Férfi NB I: Jászberényben folytatódott a körmendi menetelés
13
Apr
2019
Férfi NB I: Jászberényben folytatódott a körmendi menetelés
2019. április 13.  |  22:30
Tizenötöt vert az Alba a TF-re

Valószínűleg kevesen számítottak arra, hogy az Alba Fehérvár az alapszakasz után az alsóházban folytatja bajnokságot. Márpedig így lett, az első ellenfél a kiesés ellen menekülő Serco - TF-BP csapata volt. A két együttes még az 5. fordulóban találkozott, amikor 113-51-re nyertek a fehérváriak.

Az első percekben még McLane tripláival tartotta a lépést a TF az Albával, sőt a vezetést is átvette Bergstedt révén. Fordított az Alba, de komolyabb előnyt nem sikerült kiharcolnia, végig ott lihegett a vendég csapat a hazaiak nyakán. Peringer kosara jelentette a kétpontos előnyt az első negyed végén (24-22).

Freeman kapcsolt magasabb sebességi fokozatba, akinek a pontjainak köszönhetően 34-26-ra meglépett az Alba. Már tizenhárom pont is volt a különbség a felek között, végül a nagyszünetig sikerült visszajönnie kilenc pontra a fővárosiaknak (49-40).

Clark ugyan néha betalált, de Jesús Ramírez arra is tudott figyelni, hogy a fiataljait is játéklehetőséghez juttassa. Peringer és Takács is élt a spanyol tréner bizalmával, a távolság pedig nem csökkent, hanem nőtt a két csapat között (69-56).

Ahogy várható volt, az utolsó etapot sem könnyelműsködhette el a Fehérvár, mert ha nem figyeltek, rögtön visszajött a TF tíz pontra. Nagyobb izgalomra azonban már nem volt ok, a papírformának megfelelően biztos győzelmet arattak a hazaiak (91-76) - írta a BB1.hu.

Alba Fehérvár - Serco - TF-BP 91-76 (24-22, 25-18, 20-16, 22-20)

Bajnokság, középszakasz, 1. forduló
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
V.: Benczur T., Balog Gy. A., Vida J. (Bognár T.)

Alba: Cabezas 2, Zeno 3/3, Keller I. 11/6, Lóránt 8, Heath 15/9. Csere: Filipovity 11/3, Peringer 9, Takács M. 15/3, Varga M. 2, Freeman 13/6, Peterson 2, Lukács -.

TF-BP: Krnjajski -, Beák 2, Clark 27/15, McLane 16/9, Bergstedt 11. Csere: Buzás 8/6, Szobi -, Filipovics 8, Meleg -, Rikalo 4.

 

Hosszabbítás után nyert Pécsen a Falco

Története első felsőházas mérkőzésén arra készült a Pécs, hogy a szezon során először legyőzi a Falcót.

A vendégek kezdtek jobban, de 2-7 után Budimir vezérletével fordítottak a baranyaiak (11-9). A másik oldalon főként Reddic iparkodott. Jött is az újabb fordulat, a 7. percben, 15-16-nál Csirke kért időt. Budimir extra volt, 3+1-es akciójával tizenharmadik pontját szerezte a tizenkilenc pécsiből. Potyogtak a kosarak mindkét oldalon, ezúttal egyik oldalon sem a védekezés dominált, az egyre jobban belelendülő Taylor középtávolijával 29-25-ös állással zárult az első felvonás.

Pongó növelte hatra a hazaiak előnyét, Horti két büntetőjével pedig már nyolc volt a különbség. A 13. percben Bruinsma gól jó plusz egyes akciójával visszajött egyre a Falco (33-32). Sőt, Perl fordított is, időt kért a PVSK. Fej-fej mellett, váltott védekezéssel haladtak a csapatok. A félidőben 49-49-es állással fordultak a felek.

Csirics 2+1-es akciója nyitotta a második játékrészt. Taylor és Budimir is beköszönt közelről, a 23. percben, 56-49-nél Okorn magához hívta játékosait. Reddic jegyezte a sárga-feketék első pontjait a szünet után, rögtön kétszer is zsákolt az amerikai, aki ezzel már tizenhatnál járt. Váradi egyre hozta vissza övéit, Bruinsma pedig egyenlített (60-60). Csökkentek a pontok, sok volt a hiba mindkét oldalon, legalább annyi, mint izgalomból, 65-65-ről indult a negyedik játékrész.

Bruinsma összeszedte negyedik hibáját, a hazaiaknál hasonló okok miatt ült Budimir. Taylor köszönt be először, amire Váradi egy labdaszerzés után válaszolt. Három perc alatt összeszedett négy csapathibát a Falco, ráadásul Reddic is a kipontozódás szélére került. Éppen ő volt az, aki egy támadó lepattanó után kosarat szerzett, faultot harcolt ki, és büntetője előtt, 69-71-nél időt kért a Pécs. A hajrára elmentek öttel a vasiak, két perc volt hátra, amikor időt kért a „Vasút". Csirics büntetőkkel és egy duplával kiegyenlített (80-80). Kevesebb, mint másfél perccel a vége előtt a Falco kért időt. Perl rontott, Taylor betalált, újabb vendég timeout következett. Govens passzából Reddic egyenlített, 82-82-nél Csirke mutatta fel a T-betűt. Eladták a labdát Pongóék, a Falco a győzelemért támadhatott, nyolc másodperccel a vége előtt. Persze előtte Okorn még kikérte utolsó idejét. Perl kihagyta a hármast, így jöhetett a hosszabbítás.

A hosszú idő után visszatérő Váradi egy hármassal, majd egy duplával lendített egyet csapatán. Azonnal lépett az asztal felé Csirke Ferenc. Csirics hozott össze egy 2+1-et, de Váradi nem állt le, még egy hármast bevágott (85-90). A 42. percben Bruinsma kipontozódott, de a helyére beszálló Balmazovics is eredményes volt kintről. Innen már nem volt visszaút a hazaiak számára. Izgalmas meccsen, a hosszabbítás elején Váradi vezérletével „szétdobta" ellenfelét a Falco, amely ezzel zsinórban hatodik győzelmét aratta, és továbbra is tartja a lépést az élmezőnnyel. A PVSK számára pedig könnyen lehet, hogy az idei szezonban „mumus" marad a Szombathely - írta a BB1.hu.

Pécsi VSK-Veolia - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 91-95, h.u. (29-25, 20-24, 16-16, 17-17, 9-13)

Felsőházi középszakasz, 2. forduló
Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok, 2000 néző
V.: Földházi T., Cziffra Cs., Pozsonyi L. (dr. Gincsai J.)

PVSK: Pongó 9/3, Taylor 22/3, Csirics 24/9, Budimir 21/6, Horti 6. Csere: Wright 4, Demeter 5/3, Bíró L. -.

Falco: Govens 10/6, Váradi 22/9, Balmazovics 8/6, Bruinsma 14/3, Reddic 22. Csere: Curry 8/6, Bíró O. -, Perl 9/3, Tóth 2.

 

Jászberényben folytatódott a körmendi menetelés

Jászberényben vendégszerepelt a felsőház második fordulójában az alapszakasz-első Egis Körmend. A JKSE a Falco elleni nagy különbségű vereséggel kezdte a középszakaszt, míg a vasi együttes első mérkőzésére készült a szezon második szakaszában.

Mintegy három percig vezettek a hazaiak, amikor Bradford egy triplával fordított (5-6). Ezt követően a Körmend kissé elhúzott: Price gól jó plusz büntető-akciójával már 11-5-re is vezetett. Állandósult a hat pont körüli különbség, majd 13-21-nél riadót fújtak a hazaiak, s Czirbus kettesével már csak egy kosárnyi volt a vendég fór (21-23). Az utolsó másfél percben azonban közelebb már nem fért ellenfeléhez a házigazda: a Körmendé lett az első tíz perc 27-23-mal.

Szinte lemásolták a felek az első negyedet a második tíz percben: 27-29 után a Körmend ismét egy jó periódust tudhatott magáénak a játékrész közepén Price vezérletével, akinek triplája után már a tízpontos differenciáért rohamozhatott (28-36). Azonban a hajrá a hazaiaké lett: főként Pitts és Brbaklics szállította a pontokat, s végül 44-46-nál mehettek szünetre a felek.

A szoros csata folytatódott a második félidőben is: átvette a vezetést a Jászberény, és kissé meg is lépett, de erre a körmendieknek is volt válasza többek között a távolról is jól célzó Price révén. A negyed hajrájába érve aztán pillanatok alatt ledolgozta újabb hátrányát a Körmend: 69-64 után végül 71-70-ről indult az utolsó tíz perc.

A körmendiek lendülete a folytatásban is tartott: rögtön a negyedik negyed elején visszavették a vezetést (74-79). Három-három pont esett mindkét oldalon a folytatásban, így fordultak az utolsó öt percre a felek. Rakics is betalált, de egy igen hosszúra nyúlt körmendi támadás után - szép számmal szedték a támadólepattanót a vendégek - Price gondoskodott róla, hogy ne támadhasson az egyenlítésért a házigazda (80-84). Sőt, Delas is betalált, már hattal ment a Körmend, amire időkéréssel reagált a berényi kispad. Pitts triplája „flipperezett" a gyűrűben, de végül kijött, ami megpecsételte a JKSE sorsát: az utolsó másfél percet rutinosan hozta le a Körmend, és 84-92 arányban bizonyult jobbnak - írta a BB1.hu.

JP Auto-Jászberényi KSE - Egis Körmend 84-92 (23-27, 21-19, 27-24, 13-22)

Felsőházi középszakasz, 2. forduló
Jászberény, Belvárosi Általános Iskola
V.: Tőzsér D., Söjtöry T., Fodor A. (Hartyáni Zs.)

JKSE: Pitts 30/15, Rakics 16/3, Brbaklics 16/9, Alekszandrov 10/9, Cseh Gy. 3. Csere: Czirbus 6, Kerpel-Fronius B. 3/3, Ruják B. -.

Körmend: Bradford 11/6, Németh Á. 5/3, Price 24/9, Hammonds 15, Delas 10. Csere: Thames 14, Csorvási 13, Lajsz -, Ferencz -.

 

Az Atomerőmű megállította a Sopront

Bő egy hónapos emlékekkel találkozott a két csapat egymással szombaton este a középszakasz második fordulójában. Az alapszakaszbeli mérkőzésen Braniszlav Dzunics debütált a paksi kispadon és nyert csapatával 105-85-re a soproniak ellen.

8-0-val nyitott az ASE, majd 13-2-re is meglépett Kovács Ákos pontjainak köszönhetően. Az irányítót nem tudták tartani a soproni védők, így már öt perc után tízzel tartott előrébb az Atomerőmű. Hiába próbálkozott a Sopron, a paksiak megállíthatatlanok voltak az első negyedben (28-15).

Összességében a második negyed már kiegyenlítettebb volt, noha tizenhat pont is volt a differencia, amikor Henton behintett egy triplát. Fokozatosan magára talált Sabáli Balázs csapata, Warner közelije után feljött 37-29-re. Felváltva estek a kosarak, amiből a hazaiak jöttek ki jobban, tizenkét pont megmaradt a korábban megszerzett előnyükből (49-37).

Nem változott nagyot a játék képe a folytatásban sem. Az ASE tartotta megszerzett előnyét, a Sopron pedig egyre inkább éledező formát mutatott. Bejöttek a vendégek dobásai, így többször is már tíz ponton belülre kapaszkodtak. Mivel Lemar triplája és Takács duplája is célba ért a végén, így a hétpontos különbség ledolgozhatónak tűnt a vendégek számára (70-63).

Feljött négy pontra az SKC a záró etap első perceiben, ám ekkor Faust pontjai érkeztek a legjobbkor paksi szempontból. Az amerikai két triplát is elhelyezett a soproni gyűrűben, ezzel lehűtve a kedélyeket. Innen már nem volt visszaút Sabáli Balázs csapatának, másodjára sem tudott nyerni Pakson (101-83) - írta a BB1.hu.

Atomerőmű SE - Sopron KC 101-83 (28-15, 21-22, 21-26, 31-20)

Bajnokság, középszakasz, 2. forduló
Paks, ASE Sportcsarnok
V.: Papp P., Praksch P., Török R. (Nagy J.)

ASE: Kovács Ák. 18/6, Faust 26/15, Henton 17/6, Eilingsfeld 16, Jevtovics 8. Csere: Ruják 9/9, Medve 7/6, Szalai -.

Sopron: Warner 14/3, Lemar 18/12, Takács N. 11/3, Wiggins 5/3, Gordon 19. Csere: Molnár M. 3, Werner -, Supola 13/3. 

Vármegyei szövetségek