Egyetemi bajnokság, nők: Rangadót nyerve biztosította keleti második helyét a Debrecen
07
Apr
2019
Egyetemi bajnokság, nők: Rangadót nyerve biztosította keleti második helyét a Debrecen
2019. április 7.  |  21:45
A keleti és a nyugati csoportban is egy-egy rangadóra került sor a héten a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban a hölgyeknél. Keleten a tartalékos csapatok csatájában a tripla-duplát elérő csapatkapitánya, Szabó Réka vezérletével a Debrecen biztosan verte a Szeged csapatát. Bár nem rangadó volt és a papírformának megfelelően sima vendégsiker született, a folyamatosan fejlődő egri hölgyek időnként alaposan megnehezítették az ELTE BEAC dolgát. Nyugaton a pécsi házirangadón egy negyed után még a PEAC vezetett, de a második szakasztól az irányítást magához ragadó Petőfi SE simán győzött. A Győr könnyen nyert Szombathelyen, a Közgáznak pedig nem okozott gondot a BME legyőzése.

 

Keleti csoport

ELTE BEAC - Nyíregyházi ESE 124-9 (41-0, 32-2, 20-4, 31-3)
Budapest, Tüskecsarnok, 20 néző. V.: Józsa, Molnár.

ELTE BEAC: Varga 14/12, ÁDÁM 26, BUDAVÁRI 14, TARNAI 12, Stekler 7/3. Csere: Simoncsik 8, SZAKOLCZI 21, NÉMEDI 10, Rabi 12. Edző: Dr. Gyarmati István.

Nyíregyházi ESE: Papp 4, Molnár 1, Deák, Moldován, Bakó. Csere: Bánházi 2, Szabó 2, Tóth, Beck, Haraszti. Edző: Hegedűs Ferenc.

Az ELTE BEAC csapata már a mérkőzés elejétől érvényre juttatta tudásbeli előnyét, és végig nagy fölényben játszva győzte le a lelkes nyíregyházi csapatot.

Dr. Gyarmati István: - Ez a mérkőzés lehetőséget nyújtott a zóna elleni játék gyakorlására, új játékosaink csapatba építésére, ill. a kevesebbet játszó játékosaink részére játéklehetőség biztosítására. Köszönjük a Nyíregyháza csapatának a játékot!

Hegedűs Ferenc: - Az ellenfél csapatát komolyabb kosaras előképzettséggel rendelkező játékosok alkotják, a mi csapatunk helytállását pedig a kulcsembereinek sérülései is nehezítik.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univk_578


EKE EVSI - ELTE BEAC 61-88 (14-23, 14-18, 11-22, 22-25)
Eger, Ifjúság u., 15 néző. V.: Sörlei, Bene.

EKE EVSI: Szászi 8, Vígh 4 Baráth 11, GULYÁS 18, DRUZSBA 20. Csere: Szabó. Edző: Kátai Zsolt.

ELTE BEAC: VARGA A. 22/12, Ádám 4, NÉMEDI 24, TARNAI 11, SZABÓ ZS. 16. Csere: Simoncsik 7, Glavinics 3, Rabi 1. Edző: Dr. Gyarmati István.

A hazaiak meglepően jó ritmusban és bátran, nagy önbizalommal kezdték a mérkőzést. A vendégek meglehetősen szellős védekezését 50% feletti dobóteljesítménnyel büntették az egri lányok, a hazaiak két dupla-duplát elérő játékosuk, Druzsba Dalma (20 pont, 17 lepattanó) és Gulyás Anna (18 pont, 10 lepattanó) vezérletével a páros negyedekben abszolút egyenrangú ellenfelei voltak a nagyobb tudású fővárosi együttesnek, de ez egy olyan mérkőzés volt, amelyen a vesztes fél lehetett büszkébb teljesítményére, bár Szabó Zsanett (16 pont, 11 lepattanó) jóvoltából az ELTE oldalán is született egy dupla-dupla.

Kátai Zsolt: - Nem éppen optimistán vágtunk neki a mai mérkőzésnek, mivel az eleve kis létszámú csapatunkat újra sérüléshullám sújtotta. Ennek ellenére én úgy gondolom, idei legjobb mérkőzésünket produkáltuk. Dobtunk hatvanegy pontot egy sokkal erősebb együttesnek, emellett kilencven alatt tartottuk őket. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy már meccsek óta erejükön felül teljesítenek a lányok!

Dr. Gyarmati István: - Gratulálok az egriek teljesítményéhez! Én viszont szégyellem magam a csapatom mutatott játéka miatt.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univk_581


Debreceni Egyetem - Szegedi RSC 75-51 (21-12, 16-15, 16-14, 22-10)
Debrecen, Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium, 15 néző. V.: Hegedűs, Kokas.

Debreceni Egyetem: MEZEI 11/3, SZABÓ 10, JÁVOR 17/12, GÖTTLINGER 21/3, Salamon 5. Csere: Papp 7/3, Ruzsa-Kiss-Schubert 4/3. Edzők: Jávor Barna, Kovács Imre.

Szegedi RSC: BOROS 17/3, KŐHÁZI 17/6, Burján 2, Kurityák 5, Váradi 4. Csere: Pásztor 2, Hevesi, Finsztál 2, Molnár 2, Méhesi, Kajtár. Edző: Földi Alexandra.

Kiegyenlített játékkal kezdődött a rangadó, amelyen mindkét csapatból több meghatározó játékos hiányzott. Az első negyed közepétől a hazaiak pontosabb támadójátékuk, azon belül pedig Mezei Dóra és Jávor Petra találatai révén közel 10 pontos előnyt alakítottak ki a negyed végére (21-12). A második negyed küzdelmes, kiegyenlített játékot hozott, szünetben kerek 10 ponttal vezettek a vendéglátó debreceniek. A félidei pihenő és eligazítás a hazaiaknak tett jót, a harmadik etap elején növelni tudták előnyüket. A negyed közepén már majdnem elérte a két csapat közti különbség a 20 pontot. Időkérés után rendezték soraikat a vendégek, a negyed végére a Boros Eszter-Kőházi Fanni duó vezérletével 12 pontra csökkentették hátrányukat (53-41). Az utolsó negyedben folyamatosan próbált zárkózni Szeged, de a Debrecen ezt nem engedte, sőt a tripla-duplával záró csapatkapitány Szabó Réka (10-10 pont, lepattanó és gólpassz), valamint Göttlinger Anna jóvoltából a mérkőzés végére alakították ki a legnagyobb, 20 pont fölötti különbséget.

Jávor Barna: - Először is gratulálok a csapatomnak az alapszakaszban elért második helyhez. A mérkőzés előtt nem voltunk könnyű helyzetben, több kulcsjátékosunk hiányzott, de tökéletesen kezeltük ezt a szituációt, és megérdemelt győzelmet arattunk. Az egész mérkőzés során jól járattuk a labdát, kiosztottunk 26 gólpasszt, ami csapatszinten nagyon jó. Külön kiemelném csapatkapitányunk, Szabó Réka kimagasló teljesítményét, aki tripla-duplát ért el. Dolgozunk tovább, hogy ott lehessünk idén is a legjobb négy csapat között. Kollégámnak sok sikert kívánok a bajnokság hátralévő részére!

Földi Alexandra: - Bár tizenketten utaztunk el, az ellenfélhez hasonlóan több kulcsemberünk nem állt rendelkezésünkre, akiknek hiányát nagyon éreztük. Voltak jó periódusaink, de a második félidőre elfogytunk, és a védekezésünk is szétesett. A Debrecen nagyon jó százalékkal dobott, nekünk pedig sokszor még a ziccerek is gondot okoztak. Gratulálok az ellenfélnek!

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univk_577

 

Nyugati csoport

Szombathelyi ESE - Széchenyi KA 39-83 (11-25, 11-27, 6-17, 11-14)
Szombathely, ELTE-SEK Sportcsarnok, 20 néző. V.: Esztergályos, Dr. Lipics.

Szombathelyi ESE: JAKUBOVICS 13/3, Fekete 10, Kovács K. 2, Feigl 2, PLÓZER 10. Csere: Hirschler 2, Uszkai. Edző: Szabó László.

SZKA: CHROMÉJ 19/3, Gosztola 2, HORVÁTH 9/3, NAGY R. 16, BICZÓ 18. Csere: Tóth, PERL 9/3, Gyöngyösi 2, Török 2, RABI 6. Megbízott edző: Laky Tibor.

Az első percek kiegyenlített játékot hoztak, a nyitó etap közepén 8-7-re vezettek a vendégek. A SzoESE lényegében eddig tudta tartani a lépést a csoport élén álló győri együttessel. Ezt követően eladott labdák, rossz vállalások jellemezték a hazai együttes játékát, a szervezettebben, jobb ritmusban játszó győriek lényegében akkor dobtak pontot, amikor csak akartak. Nem volt egy súlycsoportban a két csapat, de a teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a hazaiakat sérülések is hátráltatták. A vendégek gyorsan, szépen, könnyedén játszva verték meg a SzoESE együttesét, nem volt kétséges melyik a jobb csapat. Hazai részről Plózer Petra (10-10 pont és lepattanó), a vendégektől pedig a csapat játékát ügyesen szervező Chroméj Hajnalka (19 pont, 17 gólpassz), valamint Nagy Rebeka (16 pont, 11 lepattanó) ért el dupla-duplát.

Szabó László: - Megérdemelt győzelmet aratott a Győr, gratulálunk nekik, sok sikert kívánunk a rájátszásban! Egy sokkal jobb csapattól kaptunk ki. A különbség is reális, ma sajnos ennyit tudtunk, a végére igazából fizikálisan is elfogytunk. Nagyon kevés játékossal tudunk játszani, több mérkőzésünk van NBI amatőrben is, ezt a tempót így év végére nem bírtuk. Még egyszer gratulálunk a Győrnek!

Laky Tibor: - Megbízott edzőként jöttem el a lányokkal. A csapat jelentős részével már dolgoztam együtt pár évet, nem voltak idegenek számomra. Mindenképpen győzni szerettünk volna, de könnyebben sikerült, mint gondoltuk. Egy számunkra jó iramú mérkőzésen szereztünk biztos győzelmet. Köszönjük az ellenfélnek is, sok sikert nekik!

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univn_569


PTE-PEAC - PTE-EMES Petőfi SE 51-71 (13-11, 9-17, 11-22, 18-21)
Pécs, 50 néző. V.: Danka, Földházi.

PTE-PEAC: PROPSZT 14 Kóbor, Krikler 3, Süle 4, Bátai. Csere: Szenteszki, Tóth N. 4, Szűcs 7/3, Balázs 2, Asztalos 2, SCHERER 19, Horváth K. Edző: Gyenge Gábor, Imreh Ajtony.

PETŐFI SE: TÓTH R. 9/6, Herendi 13/3, Miltner, HORVÁTH ZS. 21/15, PETRÓ 8. Csere: VÁRHELYI 14, Szabó, Molnár 2, Bencze 2, Hajnáczky 2, Orosz. Edző: Sipos Ádám.

A PTE-házirangadó küzdelmes első negyede után még a Propszt Amanda-Scherer Dalma kettős vezette PEAC-nál volt az előny. A második negyedtől azonban a Petőfi SE csapata elsősorban a játékát hatékonyan szervező Tóth Réka, a távolról igen veszélyes Horváth Zsófia, valamint a 14 pontos, 18 lepattanós dupla-dupláig jutó Várhelyi Virág jóvoltából kezében tartotta a mérkőzést, és jobban koncentrálva, megérdemelten nyert. A hazai csapat rossz dobóformát kifogva próbált futni az eredmény és ellenfele után - kevés sikerrel.

Imreh Ajtony: - Gratulálok az ellenfélnek, megérdemelten nyerte meg a mérkőzést! Mi végig dekoncentráltan játszottunk, és több tiszta ziccert hibáztunk, ami tovább rontotta esélyeinket!

Sipos Ádám: - Gratulálok a csapatomnak, nagyot küzdöttek a lányok!

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univn_570


Közgáz SC és DSK - BME-MAFC 111-39 (37-6, 21-11, 27-13, 26-9)
Budapest., Kinizsi u., 10 néző. V.: Szilágyi, Jankovics.

Közgáz: SZALAY V. 9/3, HIDAS 23/9, FARKAS F. 27/6, DOKTOR 14, Szammer 10. Csere: KATONA B. 13/6, Kapornai 6, BALIGA 10. Edző: Németh Kata.

BME-MAFC: VÁGVÖGYI 15/9, Horváth A. 6, Karancz, Benkő 5/3, Keszthelyi 2. Csere: KOVÁCS F. 8, Kardos 3. Edző: Gorácz Árpád.

Zónával kezdett a BME, amelyet elsősorban Hidas Réka jóvoltából könnyedén dobott át a hazai együttes. A Közgáz határozott védekezésből leginkább Doktor Anna révén labdákat és könnyű kosarakat szerzett. A negyed második felében Farkas Fanni is "megszórta" a körülményesen kosarazó vendégeket, az egyoldalú első etap végén 31 pontos hazai vezetést mutatott az eredményjelző. A második negyedtől emberfogásra állt át a BME, amely ezt követően minden negyed elején elsősorban Vágvölgyi Fanni villanásaival partiban volt a hazaiakkal. A szakaszok második felében ismét nagy fölénybe került a Közgáz, amely a záró etap közepén Kapornai Dóra révén érte el a 100 pontot, s amely végig nagy kedvvel játszva fölényes győzelmet aratott.

Németh Kata: - Örülök a lányok jó dobóformájának, és annak, hogy minden rendelkezésre álló játékos bőven játszhatott. Gratulálok mindkét csapatnak, köszönjük a játékot!

Gorácz Árpád: - A megilletődött kezdés után voltak szép villanásaink, de sajnos a végére szétestünk. Gratulálok a Közgáznak, és sok sikert kívánok neki a rájátszásban!

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univn_571

 

Fotó: Gál Krisztián

Vármegyei szövetségek