Elhunyt dr. Paál Éva
20
Feb
2019
Elhunyt dr. Paál Éva
2019. február 20.  |  10:00
Paál Éva Ilona 1940. május 1-jén született Budapesten, Kukucska Mária varrónő és Paál József banktisztviselő negyedik gyermekeként.

Érettségi vizsgát a Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban tett.

1967-ben végezte el a Közgazdaságtudományi Egyetemet, közgazdász, mérlegképes könyvelő és rendszerszervező végzettségeket szerzett. 1972-ben doktori fokozatot szerzett ugyanitt.

Az egyetemi évek után először a Központi Statisztikai Hivatalban helyezkedett el, majd ezután elérkezettnek látta az időt arra, hogy olyan munkahelyet találjon magának, amelyet már nagyon régen szeretett volna, tanítani akart.

A tanítói hivatást a Felsőfokú Pénzügyi és Számviteli Szakiskola (ma már Pénzügyi és Számviteli Főiskola) Szervezési Tanszékén, mint főelőadó kezdte. Később adjunktusi, majd docensi fokozatot szerzett. Az itt eltöltött évek alatt kialakította a számvitelszervezés rendszerét és módszertanát. Ezzel kapcsolatban több publikációt készített és jelentetett meg. Elsősorban nappali tagozatos diákokat tanított, és szinte minden évben felkérték nevelőtanárnak is. Tanárként a minden évben megrendezésre került Diák Napok aktív résztvevője is volt, elsősorban kosárlabdában a tanárok csapatát erősítette.

A Pénzügyi és Számviteli Főiskolától 1995-ben ment nyugdíjba. Ezután meghívást kapott a Békéscsabai Gazdasági Főiskolától, mint óraadó tanár az ottani nappali tagozaton. Két évig dolgozott itt, ebből a második évet a Szervezési Tanszék vezetőjeként. Már a Pénzügyi és Számviteli Főiskola mellett több helyen is tanított óraadó tanári minőségben.

Férje, dr. Csernyák László matematikus, egyetemi tanár volt, akivel harminc évi együttélés után 2006-ban házasodtak össze. Közös gyermekük nem született. Férje 2009-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt.

Fiatal éveiben a tanulás mellett a sport szeretete és gyakorlása is meghatározó volt számára. A budapesti Petőfi SC-ben kosárlabdázott, több országba eljutott, mint sportoló. Kosárlabdázóként országos bajnokságot is nyert, valamint válogatott játékos is lett. Továbbá tagja volt az 1965-ben bronzérmet nyert női Universiade kosárlabda válogatottnak. Aktív sportolói pályafutása után is megmaradt számára a sport szeretete, ha ideje engedte, többféle sportot is rendszeresen gyakorolt.

2019. január 20-án, életének 78. évében hunyt el.

Évától búcsúznak sógornői: Csilla és Ilona, unokahúgai: Csilla és Tímea, unokaöccse: Tibor, közeli és távoli rokonai, barátai, kollégái, tanítványai és ismerősei.

Vármegyei szövetségek