Egyetemi bajnokság, nők: Debreceni és pécsi diadal a fővárosban
21
Mar
2019
Egyetemi bajnokság, nők: Debreceni és pécsi diadal a fővárosban
2019. március 21.  |  14:55
A Debrecen nyerte a keleti csoport második helyéről döntő, amúgy igen színvonalas összecsapást az ELTE BEAC otthonában, a PTE-PEAC pedig helycserét érő győzelmet aratott az NKE-Csata pályáján a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban a hölgyeknél. A címvédő TF saját pályáján, a tavalyi második Közgáz pedig Szombathelyen hozta a kötelezőt. Érdekesség, hogy mind a Közgázban, mind pedig az NKE-Csata csapatában játszó Farkas Fanni kitett magáért.

 

NEMZETI EGYETEMI KOSÁRLABDA BAJNOKSÁG, NŐK

Keleti csoport

TFSE - Miskolci Egyetem 103-37 (34-12, 27-6, 22-5, 20-14)
Alkotás u., 30 néző. V.: Józsa, Nagy-Pál.

TFSE: Miháczi 3, AGIC 16/9, KARLÓCAI 14/6, SZELI 11, KOVÁTS 26. Csere: Szabó 6, HERMAN 12/6, Varga 6. Révész 9. Edző: Magyar Bianka.

Miskolc: Takács 10/6, Kostyó 3/3, CHVATAL 12, Papp 4, Sikora 8. Csere: Gyürék. Edző: Lugosi Zsuzsanna.

Kováts Gabriella kosaraival kezdődött a mérkőzés, amit az első perctől kezdve uralt a bajnok TF csapata. A hazaiak lendületes játékkal tetemes előnyre tettek szert, amit a folytatásban növeltek. A mérkőzés végkimenetele egy másodpercig sem volt kérdés a szimpatikusan küzdő Miskolc ellen. Érdekesség, hogy az egyetlen dupla-duplát a találkozón a vendégek játékosa, Chvatal Tünde érte el 12 pontjával és 10 lepattanójával.

Magyar Bianka: - Gratulálok a lányoknak! Lendületes játékkal sikerült magabiztos győzelmet aratni.

Lugosi Zsuzsanna: - Az erőviszonyoknak megfelelően alakult a mérkőzés, de végig küzdöttünk.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univk_575


ELTE BEAC - Debreceni Egyetem 57-62 (17-11, 14-21, 9-15, 17-15)
Tüskecsarnok, 5 néző. V.: Major, Tóth K.

ELTE BEAC: Némedi 6, KULCSÁR 22/3, Szabó Zs. 4, LENDÉR 15/3, STEKLER 10. Csere: Tarnai, Simoncsik, Regedánszki, Budavári. Edző: dr. Gyarmati István.

Debrecen: MEZEI 13, Szabó R. 3, Papp A. 4, GÖTTLINGER 11/3, FOLTIN 15. Csere: JÁVOR 11/3, Kernács 5, Salamon. Edző: Jávor Barna, Kovács Imre.

Egy-egy meghatározó játékos tanulmányi okból mindkét oldalon hiányzott a csoport második helyéről döntő összecsapásról, hazai részről az első számú irányító, Varga Anna, a vendégektől pedig az első számú center, Földvári Andrea. Göttlinger Anna vezetésével a vendégek kezdtek jobban, ám 8-4-es vezetésük után a Kulcsár Bianka-Lendér Lilla-Stekler Kamilla trió jóvoltából egy szédületes, 13-0-s száguldást produkált az ELTE BEAC. Az első negyed Jávor Petra triplájával, s 6 pontos hazai vezetéssel zárult. A debreceni együttes - s közülük is elsősorban Jávor - lendületben maradt a második szakaszra. Jórészt a cserepadról érkező, több poszton is bevethető kosaras eredményességének, no meg a hazai sorokban jókora zavart keltő letámadásnak köszönhetően szünetre megfordította az állást a Debrecen.

A második félidőben hazai részről Kulcsár és Lendér jelentett veszélyt a debreceni kosárra. A vendégek csapatként "több lábon álltak", Mezei Dóra ügyesen szervezte játékukat, s Foltin Blanka is feljavult, eredményesen kosarazott szünet után. A záró etap előtt 7 ponttal "ment" a Debrecen. Ezt azonban egy 10-0-lal kezdte az ELTE BEAC, amire egy időkérést követő 9-0-lal feleltek a vendégek. Lendér triplája fokozta az izgalmakat, de a végjátékban az játékhoz az első percek óta túl sokat "nem szóló" Göttlinger triplája eldöntötte ezt a remek, több jó egyéni teljesítményt, három dupla-duplát - Lendér (15 pont, 10 lepattanó), Stekler (10 pont, 14 lepattanó), illetve Foltin (15 pont, 12 lepattanó) - hozó összecsapást. Fontos tényező volt a debreceni sikerben, hogy a kispadok külön csatáját 16-0-ra nyerték a vendégek.

Dr. Gyarmati István: - Tizenhét-nyolcas vezetésünknél kényszerűségből bele kellett nyúlnom a csapatba. Sajnos ezután kicsúszott az irányítás a kezünkből, ráadásul játékosaim többségének nincs egy ilyen hőfokú, szintű mérkőzés megnyeréséhez szükséges tapasztalata. Van egy hónapunk felkészülni a rájátszásra, megpróbáljuk a lehető legjobban kihasználni ezt az időszakot.

Jávor Barna: - Gratulálok a lányoknak, hogy az előző napi, TF elleni nagy iramú, kemény, s kimerítő amatőr bajnoki után meg tudták nyerni ezt az igen nehéz mérkőzést egy jó csapat otthonában! A tét eléggé rányomta a bélyegét a játékra, ebből most mi jöttünk ki jobban, s ezzel megszereztük az igen értékes második helyet ebben a nehéz csoportban, aminek nagyon örülök.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univk_547

 

Nyugati csoport

Szombathelyi ESE - Közgáz SC és DSK 48-88 (7-15, 17-28, 12-20, 12-25)
Szombathely, ELTE-SEK Sportcsarnok, 30 néző. V.: Dr. Magyari, Dr. Lipics.

SzoESE: JAKUBOVICS 15, Horváth 13, PLÓZER 10, Uszkai 6, Feigl 4. Csere: Salamon. Edző: Szabó László.

Közgáz: KATONA 2, HIDAS 8/3, SZAMMER 10, DOKTOR 23/3, Imre 7. Csere: Galba 6/3, WUNDER 10/6, FARKAS 20/6, Kokavecz 2. Edző: Németh Kata.

A Szombathely ismét szűk kerettel tudott kiállni sérülések és betegségek miatt. Rontott dobásokkal indult a mérkőzés mindkét oldalon. A vendégek nyugodtak meg hamarabb, küzdött, hajtott, de sok hibával játszott a hazai csapat. Tudatosan, szépen, pontosan kosarazott a Közgáz, így már az első negyed végén megnyugtató előnye volt. A második negyedben sem változott a játék képe. Hazai oldalon sokszor a tanácstalanság volt az úr, rossz dobások borzolták a nézők kedélyeit. A vendégek ekkor még olajozottan dolgoztak, megnyugtató előnnyel mentek a pihenőre. A második félidőben ott folytatta a Közgáz csapata, ahol abbahagyta, a hazai csapat pedig futott az eredmény és fővárosi riválisa után, de nem volt átütő erő a szombathelyiek játékában. A vendégek fokozatosan növelték az előnyüket, nem volt kérdéses, ki nyeri a mérkőzést. A vendég együttes működött jobban csapatként, ahol volt két kiemelkedő egyéni teljesítmény is. Farkas Fanni 20 pontja mellé leszedett 5 lepattanót és kiosztott 5 gólpasszt, míg Doktor Anna hozta extra formáját, és ismét tripla-dupla közelében teljesített: 23 pontot rakott a közösbe, mellette 18 lepattanót és 8 gólpasszt jegyzett. Hazai oldalon Jakubovics Dóra dicsérhető mezőny munkájáért: 15 pontja mellé leszedett 9 lepattanót, volt 8 kiharcolt faultja és 6 gólpassza.

Szabó László: - Gratulálok az ellenfélnek! Nem volt kérdéses a mérkőzés végeredménye. Az ellenfél sokkal jobban dobott, sokkal jobban védekeztek. Mi ma magunkhoz képest is gyengén játszottunk. Még egyszer gratulálok az ellenfél Közgáz csapatának!

Németh Kata: - Örülök, hogy szerkezeti problémáink ellenére is sikerült nyernünk. Gratulálok az ellenfélnek! Úgy tudom, ők is sérülésekkel küszködnek, úgy gondolom, nem teljesen reális ez a nagy különbség, ettől függetlenül jó meccset játszottunk.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univn_563


NKE-Csata - PTE-PEAC 49-52 (11-14, 11-13, 17-17, 11-8)
Ludovika Aréna, 20 néző. V.: Bagi, Gyurka.

NKE-Csata: Pánczél 4, Kundráth 4, Hájer 2, Gaál, KARAGTIS 13. Csere: FARKAS 14/6, Csarankó, KOVÁCS 12. Edző: Mányoky Fanni.

PTE-PEAC: PROPSZT 9/3, Süle 5, Kóbor 5/3, SZABÓ N. 8/3, Bátai 2. Csere: Scherer 6, KRIKLER 11/6, Balázs 2, Tóth 2, Szenteszki 2. Edző: Imreh Ajtony.

Az első negyedben idegesen kezdtek a csapatok, sok hibával kosárlabdáztak, az első kosár a 3. percben született meg Propszt Amanda 2+1-es találatával - aki az első negyedben hátán vitte a csapatát - ami lendületet adott a PTE együttesének. A vendégek 4 ponttal vezettek a küzdelmes első negyed végén. A második etapot Farkas Fanni vezérletével jobban kezdte a Csata, de a félidő hajrájára magára találó Pécs ezt a negyedet is megnyerte 2 ponttal. A harmadik negyed elején védekezést váltott a hazai csapat, ami ellen gyorsan megtalálták a vendégek az ellenszert és már 10 ponttal is vezettek. Az utolsó negyedben viszont lehetett látni, hogy fárad a vendégcsapat. A hazaiak ezt kihasználva visszajöttek a mérkőzésbe. Küzdős, hajtós egy labdás mérkőzésből végül a vendégcsapat jött ki szerencsésebben, és ezzel a győzelemmel sikerült megelőznie a NKE-t a tabellán. Bár a lepattanózást 55-38-ra a vendégek nyerték, dupla-duplát egyedül egy hazai kosaras, Karagits Kira (13-13 pont és lepattanó) ért el.

Mányoky Fanni: - Nehéz mit mondani egy ilyen mérkőzés után. Hazai pályán pocsékul dobtunk, és rengeteg lepattanót engedtünk leszedni ellenfelünknek. Látszik, hogy egy hónapja nem tudtunk együtt edzeni. Az utolsó negyedben mégis sikerült visszajönni a mérkőzésben. Sajnos többször tapasztaltam már, hogy a pályán a csapatokon kívül nem mindenki akar dolgozni... Végül örülök, hogy komolyabb sérülések nélkül megúsztuk a mérkőzést!

Imreh Ajtony: - A harmadik negyed elején szerzett előnyünket sikerült megtartani az utolsó negyedben szerencsés körülmények között, ennek köszönhető ez a hárompontos győzelem.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univn_564

 

Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek