Egyetemi bajnokság, nők: Dupla debreceni diadal
08
Mar
2019
Egyetemi bajnokság, nők: Dupla debreceni diadal
2019. március 8.  |  18:15
A debrecenieké volt a hét a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban a hölgyeknél. Jávor Barna és Kovács Imre tanítványai előbb simán nyerték az ELTE BEAC elleni rangadót, majd a Miskolc legyőzése sem okozott gondot nekik. A címvédő TF biztosan hozta a kötelezőt a nyíregyháziak ellen. Nyugaton a PTE-PEAC-nak 45 dobott pont is elég volt a győzelemhez Szombathelyen, a győri együttes pedig a Petőfi SE otthonában is megőrizte veretlenségét.

 

NEMZETI EGYETEMI KOSÁRLABDA BAJNOKSÁG, NŐK

Keleti csoport

TFSE - Nyíregyházi ESE 113-12 (42-2, 27-4, 16-0, 28-6)
Alkotás u., 30 néző. V.: Major, Sentényi.

TFSE: Miháczi 8/6, HERMAN 14/6, KARLÓCAI 13/9, Szeli 7/3, KOVÁTS 16. Csere: SZABÓ 14/6, Orosz 9/3, AGIC 32/30. Edző: Magyar Bianka.

Nyíregyházi ESE: Beck, Moldován 4, Székely, Molnár 4, Baló 4. Csere: Tóth. Edző: Hegedűs Ferenc.

A hazai csapat az első perctől kezdve uralta a mérkőzést, percek alatt tetemes előnyre tett szert az ezúttal jórészt triplákkal próbálkozó, a mérkőzést a távoli dobások gyakorlására szánó TF. Kováts Gabriella (16-16 pont és lepattanó, 9 gólpassz), valamint Herman Alíz (14 pont, 12 lepattanó, 8 szerzett labda) is közel járt a tripla-duplához, és Arin Agic 10 bedobott hárompontos kosara is dicséretes.

Magyar Bianka: - Gratulálok a lányoknak! Ismét tudtuk gyakorolni a hárompontos dobásokat, ezúttal picit gyengébben dobtuk, mint az előző egyetemi mérkőzésünkön.

Hegedűs Ferenc: - Sajnos ez a csapat csak ennyit tud. A sítáborozók nincsenek itt, ők azok, akik pontot tudnak dobni, és semmiképp sem szerettem volna elhalasztani a mérkőzést.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univk_569


Debreceni Egyetem - ELTE BEAC 76-48 (10-9, 23-6, 22-19, 21-14)
Debrecen, Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium, 15 néző. V.: Nemes, Fülöp.

Debreceni Egyetem: Szabó 5/3, Kernács 7, Jávor 7/6, GÖTTLINGER 15/3, FOLTIN 19. Csere: Földvári 9, Mezei 10/3, Kőrösi 4. Edzők: Jávor Barna, Kovács Imre.

ELTE BEAC: Varga 6/3, Némedi 6, Szabó 5/3, STEKLER 22/6, Lendér 2. Csere: Darnót 1, Regdánszki 4, Simoncsik, Tarnai 2. Edző: Dr. Gyarmati István.

Rangadóhoz méltó, kemény küzdelemmel kezdődött a mérkőzés. Az első negyedben próbáltak fogást találni a csapatok egymáson, amely a pontosság rovására ment (10-9). A második negyed hasonló harcos játékkal folytatódott. A Debrecen hamarabb tudott váltani, és három perc után ellépett ellenfelétől (19-13). A vendégcsapat gyors időkéréssel próbálta rendezni sorait, ám ez nem hozta meg a várt változást. A hazaiak pontos befejezéseiknek és jó védekezésüknek köszönhetően megnyugtató, több mint tízpontos előnyt harcoltak ki szünetre (33-15).

A második félidőbenután sem változott a játék képe, a Debrecen folyamatosan növelte előnyét. A harmadik negyed közepén már több mint húsz pont volt a két csapat közti differencia. Ez a különbség gyakorlatilag a negyed végéig megmaradt. Ezzel gyakorlatilag eldőlt az összecsapás, az utolsó negyed már csak a rangadó számszerű eredményről volt hivatott dönteni. A hazaiak magabiztosan tartották előnyüket a mérkőzés végéig, míg a vendég ELTE csapata az utolsó pillanatokig küzdött. Végül közel 30 pont lett a két együttes közti különbség.

Jávor Barna: - Fontos mérkőzés volt számunkra az alapszakasz végeredménye miatt. Dicséret illeti a csapatomat, bár álmosan kezdtünk, sok ki nem kényszerített hibát vétettünk támadásban, a második negyedtől kezdve viszont teljesen más szellemben kosárlabdáztunk, végig kontrolláltuk, és sikerült eldöntenünk a mérkőzést. Kicsit keserű a szám íze a tizenegy kihagyott büntető miatt, hazai pályán ezt nem engedhetjük meg magunknak, a jövőben ebben mindenképp javulnunk kell. Dolgozunk tovább.

Dr. Gyarmati István: - Ez a reális különbség egy Női Amatőr NBI piros és egy zöld csoportos együttesre épülő csapat között. Nekünk az a feladatunk, hogy kondicionálisan és játékban erre a szintre fel tudjunk fejlődni. Viszont nem éreztem annyival keményebbnek csapatomat ellenfelünknél, amennyivel több faultot kaptunk, de összességében hozzáteszem, nem ezen múlt a mérkőzés. A nagy különbség kialakulásában - elismerve, hogy jobb volt a Debrecen - annak viszont lehetett szerepe, hogy csapatom több játékosának is egy hét alatt ez már az ötödik mérkőzése volt.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univk_570


Miskolci Egyetem - EKE EVSI 101-48 (26-9, 22-8, 33-10, 20-21)
Miskolc, Egyetemi Körcsarnok, 20 néző. V.: Sörlei, Lónáth.

Miskolc: TAKÁCS 27/15, Kostyó 12/9, CHVATAL 13, Papp 8, SIKORA 29/6. Csere: SABBADIN 12/3, Gyürék. Edző: Arad Zsófia.

Eger: Gulyás 13, Baráth 8, Szászi 5/3, Kiri 1, DRUZSBA 18. Csere: Vigh 3, Surmann, Szabó. Edző: Veres Dávid.

A hazaiak három dupla-duplát elérő játékosuk, Takács Anna (27 pont, 13 gólpassz), Chvatal Tünde (13 pont, 17 lepattanó), valamint a tripla-duplától egyetlen gólpasszal elmaradó Sikora Emőke (29 pont, 11 lepattanó, 9 gólpassz) vezérletével az első három negyedben egyértelműen kézben tartva a mérkőzést biztosan nyertek. A vendégek dicséretére szóljon, egy pillanatra sem adták föl, s a szintén dupla-duplával záró Druzsba Dalma (18 pont, 17 lepattanó), valamint az ettől egyetlen pattanóval elmaradó Gulyás Anna (13 pont, 9 lepattanó - igaz 9 eladott labda) jóvoltából "elvitték" a záró szakaszt.

Arad Zsófia: - Egységes csapatként játszottunk, sikerült elérnünk a célként kitűzött száz pontot, azonban a reméltnél jóval több kosarat kaptunk, a védekezésen továbbra is dolgoznunk kell. Gratulálok a lányoknak!

Veres Dávid: - Vezetőedzőjük távollétében először voltam a lányokkal, akik az utasításokat szépen végrehajtották. Gratulálok a Miskolcnak, kiválóan dobtak! További sikereket kívánok nekik!

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univk_571


Debreceni Egyetem - Miskolci Egyetem 82-41 (24-14, 16-7, 20-6, 22-13)
Debreceni Egyetem Sportközpont Klinikai Campus Játékcsarnok, 10 néző. V.: Kisházi, Hegedűs.

Debreceni Egyetem: MEZEI 12, Kernács 11, JÁVOR 12/6, FOLTIN 26, Földvári 2. Csere: GÖTTLINGER 7/3, Papp 9/9, Csorba, Ruzsa-Kiss-Schubert, Új 3/3. Edzők: Jávor Barna, Kovács Imre.

Miskolci Egyetem: Takács 15/6, Kostyó 3/3, Chvatal 4, Papp 2, SIKORA 15. Csere: Sabbadin 2, Gyürék. Edző: Arad Zsófia.

Döcögősen indult a mérkőzés mindkét csapat számára. A hazaiak pontosabb befejezéseiknek köszönhetően tíz ponttal elléptek az első negyed végére (24-14). A második felvonásban is akadoztak a támadások, továbbra is a hazaiak játszottak pontosabban, így a két csapat közti különbség tovább nőtt. Ahogy az első két, úgy a harmadik negyedben is tíz pont körüli különbséggel nőtt a Debrecen előnye (60-28). A záró játékrészre a lényegi kérdések már eldőltek, csak a számszerű végeredmény volt a kérdés, végül több mint 40 pontos különbséget mutatott az eredményjelző. A fölényes hazai sikerben jelentős szerepet játszott a 26 pontos, 15 lepattanós dupla-duplát elérő Foltin Blanka.

Jávor Barna: - Gratulálok a lányoknak, magabiztos győzelmet sikerült elérnünk! Örülök, hogy mindenki pályára tudott kerülni nálunk. Az ellenfél zónája ellen nem mindig volt megfelelő a dobáskiválasztásunk, de külön öröm, hogy minden negyedet sikerült megnyernünk. A Miskolc csapatának sok sikert kívánok a bajnokság hátralévő részére!

Arad Zsófia: - A mérkőzés elején szépen tartottuk magunkat, csak sajnos hamar elfáradtunk. Ez leginkább a kevés edzés, az erőnlét hiányának az eredménye. Pozitívum volt, hogy az egészpályás letámadás ellen egyre inkább fejlődtünk. Megyünk tovább.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univk_561

 

Nyugati csoport

Szombathelyi ESE - PTE-PEAC 39-45 (12-12, 8-11, 13-6, 6-16)
Szombathely, ELTE-SEK Sportcsarnok, 30 néző. V.: Esztergályos, Dr. Magyari.

SzoESE: JAKUBOVICS 28/9, Pankaczi 3/3, Kovács, Feigl 2, Sándor 2. Csere: Hirschler 2, Salamon 2. Edző: Szabó László.

PTE-PEAC: PROPSZT 9/3, Szabó 9, Krikler 6/3, SÜLE 7, BÁTAI 6. Csere: Balázs 1, Tóth 5, Kóbor 2. Edző: Gyenge Gábor.

A két csapat egymásnak esett a feldobás után. Sajnos a kilátogató nézők rettentő sok hibát láthattak mindkét oldalon. Rontott dobások, eladott labdák tömkelege jellemezte a mérkőzést, kevés pontos, 12-12-es döntetlent hozott az első negyed. Sokat a továbbiakban sem változott a játék képe, a vendég csapat járt előbbre, kicsivel pontosabban játszott a szombathelyieknél. Hazai oldalon sokszor tanácstalanság jellemezte a játékot, Jakubovics Dóra gyakorlatilag egyedül tartotta mérkőzésben csapatát, 3 pontos előnnyel mehetett pihenőre a vendégcsapat. A harmadik negyedet megnyomta a Szombathely, amely fordított, némi előnyre tett szert, s 4 pontos előnnyel várhatta a befejező etapot. Ebben aztán a nagy akarás görcsösségbe ment át hazai részről. Ezt ügyesen kihasználva a zónára váltó, csapatként egységesebb vendégcsapat pontos, tudatos játékkal legyőzte a Jakubovicsot kivéve gyenge napot kifogó hazai együttest.

Szabó László: - Nagyon rosszul támadtunk, ennyi ponttal nem lehet meccset nyerni. A probléma az volt leginkább, hogy egy játékoson kívül a többiek kevésbé hittek, és kevésbé tettek sokat a győzelemért. Jakubovics Dórának gratulálok, a többieknél sokkal több harcosságot várok a közeljövőben! Még sok meccsünk van a szezonban, viszont annak örülök, hogy az egymás elleni különbségben jobbak vagyunk.

Gyenge Gábor: - Az döntött, hogy az utolsó negyedben szépen türelmesen játszottunk az ellenfél zónája ellen, valamint hogy az utolsó negyedben mi is zónavédekezésre váltottunk.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univn_557


PTE-EMES Petőfi SE - Széchenyi KA 58-87 (17-23, 13-21, 14-17, 14-26)
Pécs, TÁSI Csarnok, 20 néző. V.: Dr. Danka, Szalóki.

PTE-EMES Petőfi SE: Herendi 6, Tóth R., Petró 2, HORVÁTH ZS. 13/6, Pap 10. Csere: Bencze 4, Orosz 2, Miltner 9/3, VÁRHELYI 6, Molnár 6. Edző: Sipos Ádám.

Széchenyi KA: Chroméj 8, GOSZTOLA 19, Horváth 2, NAGY R. 13, BICZÓ 25/3. Csere: Szűts 5, Rabi 4, Török 8, Gyöngyösi 3. Edző: Barthalos István.

A vendégcsapat az első perctől kezdve uralta a mérkőzést. Az első negyedben 6 pontos előnyt szerzett a győri együttes. A hazai csapat mindent megtett, hogy felzárkózzon, de ez nem sikerült. Hajtottak, küzdöttek a pécsi lányok, de a 30%-nál alig jobb dobóforma és a 27 eladott labda - amelyben azért a vendégek hatékony védekezése is közrejátszott - miatt ez nem igazán sikerült. A győri lányok a második negyedtől minden negyedben 15 pont alatt tudták tartani a hazai együttest, így fokozatosan növelve előnyüket biztosan nyertek. A vendégek részéről Biczó Laura (25 pont, 6 lepattanó) és Gosztola Lívia (19 pont, 5 lepattanó) teljesítménye kiemelkedett a mezőnyből.

Sipos Ádám: - Nem véletlenül a győriek a listavezetők a csoportban, nagyon ügyesen játszottak. Köszönjük szépen nekik a mérkőzést, és gratulálunk a győzelmükhöz! Nem sikerült ez a mai nap túl jól nekünk, ismét nem voltunk jó dobóformában, de védekezésben és támadásban is láttam szép megoldásokat. Gratulálok a lányaimnak és a győri csapatnak is!

Barthalos István: - A kezdeti viszontagságok ellenére jól alakult a mérkőzés. Igazából az történt ismét, amire számítottam, hogy nehéz mérkőzést fogunk játszani Pécsett, de a végén a fizikai fölényünk ismét győzelmet eredményezett. Gratulálok az ellenfélnek és a saját játékosaimnak is!

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univn_559

 

Fotó: Gál Krisztián

Vármegyei szövetségek