Férfi NB I: Hat év után nyert Szombathelyen a Körmend
17
Mar
2019
Férfi NB I: Hat év után nyert Szombathelyen a Körmend
2019. március 17.  |  10:05
Hihetetlen szoros meccsen verte a Pécs a Szolnokot

A listavezető, kupagyőztes Szolnoki Olaj KK volt a Pécsi VSK-VEOLIA vendége a férfi élvonal 22. fordulójában.

A vendégeknél Luksa Andric játéka kérdéses volt, de vállalta a meccset, s az ő közelijével nyitotta a találkozót a csapata. Rögtön ellépett a Szolnok, az öt kezdőjátékosból négy (Andric, Benke, Vojvoda, Milosevic) is eredményes volt úgy, hogy a Pécs közben egyet sem dobott (0-10). Csirics triplája törte meg a hazai kosárcsendet, olyannyira, hogy - Taylor hathatós segítségével - három perccel később már a Pécs vezetett (13-10). Lendületben maradt Csirke Ferenc csapata, gyakorlatilag végig vezetett a negyed hátralevő részében, azonban 18-15-nél még támadhatott egy utolsót a Szolnok, Rowsey pedig egy triplával egyenlített (18-18).

Budimir egy duplát és egy triplát is elsüllyesztett, közte Taylor tett helyre két büntetőt - 7-0-lal rohanta le ellenfelét a házigazda (25-18). Most az Olaj kezdhetett kapaszkodni, amit meg is tett: sorozatban jöttek a vendég pontok, Rowsey ráadásul ismét egy hármast dobott be, majd Vojvoda közelijével újfent egál volt az állás (27-27). A válogatott kiválósága nem állt meg: a következő vendég támadásból az ő pontjaival fordítottak. Elhúzni azonban nem tudott az Olaj: 33-35-nél mentek pihenőre a csapatok.

Minden szolnoki kosárra érkezett pécsi válasz a második félidő első perceiben, sőt Csirics révén egyenlített is a Pécs (41-41). Ezt követően azonban ismét a Szolnok futott egy jobb periódust: Andric és Vojvoda két-két, Rowsey három pontot jegyzett - 41-48-nál ismét a pécsi kispad jelezte időkérési szándékát. A Pécs 41-50-nél „kapott észbe", Csirics és Budimir vette vállára a csapatot, majd Taylor eresztett el egy távolit - sikerrel (52-52). Egálnál viszont mindig jött egy-egy szolnoki találat, így a vezetést nem tudta visszavenni a házigazda. Nem úgy a negyed végén: az utolsó percbe lépve Taylor dobhatott két büntetőt, hibátlanul - 59-58-ra már a hazaiak vezettek, de Nemanja Milosevic egy triplával ismét az Olaj javára fordított. Ugyanolyan szoros lett a végjáték, mint az azt megelőző 30 perc: 62-61-nél fordultak az utolsó tíz minutumra a felek.

Minden találat vezetést jelentett: előbb a Szolnok majd a Pécs állt nyerésre, de mondani sem kell: mindössze egy pont volt ekkor a csapatok között - hol a hazaiak, hol a vendégek javára. A pillanatokkal később már ki is pontozódott Rudner egy triplával jelentkezett, szusszanásnyi előnyhöz jutott a Szolnok, főleg, hogy Andric is értékesített két büntetőt (66-70). Erre jött egy pécsi 4-0-s roham - minden kezdődött elölről öt és fél perccel a rendes játékidő vége előtt. Pongó találatával vették vissza a vezetést a hazaiak, majd ismét ő talált be - közben a Szolnok csak egy pontra volt képes (74-71), amit most a vendég kispad reagált le időkéréssel. A szoros hajrát végül Taylor döntötte el: alig fél perccel a vége előtt újabb triplát jegyzett, amire már nem volt ellenszere a Szolnoknak: 79-74-re lépett meg a PVSK, s végül 83-78-ra nyert - írta a BB1.hu.

Pécsi VSK-VEOLIA - Szolnoki Olaj KK 83-78 (18-18, 15-17, 29-26, 21-17)

Bajnokság, 22. forduló
Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok
V.: Cziffra Cs., Frányó P., Vida J. (Faidt M.)

PVSK: Pongó 10, Taylor 26/6, Csirics 17/3, Budimir 14/6, Horti 6. Csere: Wright 6, Demeter A. 4, Biró L. -.

Szolnok: Rowsey 9/9, Vojvoda 20, Benke Sz. 4, N. Milosevic 17/3, Andric 8. Csere: Malesevics 11, Tóth Á. 6, Rudner 3/3.


Hat év után nyert Szombathelyen a Körmend

A kezdés előtt egy Falco szurkoló köszönetet mondott annak a Körmend drukkernek, aki március 8-án, Zoltán névnapon elhelyezett egy piros-fekete sálat Horváth Zoltán sírjánál.

Bár telt ház volt, volt már sokkal jobb hangulat is a megyei rangadón. Bruinsma hármasa lejött, Govensé viszont nem. Reddic ziccerét újabb két Govens tripla követett. Két perc után 11-0 volt az állás, időt is kért az MTE. Curry tette vissza Perl kimaradt távoliját, majd Bruinsma és Perl kosarával már 17-0 állt a táblán. Öt percet kellett várni, mire Delas egy büntetőt értékesített.22-13-nál visszajöttek kilencre a vendégek. Az első negyed 24-13-as állással zárult.

Egy darabig még dobálták a téglákat a körmendiek távolról (0/8), aztán Thames jegyezte az első sikeres távolit. Ez megadta a lökést övéinek, a 14. percben, 26-21-nél időt kért Okorn. Hiába, Ferencz hármasa után már csak egy volt közte, 2-12-es szériával 26-25-re módosult az állás. Teljesen leblokkolt a Falco. Hammonds vehette volna át a vezetést a Körmendnek - először a meccsen -, de csak a második büntetőjét dobta be. Ami késik, nem múlik: Bradford megtette helyette, egy hatalmas zsákolással. Mindössze 4 pontra volt képes a Falco ebben a negyedben, 9-34-es szériát ment az MTE, 28-34 volt a félidő.

Reddic kosarára Bradford felelt. Két perc után már kilenccel jártak előbbre a sötét mezesek (31-40). A Körmend minden akciót ponttal fejezett be, a 25. percben, 35-46-nál magához hívta övéit Okorn. Ez sem használt. Az MTE parádézott, a Falco teljesen szétesett. 42-57-nél ismét időt kértek a hazaiak. Reddic és Curry szereztek még kosarakat, tizenegy pont volt a különbség a záró felvonás előtt.

Curry a „kígyótérről" szórta be, egy pillanatra benézett tízen belülre a Falco (49-57). Alig telt el egy perc, Reddic zsákolása után hatra csökkent a differencia, Zollner időt is kért. A negyed derekán, 55-61-nél Ferencz kapott technikait, de Curry kihagyta a büntetőt. Hiába volt esélye a Falcónak, a kritikus pillanatokban rendre rontottak Perlék. A hajrában már nem sok kérdés maradt, a sárga-feketék ijesztgettek ugyan, de esélyük már nem volt a fordításra. Hiába kezdett pocsékul, teljesen megérdemelten nyert a menet közben extázisba kerülő Körmend, és ezzel elvette a megyei rivális hazai veretlenségét. A vendégek hosszú-hosszú percekig éltették övéiket - írta a BB1.hu.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Egis Körmend 68-76 (24-13, 4-21, 18-23, 22-19)

Bajnokság, 22. forduló
Szombathely, Aréna Savaria, 3070 néző
V.: Földházi T., Török R., Kulcsár T. (dr. Gincsai J.)

Falco: Govens 14/12, Curry 14/6, Perl 15, Bruinsma 2, Reddic 19. Csere: Váradi -, Balmazovics 4, Tóth N. -.

Körmend: Bradford 10, Németh -, Price 13/3, Hammonds 14/3, Delas 11. Csere: Thames 15/3, Csorvási 7, Ferencz 6/6, Oroszi -.


A Sopron idegenben nem bírt a Zetével

Thompson betörésére Gordon zsákolással felelt, majd Warner is hasonló módon juttatta a gyűrűbe a labdát. Nagyon jól szedte a pattantót a Sopron, s a második esélyekből rendre betalált. Hazai szempontból a legjobbkor érkezett Ware két hármasa, az irányító 10 pontig jutott az első negyedben, 100%-kal célozva. A vendégeknél Gordon vitte a prímet, 15 pontból 11 fűződött a nevéhez. 25-21-es hazai előnynél ért véget az első negyed.

Takács vétett sportszerűtlen hibát, Green értékesítette is a két büntetőt. Vezetett a ZTE, ám nem játszott meggyőzően, amikor Thompson és Doktor is távolról szánta el magát dobásra - mindkettő célba ért, s máris tízzel ment a hazai csapat. Labdát szerzett, de egyből el is veszítette a ZTE, Fuller pedig hatalmasat zsákolt. 46-37-cel ért véget az első félidő, a lepttanócsatában továbbra is a Sopron dominált.

Takács saroktriplája indította a második félidőt, gyengén kezdett a ZTE, mindent kihagytak a hazaiak. Nem volt igazán ritmus a hazaiak játékában, centereikhez pedig nem igazán jutott el a labda. A rendkívül motivált Fuller duplájával 50 pontnál utolérték a vendégek a Zetét, ám a vezetést nem tudták átvenni. 13-4-et repesztett a Sopron 6 perc alatt, jött is Bencze Tamás fejmosása, miután 40 másodperc alatt 5 pontot ért el csapata - s máris Sabáli Balázsnak kellett időt kérnie. Doktor elkapta a fonalat, egymás után két hármast is behintett, majd Durázi percei következtek. Előbb Agafonov adott tanári passzt neki, majd szerencsés duplája esett be, aztán még két pontot tett a közösbe. Héttel ment a ZTE, ám a végén Thompson két büntetőt ajándékozott a vendégeknek.

A Sopron nagy elánnal kezdte a zárónegyedet, a ZTE pedig megzavarodott. Fuller továbbra is extrát hozott, az ő hármasával lett egál a meccs, azonban a ZTE ismét magára talált. Gulyás zsákolása ötpontos előnyt eredményezett, a mérkőzés pedig egyre izgalmasabb lett. 2:40-nel a vége előtt négypontos volt a hazai előny, amikor az addig nem túl jó napot kifogó Szabó vette vállára a csapatát. Előbb ziccert szerzett, majd egy hármast is behintett, végül egy szemfüles ejtéssel ragadtatta tapsra a hazai publikumot. Fuller hármasa a gyűrűből jött ki, végül hét ponttal győzött a ZTE, s a Falco vereségével közelebb került a vasiakhoz - írta a BB1.hu.

Zalakerámia ZTE KK - Sopron KC 91-84 (25-21, 21-16, 18-22, 27-25)

Bajnokság, 22. forduló
Zalaegerszeg, Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok
V.: Papp P., Pozsonyi L., Goda L. (Dr. Gencsev P.)

ZTE: Ware 18/6, Thompson 15/3, Green 11/3, Szabó Zs. 15/3, Agafonov 8. Csere: Doktor P. 9/9, Durázi 8, Gulyás 7, Bagó -.

SKC: Warner 15, Lemar 5, Fuller 19/3, Wiggins 9/3, Gordon 22. Csere: Takács N. 8/6, Supola 4, Dénes G. 2.


Budapesten lépett nagyot a Jászberény

Szenzációsan kezdte a mérkőzést a TF a szemmel láthatóan megilletődött Jászberény ellen. Hazai oldalon, Clark és McLane vitte a prímet, pontjaiknak köszönhetően tíz is volt közte. A negyed második felére felébredt a Jászberény. "Megérkezett" a sérüléséből visszatérő Pantelics, és Pitts pontjai is elkezdtek gyűlni. Négyre jöttek vissza a vendégek. 21-17.

Czirbus és Rakics kosaraival pillanatokon belül egyenlített a Jászberény. Úgy tűnt, ez volt a fordulópont. Rakics és Pantelics talált be ismét, a budapestiek szemmel láthatóan nem tudtak mit kezdeni ebben a helyzetben. A negyed derekán már tíz pont volt a vendégelőny. A berényieknél többen is elkapták a ritmust, Pitts ismét „űrlényt" játszott, míg Rakics is magabiztosan termelte a pontokat. 33-46.

A második félidő első kosarát is Nikola Lazics csapata szerezte, jelezve, hogy nem érzik még zsebben a felsőházba jutás szempontjából fontos mérkőzést. A vendégek ebben a játékrészben "semmi mást nem csináltak", csak gondosan őrizgettek a megszerzett előnyt. 50-63.

Az eredmény alakulásának tükrében az utolsó negyed már csak formaság volt. A Jászberény élvezte a játékot, és Coleman nélkül is nagyon magabiztosnak tűnt. Ales Pipan csapata pedig teljesen elvesztette a hitét, hogy lehet keresnivalója ezen a mérkőzésen.

A JKSE a szenzációsan játszó légiósainak köszönhetően magabiztosan nyerte a mérkőzést, ami minden bizonnyal az utolsó lépések egyike volt a felsőház felé - írta a BB1.hu.

Serco-TF-BP - JP Auto-Jászberényi KSE 70-84 (21-17, 12-29, 17-17,20-21)

Bajnokság, 22. forduló
Budapest, Ludovika Aréna
Játékvezető: Praksch P., Minár L., Györfy R. (dr. Páli K.)

Serco-TF-BP: Krnjajski 5, Szobi 3/3, Clark 19, McLane 7/3, Bergstedt 5. Cserék: Rikalo 16/6, Buzás 6, Filipovic 6, Beák -, Meleg 3.

JP Auto-Jászberényi KSE: Pitts 23/3, Rakics 14/3, Brbaklics 7, Alekszandrov 11/3, Pantelics 19. Cserék: Kerpel-Fronius 8, Ruják -, Szigedi -, Czirbus 2.


Tovább zárkózik az Alba

Jó passzban, és szinte megtáltosodva érkezett Székesfehérvárra a Kaposvár. Fekete Ádám csapata jól is kezdte a mérkőzést, úgy tűnt, a hazaiak lábában, és főleg kezében, mély nyomokat hagyott a szenzációs Bonn elleni siker. Az első negyedet 17-20-ra meg is nyerték Ubilláék.

Tíz perc után azonban eszméltek a hazaiak, Cabezas ismét csendre intette a kétkedőket, remekül játszott az irányító. Lóránt Péterrel ketten vitték előre az Albát. A másik oldalon Markovics és Johnson extrája is kevés volt ahhoz, hogy a nagyszünetre ne vegye át a vezetést az Alba. 41-37.

A fordulás után aztán tovább fokozták a tempót a hazaiak. A Kaposvár egy kicsit az öltözőben maradt, amit a már említett Cabezas vezérletével könyörtelenül kihasználtak. Filipovity és Heath játéka is feljavult, jó százalékkal dobott az Alba. A Kaposvár mindent elkövetett, hogy elkapja a fonalat, és ha felzárkózni nem is tudtak, de az esély egy nyílt végjátékra megmaradt. 68-54.

A fordítás azonban elmaradt, és noha a vendégek egyetlen pillanatra sem adták fel a meccset, brutálisat játszottak az utolsó tíz percben. Harminc másodperccel a vége előtt már csak három volt az Alba előnye. Hiába dobott azonban 32 pontot tíz perc alatt a Kaposvár, az eredményt már nem tudta megfordítani. 87-83.

Sikerével az Alba végérvényesen visszajött a nyolcért folytatott küzdelembe, de a sorsolás ismeretében még Fekete Ádám csapatának sem kell lemondania erről a lehetőségről - írta a BB1.hu.

Alba Fehérvár - Kaposvári KK 87-83 (17-20, 24-17, 25-14, 21-32)

Bajnokság, 22. forduló
Székesfehérvár, Alba Régia Sportcsarnok
V.: Benczur T., Balog Gy. A., Balogh Gy. (Fekete L.)

Alba Fehérvár: Cabezas 18/15, Zeno 2, Filipovity 13/6, Lóránt 20/3, Heath 12/6. Cserék: Freeman 13/6, Peringer -, Keller I. 5/3, Tóth P. -, Peterson 4.

Kaposvári KK: Ubilla 9/3, Johnson 22/3, Markovics 12, Hendlein 14/6, Spica 11. Cserék: Pustahvar 7, Harazin 2 Baki - Halász 6/3.

Vármegyei szövetségek