Férfi NB I: Meglepetés Debrecenben, a DEAC legyőzte az Olajt
03
Mar
2019
Férfi NB I: Meglepetés Debrecenben, a DEAC legyőzte az Olajt
2019. március 3.  |  14:20
Csirics vezérletével verte a Pécs a Szegedet

A Szedeáknak élet-halál meccs volt a Pécs elleni, ugyanis az utolsó előtti helyről szeretne elmozdulni Andjelko Mandics csapata. A PVSK egy nem várt bajnoki vereség után érkezett Szegedre, szerette volna kijavítani a TF elleni blamázst.

Nem esett túl sok kosár a negyed első öt percében, 6-6-ról Budimir hárompontosa után mozdultak el a csapatok. Nem vezetett sokáig a Pécs, miután Juhos és Ponjavics is eredményes volt távolról. Ezután tartotta a Szedeák pár pontos előnyét, a végén Antóni duplája hozta közelebb a vendégeket (22-19).

Továbbra is szoros maradt a meccs, nagy volt az adok-kapok. A szegedi kosarakra rendszerint érkezett a pécsi válasz, egyre közelebb került Csirke Ferenc csapata. A 19. percben Budimir triplája után 35-35-nél másodjára érte utol a játékrészben a vendég csapat a Szedeákot. Ponjavics még betalált a büntetővonalról, ám a záró négy pontot a baranyaiak jegyezték (36-39).

Csirics vezérletével egy 12-0-s rohammal kezdte a második félidőt a Pécs, míg az első hazai kosárra közel három percet kellett várni, amikor Sulovics talált be. Ez megalapozta a vendégek jó játékát, mert ugyan Ponjavicsnak köszönhetően feljött 50-54-re a Szeged, de a vezetést nem adta ki a kezéből a PVSK. Jól hajrázott Csirke Ferenc csapata, így tízpontos fórral vágott neki az utolsó játékrésznek (52-62).

Kiegyenlített játékot hozott a záró negyed, ám ez a Pécsnek kedvezett. Csirics és Budimir ihletett formában kosarazott ezen az estén, így biztosan tartotta előnyét. Krapic trojkája után 60-71-ről vágtak neki az utolsó öt percnek a csapatok. A PVSK visszaverte a szegedi próbálkozásokat, de a végére azért közelebb jött a Szedeák. A hajrá későinek bizonyult, megérdemelt győzelmet arattak Csiricsék (78-86) - írta a BB1.hu.

Naturtex-SZTE-Szedeák - Pécsi VSK-VEOLIA 78-86 (22-19, 14-20, 26-24)
Bajnokság, 20. forduló
Szegedi Városi Sportcsarnok
V.: Ádám J., Fodor A., Goda L. (Faidt M.)

Naturtex-SZTE-Szedeák: Boltics 10, Vágvölgyi 5/3, Ponjavics 31/9, Juhos 8/6, Sulovics 12. Csere: Wirth 2, Krapic 10/6, Kerpel-Fronius G. -, Révész -.

Pécsi VSK-VEOLIA: Pongó 11/6, Taylor 18/3, Budimir 17/9, Csirics 23/9, Horti 8. Csere: Antóni 2, Wright 7, Demeter -.

 

Pantelics nélkül nyert a Jászberény Kecskeméten

A hazai pályán megbízhatóan és rendszerint győzedelmeskedő Kecskemét fogadta a bajnokságban idegenben is parádézó Jászberényt. A hazaiaknak előnyt jelenthetett, hogy a Jászberény oszlopa, Pantelics nem állhatott Nikola Lazics rendelkezésére.

Pillanatok alatt meglépett a Jászberény Coleman pontjaival 7-2-re. Dramicsanin triplájával zárkózott a Kecskemét, de a hazaiak továbbra sem tudták tartani a jászságiak amerikai bedobóját, aki tizenkét pontig jutott az első negyedben. Wittmann kosara hozta fel hét pontra a KTE-t az első tíz perc végén (16-23).

Egyre rosszabbul állt a Kecskemét, miután hat vendég pont indította a második etapot. Djeraszimovicsnak köszönhetően újra meccsbe jött a Forray-legénység, ám sokáig nem tarthatott az öröme, mert Kerpel-Fronius is bevágott egy triplát. A félidőre még nagyobb lett a különbség (29-42).

Hiába indult Pitts és Coleman pontjaival a harmadik negyed, egyre inkább magára talált a Kecskemét és elkezdte csökkenteni hátrányát. A folytatásban a Jászberény alig tudott a gyűrűbe találni, míg a hazaiak egy 9-0-s rohammal feljöttek kilenc pontra. 50-51-ig jutott a KTE, Pitts büntetői után három pont maradt meg a vendégek nagy előnyéből (50-53).

Extázisba jött a Kecskemét, Dramicsanin, Green és Wittmann egy-egy hármasa után már 59-53 állt az eredményjelzőn. Mielőtt teljesen megléptek volna a hazaiak, Pitts kapcsolt és öt pontjával újra meccsbe hozta csapatát. Innentől egy rendkívül kiélezett véghajrába mentek bele a csapatok. Hazai részről folyamatosan Green büntetőzött, míg a jászágiaktól Pitts tartotta kezében az irányítást. Visszavették a vezetést a vendégek, de Dramicsanin rögtön válaszolt egy hármassal.

Alekszandrov büntetőzhetett, természetesen nem hibázott. Fél perce maradt a KTE-nek, hogy 67-68-ról fordítson. Az időkérés után Pitts-et faultolták, aki mindkét büntetőjét a helyére küldte. Csak egy triplával egyenlíthetett volna a Kecskemét, de Dramicsanin célt tévesztett. Ezzel eldőlt a meccs. A hazaiak megpróbáltak faultolni, de a büntetők után csak nagyobb lett a különbség (67-72) - írta a BB1.hu.

KTE-Duna Aszfalt - JP Auto-JKSE 67-72 (16-23, 13-19, 21-11, 17-19)
Bajnokság, 20. forduló
Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok
V.: Cziffra Cs., Pozsonyi L., Balogh Gy. (Téczely T.)

KTE-Duna Aszfalt: Dimics -, Wittmann 5/3, Green 18/3, Dramicsanin 22/12, Molnár M. 4. Csere: Karahodzsics 2, Djeraszimovics 16/3, Mészáros M. -, Kucsera -.

JP Auto - JKSE: Pitts 25/15, Rakics 2, Coleman 24/3, Alekszandrov 16/3, Cseh 2. Csere: Kerpel-Fronius B. 3/3, Czirbus -.

 

Meglepetés Debrecenben, a DEAC legyőzte az Olajt

Rövid időn belül randevúzott újra a DEAC és a Szolnoki Olaj KK, hiszen a Magyar Kupa elődöntőjében nemrég találkozott a két csapat. Akkor a Tisza-partiak örülhettek, ám a bajnokságban szeretett volna visszavágni a debreceni együttes.

Rögtön egy kosárral mutatkozott be a találkozó elején Nikola Malesevics, a Szolnok legújabb szerzeménye. Erre Manigat válaszolt távolról, de gyorsan megmutatta Rowsey és Vojvoda is, hogy ők is jeleskednek ebben a műfajban. Szorosan alakult a meccs, Amigo extra játékával sikerült 20-20-nál egyenlítenie is a DEAC-nak. A negyedet azonban egy 8-0-val fejezte be az Olaj (20-28).

A folytatás is nagyon pont gazdag volt, mindkét oldalon hullottak a triplák. Hazai részről ismét Manigat, a vendégektől pedig Rowsey remekelt. Sikerült lendületbe jönnie a debreceni csapatnak, és a negyed közepén, Ivosev duplája után 39-40 volt az állás. A vezetést már nem sikerült átvenniük, mert ismét időben kapcsolt a Szolnok és jó hajrájának köszönhetően megnyugtató előnnyel vonulhatott a nagyszünetre (43-55).

Talán megnyugtatta a nagy előny a Szolnokot, de sokkal harapósabban jött ki a Debrecen a második félidőre. Öt perc alatt a vendégek neve mellett még csak három dobott pont állt, míg a hazaiak tizenhatnál jártak. Ivosev és Boriszov pontjai után 59-58-ra átvette a hazai csapat a vezetést. A hosszú vendég kosárcsendet Vojvoda büntetői törték meg, de a DEAC rögtön visszavette a vezetést. Brutális, 28-9-es harmadik negyedet futott a Berényi-legénység, így már ők várhattak előnyről a folytatást (71-64).

Beindult a nagy adok-kapok a záró játékrészben. Rowsey-t nem tudták tartani a debreceniek, de hazai részről Ivosev volt nagyon akítv. Öt perccel a vége előtt 84-77-re a DEAC vezetett. Ahogy azt várni lehetett, elkezdett közelebb kerülni az Olaj. Pláne, hogy Rowsey bevágta hatodik trojkáját is. A túloldalon Ivosev volt a pontfelelős, így 95-90-ről indultak neki a felek az utolsó 40 másodpercnek. A fordítás már nem jött össze a Szolnoknak, így meglepetésre legyőzte a DEAC a bajnoki címvédőt (96-90) - írta a BB1.hu.

DEAC - Szolnoki Olaj KK 96-90 (20-28, 23-27, 28-9, 25-26)
Bajnokság, 20. forduló
Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok,
V.: Benczur T., Minár L. B., Kulcsár T. (Dr. Gincsai J. P.)

DEAC: Dugat 12/3, Manigat 17/15, Borisov 10/3, Ivosev 28/9, Amigo 16. Csere: Polyák 5/3, Omenaka -, Bognár 8.

Szolnok: Rowsey 30/18, Vojvoda 13/3, Malesevics 9, N. Milosevics 11/3, Tóth Á. 8. Csere: Andric 8, Benke 11, Rudner -.

 

Egerszegen nyert a Kaposvár

Extra dobásokkal indult a találkozó, Thompson, Hendlein és Ware is triplát hintett, 14-9-re vezetett a ZTE. Szinte minden dobás betalált, nem a védekezésről szóltak az első percek. Ubilla egymás után kétszer is beköszönt kintről, jelezve, hogy még mindig érzi a zalai gyűrűt. Nyolc nullás szériát repesztett a KKK. Halász lopott labdát, Markovics ziccerével pedig már a somogyiak vezettek - mint kiderült, innen már nem is adták ki az előnyt a kezükből. Durázi utolsó másodperces dobásával három pontra jött fel a ZTE a negyed végén.

33-36-tal folytatódott a játék, Ubilláék pedig két gyors duplával már héttel vezettek. Rossz döntések jellemezték a ZTE-t, ráadásul a védekezés sem állt össze. A 13. percben Green ziccere jelentette az első hazai kosarat a második negyedben. Fekete Ádám fiai nagyon elkapták a fonalat, különösen Johnson volt elemében, tombolt is a 100 fős kaposvári szurkolótábor.

Jól védekezett a KKK, a ZTE pedig teljesen szétesett.

A második félidőben azonban magára talált a ZTE. 60-75-el zárult a harmadik negyed, egyre kevesebb reménye volt a győzelemre a ZTE-nek.

Ideges volt a meccs hangulata, a kaposvári szurkolótábor pedig egyre inkább extázisba jött. Pustahvar hármasával már hússzal mentek a vendégek, szurkolótáboruk pedig egyre jobban buzdította a csapatot. A ZTE mindent egy lapra feltéve távoli dobásokkal próbálkozott: Ware, Green, Szabó, majd ismét Ware talált be kintről, így 9 pontra jöttek fel a hazaiak. Sőt, 3:30-al a vége előtt Ware pontjaival már csak öt pont volt a ZTE hátránya, azonban a Kaposvár nagyon rutinosan megvédte előnyét. A végén kilenc pont lett közte, Hendleinék teljesen megérdemelt győzelmet arattak Zalában - írta a BB1.hu.

Zalakerámia ZTE KK - Kaposvári KK 85-96 (33-36, 14-26, 13-13, 25-21)
Bajnokság, 20. forduló
Zalaegerszeg, 2200 néző
V.: Kapitány G., Boros T., Kovács N. (Forrai S.)

Zalakerámia ZTE KK: Ware 26/18, Thompson 23/6, Green 13/3, Szabó Zs. 8, Agafonov 11. Csere: Gulyás -, Doktor -, Durázi 4.

Kaposvári KK: Ubilla 19/9, Johnson 28/12, Markovics 9/3, Hendlein 17/3, Spica 8. Csere: Halász 2, Pustahvar 9/3, Baki -, Harazin 4.

 

Az Alba nyerte a rangadót

A kilencedik helyen álló Alba Fehérvár a negyedik Falcót fogadta hazai pályán. Ez a párosítás mindig nagy rangadónak számít, két évvel ezelőtt ez a két csapat még döntőt játszott egymással a bajnokságban. Az Albának közel három hete volt, hogy felkészüljön erre a meccsre és beépítése új játékosát, Brandon Petersont, míg a Falco egy kupaezüstöt begyűjtve érkezett Fehérvárra. Gasper Okorn nem számíthatott Váradni Benedekre.

5-3-ra az Alba vezetett a mérkőzés első perceiben, majd fokozatosan fordította meg a Falco az állást. Govens és Curry pillanatai következtek, így már 7-15-re is mentek a vendégek. Nem támadott jól az Alba, míg Reddic zsákolása után már 11-22 állt az eredményjelzőn. A hátralévő három percben azonban Lóránt fújt riadót, majd Cabezas is a helyére küldött egy triplát, így két pontra olvadt a szombathelyiek előnye (22-24).

Az új szerzemény, Peterson duplájával kiegyenlített rögtön a negyed elején az Alba. Ezt követően felváltva potyogtak a kosarak, de már a fehérváriak vezetése mellett. A 17. percben Zeno triplája után 40-33-ra húzott el Jesús Ramírez csapata. Perlnek és Reddicnek köszönhetően azonban sikerült felzárkóznia a Falcónak (45-44).
Négy vendég ponttal indult a második félidő, amit Freeman egyenlített ki. Az Albánál volt a kezdeményezés a következő percekben. Gasper Okornnak a 25. percben 59-51-nél kellett időt kérnie. Mindhiába, mert az Alba tartotta tíz pont körüli vezetését, nem ment jól a játék a vasiaknak (65-56).

Telt az idő, de a különbség nem csökkent. A kosarak sem hullottak, de ez a fehérváriaknak kedvezett. Govens hárompontosa hozta fel ismét a Falcót hat pontra, de Bruinsma közelije nem volt jó, így nem olvadt tovább a különbség. Cabezas hármasa után Govens Curry személyében társa lelt, így még feljöttek a vasiak 74-70-re. Mint később kiderült, a Falco ennél közelebb már nem került, végül 80-75-re győzött az Alba - írta a BB1.hu.

Alba Fehérvár - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 80-75 (22-24, 23-20, 20-12, 15-19)
Bajnokság, 20. forduló
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok,
V.: Papp P., Rácz Zs., Mészáros B. (dr. Várhalmi Zs.)

Alba: Cabezas 10/6, Freeman 17/6, Filipovity -, Lóránt 21/6, Heath 2. Csere: Zeno 14/6, Peterson 5, Tóth P. 9/3, Keller I. 2.

Falco: Govens 12/6, Curry 11/6, Perl 13, Bruinsma 5/3, Reddic 25. Csere: Balmazovics 7/3, Tóth N. 2.

 

Győzelemmel debütált Braniszlav Dzunics

A kilencedik Atomerőmű SE fogadta a tizedik helyezett Sopron KC-t. Mindkét csapat számára kulcsfontosságú volt a találkozó a bajnoki szünet után. Braniszlav Dzunics ezen a mérkőzésen debütált régi sikerei helyszínén, a paksi kispadon.

A Sopron dominált a mérkőzés első negyedében. Folyamatosan nála volt a vezetés, míg az Atomerőmű csak kapaszkodott. Nem céloztak jól a paksiak, a 8. percben még csak kilenc dobott pont szerepelt a nevük mellett. Henton triplájával sikerült átlendülniük ezen a holtponton. Mindkét oldalon betalált a két új szerzemény, Williams és Fuller is eredményes volt. Faust hármasával ért vége az első negyed (17-20).

A második negyedben sem volt kosáreső, de Warner duplájának köszönhetően a soproniak tartották vezetésüket. Folyamatosan ott loholt az ASE a vendég csapat nyakán, de egyenlítenie nem sikerült Egészen a 18. percig, amikor Faust újabb távolija után 32-32 lett az állás. Warner még visszavette a vezetést csapatának, de Faustnak ismét volt válasza, ezután pedig át is vette a vezetést az ASE (41-38).

Nem változott sokat a játék képe a folytatásban sem, nem alakult ki komolyabb különbség a negyed során. Pár ponttal a paksiak tartottak előrébb, de a Sopronnak azonnal volt válasza. A 27. percben ugyan Gordon duplája után 53-54-re átvették a vendégek a vezetést, de nem bizonyult tartósnak az előnyük. Tudtak újítani az atomvárosiak, és Jevtovics jó játékának köszönhetően nyolc pontos előnyt harcoltak ki a záró negyed előtt (68-60).

Az utolsó játékrészre elfogyott az SKC, az Atomerőmű egyre nagyobb előnyt harcolt ki magának. Tíz pont fölötti állandó vezetése mellett nem kellett izgulnia a paksi szurkolóknak. Az utolsó percekre már eldőlt a meccs, látszott, hogy nincsen visszaút a vendégeknek. Csak a különbség volt kérdéses, végül száz pont fölé jutott az ASE (105-85) - írta a BB1.hu.

Atomerőmű SE - Sopron KC 105-85 (17-20, 24-18, 27-22, 37-25)
Bajnokság, 20. forduló
Paks, ASE Sportcsarnok
V.: Praksch P., Söjtöry T., Nyilas I. (Németh Cs.)

ASE: Kovács Ák. 14/3, Norfleet 8/6, Faust 23/12, Eilingsfeld 13, Jevtovics 9. Csere: Williams 4, Henton 27/18, Ruják 4, Horváth K. -, Medve 3.

Sopron: Warner 28/3, Lemar 12, Takács 4/3, Wiggins 8, Gordon 18. Csere: Fuller 6/3, Molnár M. -, Supola 9, Dénes -.

 

Voltak nehéz pillanatai, de nyert a Körmend Budapesten

Az Egis Körmend esélyeshez méltó módon kezdett Budapesten. A vasiak nyugodtan, letisztult játékkal hozták az első félidőt. Az első negyedet hat, a második negyedet 9 ponttal nyerték.

Az első két negyed alapján nem volt benne a mérkőzés képében az, ami a nagyszünet után történt. A TF "élesen" jött ki a pihenő után, remekül játszott Ales Pippan-csapata. A fővárosiak a vezetést is átvették egy rövid időre, a leblokkoló körmendiek ellen. A nagyobb játéktudtás azonban ezúttal is eredményre vezetett. Ferencz Csabáék remekül oldották meg a kötelezőt, biztos kézzel, tiszta fejjel, és célratörő játékkal hozák a mérkőzés hajráját.

A budapestieknél ezúttal is a légiósok vitték a prímet. Rikalo 17, Clark 18, McLane 19 pontot dobott.

Vasi oldalon remek napot fogott ki Csorvási, aki az egész mezőny egyik legjobbja volt. 17 pontot dobott, 6 lepattanót szerzett, és volt 7 szerzett labdája is - írta a BB1.hu.

Serco-TF-BP - Egis Körmend 70-77 (21-27, 14-23, 24-8, 12-19)
Bajnokság, 20. forduló
Budapest, Ludovika Aréna, 500 néző

Serco-TF-BP: Krnjajski 1, Szobi -, Clark 18/3, McLane 19/3, Bergstedt 9. Csere: Rikalo 17/6, Beák 1, Buzás 3/3, Filipovics -, Meleg 2.

Egis Körmend: Németh Á. 4, Price 17/6, Bradford 2, Hammonds 13, Delas 6. Csere: Csorvási17, Thames 18/6, Takács K. -, Lajsz -, Oroszi-.

Vármegyei szövetségek