Egyetemi bajnokság, férfiak: Miskolcon és Debrecenben egyaránt három pont döntött
14
Apr
2019
Egyetemi bajnokság, férfiak: Miskolcon és Debrecenben egyaránt három pont döntött
2019. április 14.  |  21:00
Rangadókkal zárult a férfi keleti csoport küzdelemsorozata a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban, több csapat is "duplázott" a héten. Azzal, hogy a Debrecen egy feszült légkörű mérkőzésen legyőzte az Eger csapatát, lényegében "kikaparta a gesztenyét" a TF-nek, amely annak köszönhetően jutott be negyedik helyen a rájátszásba, hogy az egymás elleni összevetésben jobbnak bizonyult az egrieknél. A záró rangadóknak (Debrecen-TF, Nyíregyháza-Miskolc) már nem volt tétjük, s mind a két összecsapás színvonalas, kosarakban gazdag játékot hozott, mind a két találkozón 3 pont döntött - előbbin a hazai, utóbbin viszont a vendég együttes javára.

 

Keleti csoport

ELTE BEAC - NKE SE 38-68 (8-14, 11-17, 4-20, 15-17)
Budapest, Tüskecsarnok, 20 néző. V.: Kruk, Tóth.

ELTE BEAC: Molnár A. 13/3, Czimer 11/3, Somosi 2, Torda, Mayer. Csere: Kósy, TÍMÁR 6/6, Kovács 4, Nagy 2. Edző: Varga Zsolt, Tima Gergely.

NKE: TASNÁDI 11/3, Polgári 2, Laczó 5/3, ROZS 24/3, BARANYI 10. Csere: Marton 3/3, KOVÁTS B. 13. Edző: Szekeres Dávid.

A keleti csoport két utolsó helyezettje csapott össze a fővárosi mérkőzésen, az ELTE-sek elégtételt vehettek volna az idegenbeli vereséget, ám az NKE csapata nagyon motiváltan érkezett a Tüskecsarnokba, hogy újabb győzelmet szerezzen. Jóval pontosabban, gyorsabban is játszott a hazaiaknál, az ELTE BEAC nem sok ellenállást tanúsított a mérkőzésen, az NKE pedig a négy dupla-duplát elérő játékosa Rozs Máté (24 pont, 10 lepattanó), Kováts Bence (13 pont, 14 lepattanó), Tasnádi Bence (11 pont, 10 lepattanó) és Baranyi Péter (10-10 pont és lepattanó) vezérletével nagy különbségű győzelmet aratott a hitehagyott ELTE ellen.

Tíma Gergely: - Gratulálunk az ellenfélnek a rendezett játékáért, sajnos nekünk még fejlődnünk kell, mint csapat.

Szekeres Dávid: - Örülök, hogy idegenben is megtudtuk verni az ELTE csapatát, és így győzelemmel tudtuk zárni az alapszakaszt. Helyenként egészen jól játszottunk, a gyorsindításaink működtek, és ennek nagyon örültem. A védekezésen még van mit fejleszteni, de jó úton haladunk.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univk_640


Debreceni Egyetem - EKE Eger 92-73 (16-13, 23-13, 32-25, 21-23)
Debrecen, Oláh Gábor utca 5., 30 néző, V.: Nemes, Fülöp.

Debreceni Egyetem: KOZÁK M. 15/6, POLLÁK 11/6, Kozák B. 6, ASSZÚ 14/6, GÁSPÁR 14/3. Csere: Nemes 4, Orosz 4, Szekeres 8, Szűcs B. 5, SZŰCS M. 11/3, Zsuga. Edző: Kovács Adrián.

EKE Eger: Veres 9/3, Mészáros 7/6, Illés 5, CSÁKVÁRI 10, Varga 3. Csere: Steier 3/3, Megyes 2, SZICSÁK 10, UNGI 10/6, Szabó 3/3, CSABÁK 9/3, Horváth 2. Edző: dr. Váczi Péter.

A vendégek kosarával kezdődött a találkozó. Hazai oldalon Kozák betörése volt először sikeres. Mindkét csapat nagy iramot diktált, amely sok pontatlanságot hozott a mérkőzés elején. Az ötödik percben 5-4 volt az eredmény. Az utolsó 10 másodpercben két távoli kosár is született. A második játékrész debreceni kosárral indult. Továbbra is hatalmas volt az iram. Egri oldalon rendre kimaradtak a ziccerek, míg a debreceni oldalon a hárompontos kísérletek nem jártak sikerrel. A valamivel pontosabb hazaiak apránként elléptek, de 10 pontos debreceni előnynél Kozák technikai hibát kapott, majd a büntetőt követően a vendégek kosárral fejezték be a támadást. A feszültség fokozódott, a debreceniek eladott labdáit nem tudtak kosarakra váltani a vendégek, sőt a félidő hajrájában Illés Balázst két technikai hibával kiállították. A szünetre a debreceni egyetemisták 14 pontos előnyre tettek szert.

Fordulás után Kozák M. szerzett kosarat először. Az egri csapat védekezést váltott, beállt zónázni. Mindkét oldalon a távoli dobások voltak sikeresek. Asszú hárompontos dobásainak és a debreceniek agresszív védekezésének köszönhetően 20 pontos különbség alakult ki a negyed közepén. A záró negyedben az egriek hatalmas rohammal kezdtek, de a befejezések nem sikerültek a vendégeknek. A játékrész közepén a letámadás hozta meg az egri feltámadást, a debreceniek eladott labdáiból az egriek könnyű kosarakat szereztek. Még mielőtt igazán közel kerülhettek volna a vendégek, a Debrecen rendezte sorait, s végül biztosan győzött, ez pedig azt jelenti, hogy a remek erőkből álló egri együttes nem jutott be a legjobb négy közé a bombaerős keleti csoportban.

Kovács Adrián: - Gratulálok a csapatomnak, mert szépen játszottunk, mindenki pályára lépett, és hozzá tudott tenni valami pozitívat az egészhez. Kicsit nehézkesen kezdtünk, és fokozatosan javult a játékunk mind védekezésben, mind pedig támadásban. A második félidő már inkább a támadásról szólt. Most már a TF elleni mérkőzésre kell koncentrálnunk, mert holnap egy nehéz meccs vár ránk.

Dr. Váczi Péter: - Gratulálok a Debrecennek!

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univk_641


TFSE - Szegedi RSC 114-66 (36-11, 32-22, 29-15, 17-18)
Budapest, Alkotás u., 30 néző. V.: Nepp, Molnár.

TF: BOGNÁR 9/3, HORVÁTH G. 12/9, ARMAGHANI 21/9, KIRÁLY Z. 12/6, VILÁGI 13/3. Csere: HOLE 9/3, Horváth B. 4, Kovács B. 6/6, FÉLIX 10, Laman 10/6, KOVÁCS M. 8/6. Edző: Boros Zoltán.

Szeged: KUBIK 8, Kamenik 4, KERESZTY 10, Szűcs 15/3, LISZKAI 29/9. Edző: Szablics Péter.

A találkozó a 7. percre eldőlt, ekkor 29-4-re vezetett az ellenfelén gyakorta átrohanó, zónája ellen pedig remekül dobó, ügyesen kombináló TF. A folytatásban nagy iramú, látványos játékot, nagy dobópárbajt láthatott a közönség. A sokat cserélő hazaiak végig lendületesen, a játékot láthatóan élvezve kosaraztak. Több igen jó teljesítmény is volt a TF-nél, a mindössze 5 játékossal érkező vendégektől kiemelkedett a 29 pontos, 10 lepattanós dupla-duplával záró Liszkai Dávid.

Boros Zoltán: - Mivel ellenfelünk végig zónázott, gyakorolhattunk ez ellen a védekezési forma ellen. Örülök, hogy nagy kedvvel, jól játszva ilyen eredményesek voltak a srácok.

Szablics Péter: - Gratulálok a jól játszó TF-nek a győzelemhez, de annak is örülök, hogy öt emberrel végigjátszva a mérkőzést emelt fővel jöhettünk le a pályáról! Ha csak a negyedik negyedet számolták volna - mi győztünk volna...

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univk_642


Debreceni Egyetem - TFSE 100-97 (24-20, 24-26, 30-23, 22-28)
Debrecen, Oláh Gábor u., 20 néző. V.: Kisházi, Fülöp.

Debreceni Egyetem: KOZÁK M. 33/15, Zsuga 9/9, CSOMOR 8, KOZÁK B. 20/12, FÁBIÁN 9. Csere: Nemes, POLLÁK 13, Orosz 4, Berzi, Szekeres 4. Edző: Kovács Adrián.

Testnevelési Egyetem: Kovács M. 5/3, Horváth G., KIRÁLY 17, ARMAGHANI 46/18, VILÁGI 12. Csere: FÉLIX 7, KOVÁCS B. 10/3. Edző: Boros Zoltán.

A tartalékosan felálló budapestiek ellen az első kosarat Kozák Márton szerezte. A debreceni egyetemisták ott folytatták, ahol az előző meccsen abbahagyták, hatalmas iramban kezdtek, letámadással védekeztek. A szerzett labdákból könnyű kosarakat szereztek. A palánk alatti lepattanócsatákat rendre a hazai csapat nyerte. A második negyedben a TF zónavédekezésre váltott, amely ellen kezdetben a hazai csapat a két Kozák, Márton és Bertalan vezetésével sikeresen dobta a távoli kosarakat. A folytatásban pontatlanná vált a debreceni együttes játéka, sőt több labdát el is adtak a hazaiak, s e sok eladott labda miatt a budapesti egyetemisták egyenlíteni tudtak. Egy TF-es sportszerűtlen hiba miatt a debreceniek visszavették a vezetést, igy a szünetre 2 pontos hazai előnnyel mentek a csapatok.

A második félidő vendég triplával kezdődött, amelyre hazai oldalon azonnal jött a válasz. A Debrecen továbbra is próbált nagy iramot diktálni, és szerzett labdáikból többnyire kosár született. A záró negyedre 9 pontos hazai előnnyel mentek fel a csapatok. A szédületes formában játszó Armaghani Ármin vezérletével a TF próbált felzárkózni, de a cívisvárosi csapat kívülről és belülről is sikeres volt. A negyed végén TF még egy utolsó lendületet vett, és sikeres labdaszerzéseinek és kosarainak köszönhetően 3 pontra zárkózott fel.

Kovács Adrián: - Szerencsére akkor játszottuk a legrosszabb meccsünket, amikor már biztos volt a második hely, a TF-nek pedig a negyedik helye. Igazából nehéz is bármit mondani. Ez nem a mi meccsünk volt, dolgoznunk kell tovább, koncentrálnunk kell a keresztjátékra, valamint az elkövetkező mérkőzésekre. További sok sikert kívánok a TF-nek!

Boros Zoltán: - Jól kezdtük a mérkőzést. Próbáltunk olyan taktikai elemeket, amiket eddig kevésbé játszottunk, többé-kevésbé sikerült is. Gratulálok a Debrecennek.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univk_629


Miskolci Egyetem - Nyíregyházi ESE 96-99 (29-24, 25-22, 22-27, 20-26)
Miskolc, Egyetemi körcsarnok, 30 néző. V.: Sörlei, Vaszi.

Miskolc: TAKÁCS 14/6, TÓTH B. 18/6, Szanyi 9/9, Kopasz 7/3, LIPPAI 28. Csere: Gonda 11/9, Orliczki B. 5, Orliczki Mát. 4, Orliczki Már. Edző: Drahos Gábor.

Nyíregyháza: BUS 31/6, CZURA 20, Oláh 10, Kovács 12, GÁSPÁR 24. Csere: Vaskó 2, Vida, Mokánszki. Mb. edző: Oláh Zoltán.

Bár a rangadó a végső helyezésekre nem volt már hatással, mégis nagy sebesség és látványos játék jellemezte mindkét felet. A keleti bajnok vendégek és a harmadik pozícióban záró címvédő miskolciak is végig komoly tűzerővel dolgoztak. Az első félidő hazaiaké, a második pedig a vendégeké volt. 82-82-nél egyenlített, majd előnyt szerzett a nyíregyházi csapat. Az utolsó perc forgatókönyve pedig így alakult: vendég előny, időkérés, hazai előny, időkérés, vendég előny, időkérés, hazai kimaradt tripla, sípszó, pacsizás.

Drahos Gábor: - Teljesen rendben volt minden. Két motivált és lendületes csapat sok szép dolgot mutatott. Egy dologra nem tudtunk felkészülni, mégpedig Bus utolsó másodperces messzeségből elengedett triplájára. Az védhetetlen. Gratulálok csapatomnak a rájátszást jelentő harmadik pozíció megszerzéséhez! Mindent meg fogunk tenni a döntőbe jutásért vívott párharcban is.

Oláh Zoltán: - Gratulálok a csapatomnak, igazi küzdős mérkőzés volt! Tudtuk, hogy ennek a meccsnek már nincs igazi tétje, a Miskolc már megszerezte a harmadik helyet, mi pedig az első helyet. Igazából egy jóízű mérkőzést játszottunk, ahol végül mi jöttünk ki jobban.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univk_643

 

Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek