Úgy érzem, ez egy új fejezet kezdete - interjú Paul Nilsennel
02
Mar
2019
Úgy érzem, ez egy új fejezet kezdete - interjú Paul Nilsennel
2019. március 2.  |  10:00
A helyszínen tekintette meg a Killik László Női K&H Magyar Kupa küzdelmeit a FIBA szakírója, a főként női kosárlabdáról publikáló Paul Nilsen. Vele beszélgettünk a látottakról, az izgalmas új generációról, illetve a női válogatott Európa-bajnoki esélyeiről.

 

-Milyennek ítéli az eddig látottak alapján a Magyar Kupa küzdelmeit?

Nagy megtiszteltetés, hogy itt lehetek, és nagyon izgalmas is – először veszek részt az itteni kupán.  A magyar egyike legjobb európai bajnokságoknak, még az is lehet, hogy a top 3-ba tenném - jó alapokra építkeznek a csapatok, és nagyon sok a jó fiatal magyar játékos. A külföldiek is meghatározóak persze, Maltsi, Bishop nagy nevek, és akkor még az amerikaiakat nem is említettük.

A magyar liga nagyon kompetitív, ez látszik itt a kupán, illetve a válogatottak szereplésén is – a felnőtt csapat ugyebár kijutott az EB-re is. Ha valaki, aki nem ismeri az európai női kosárlabdát, megkérdezné tőlem, hogy mely országok vannak felfelé ívelő pályán, Magyarország kétségtelenül ezek között lenne, talán még az első helyen is. Ezt nem csak azért mondom, mert épp itt vagyok, már korábban is írtam erről – jó dolog most magyar szurkolónak, edzőnek, újságírónak lenni, ha a kosaras lányokról van szó.

A következő lépés az lesz, hogy megnézzük, Studer, Kiss és a többi tehetséges fiatal hogyan teljesítenek felnőtt szinten, például a most következő EB-n. Jó dolog U16-ban és U18-ban remekelni, de a szövetség és a szurkolók szempontjából is az a legjobb, ha ezt a sikert át tudják ültetni a felnőtt szintre is.

 

-Nemrég a legnagyobb nem amerikai tehetségekről közölt írást, akikből WNBA játékos lehet – Gereben Lívia neve is szerepelt a cikkben. Rajta kívül még kiben lát komoly potenciált?

Studer, Gereben, Kiss mellett már a küszöbön állnak a következő nagy tehetségek, Dombai Réka, Angyal Barbara – úgy érzem, nekik megvan az esélyük arra, hogy topjátékosok legyenek az EuroCup-ban vagy Euroligában is akár. Talán tévedek, de úgy gondolom, ez az első úgymond akadémiai korosztály – voltak persze kiváló játékosok ezelőtt is, de itt most 6-7-8 komolyabb tehetségről beszélünk, korábban nem volt ennyi minőségi játékos egy-egy korosztályban. 3x3-ban is szép eredményeket tudnak felmutatni a lányok, a jövő tehát mindenképp biztató.

Otthon, az irodámban egyébként csak egyetlen mez van a falon, az pedig Dalmáé (Iványi Dalma – a szerk.). Tudom, hogy komoly múltja van a magyar női kosárlabdának, de úgy érzem, ez egy új fejezet kezdete, ami nagyon izgalmas.

 

- Lát hasonlóságot Iványi és Studer között?

Mikor valaki ilyen tehetséges, el lehet kezdeni párhuzamokat vonni, összehasonlítani a játékosokat, de úgy gondolom, Studernek az első Studernek kell lennie, nem a következő Iványinak. Ági valami olyasmit hoz a játékba, amit Dalma óta talán nem láttunk az országban – más típusú, mint Dalma, de nagyon tehetséges, nagyon fiatal, kétségtelenül szép jövő előtt áll. Ráadásul irányító, azon a poszton pedig egy kicsit talán több idő kell a fejlődésre, mint mondjuk egy bedobó esetében, így különösen biztató, hogy már ott tart, ahol.

 

- Visszatérve a kupára, kit tart a favoritnak?

Valószínűleg a legtöbbekkel egyező véleményen vagyok, még úgy is a Sopront mondanám, hogy a fél szemük már valószínűleg a közelgő Euroliga negyeddöntőn van. A kihívás a többi magyar klubnak az, hogy próbáljanak minél közelebb kerülni a Sopronhoz, és idén páran jól is teljesítenek ebben a szegmensben – a Miskolcnak is jó szezonja van, a Szekszárd is erős az utóbbi pár évben. Egy-két sérülés átrajzolhatja az erőviszonyokat, de jelenleg a Sopront mondanám a favoritnak.

 

- Hogy látja a magyarok esélyeit a közelgő EB-n? Törökország, Olaszország és Szlovénia lesznek a mieink csoportellenfelei.

Tökéletes csoport ez a magyaroknak véleményem szerint, minden mérkőzésen nyerhetnek, ha jól játszanak, de minden meccset el is veszíthetnek, ha nem megy nekik. Én brit vagyok, a mi csoportunkban ott van Spanyolország – még ha jól is játszunk, akkor sem sok esélyünk van. Két évvel ezelőtt balszerencsések voltak a magyarok, és valami kis plusz hiányzott a játékukból, most viszont kis szerencsével mindenkit megverhetnek – biztos vagyok benne, hogy remek mérkőzések várhatóak a kontinensviadalon.

Vármegyei szövetségek