikat a világ összes többi része, ezt hívják nemzetközi ágnak. A mérkőzések csoportmeccsekkel kezdődnek, majd egyenes kieséses találkozókkal folytatódnak. A két főcsoport győztese, tehát a legjobb amerikai és a legjobb nemzetközi gárda augusztus 11-én csap össze a fináléban.

Megyei szövetségek