Van, mire büszkének lenni! Szenzációs játékkal, horvát-veréssel fejeztük be a vb-selejtezőket
25
Feb
2019
Van, mire büszkének lenni! Szenzációs játékkal, horvát-veréssel fejeztük be a vb-selejtezőket
2019. február 25.  |  21:00
A magyar válogatott által kivívott tiszteletet mi sem bizonyítja jobban, hogy 3000 néző várta a világbajnokságról már biztosan lemaradó Vojvodáékat Szombathelyen. A horvátok elleni mérkőzés azonban így sem volt tét nélküli. Nekünk fontos volt, mert nem mindegy, hogy milyen "kalapból" várhatjuk a következő sorozatok sorsolását, míg a csoportmérkőzések során kvalifikációt szintén nem szerző, horvátoknak újságíróik szerint egy érdekes FIBA-szabály miatt kellett mindent megtenni a győzelemért.

Horvát kosárral kezdődött a találkozó, Katic volt eredményes. A vendégek öröme azonban nem tartott sokáig. Jarrod Jones triplával válaszolt. Jól elkaptuk a fonalat, Jones, Váradi és Keller kosarával 8-4-re vezettünk. A vendégeknek szemmel láthatóan nem tetszett a szigorú védekezés, de Bilan egyéni megoldásaival tartották a lépést. A negyed második felében nagyon beindult Vojvoda Dávid. Egymás után szottyant a tripla és a dupla. A magyar válogatott kiválóságának újabb triplája után a horvátok időt is kértek, 21-13-ra vezettet Magyarország. A magyar válogatott ennek ellenére megőrizte nyolc pontos előnyét a negyed végéig. 24-16.

A második negyed Eilingsfeld triplájával kezdődött, és Kellerék harcos játékával folytatódott. A Franciaországban légióskodó center zsákolásával a 14. perc végén már 33-22-re vezettünk, Benke Szilárd triplája után pedig már 36-22 volt az eredményjelzőn. Sztojan Ivkovics 38-26-nál kért először időt. Sikerrel. Benke Szilárd újabb triplája után már 15 pont volt az előny, majd miután Eilingsfeld is betalált a vonalon túlról, 46-29-re vezettünk. A dudaszó előtt egy kicsit kozmetikázott az eredményen a horvát válogatott, de biztató eredménnyel vonulhattunk szünetre. 48-33.

A második félidőt sok hibával kezdte mindkét csapat, de Perl Zoltánék őrizgették 15 pont körüli előnyüket. A vendégek érezték, hogy ez az utolsó esélyük a mérkőzést, de többször is csak faulttal tudták megállítani a magyar támadásokat. A nemzeti csapatunkon pedig látszott, hogy mindenképpen feledtetni akarja az olaszországi kisiklást. A negyed felénél 56-37-et mutatott az Aréna Savaria eredményjelzője. A folytatásban sem változott a játék képe, a magyar válogatott irányította a mérkőzést, a horvátoknak a felzárkózásra sem volt esélyük. Ferencz Csaba triplájával már 21 ponttal is vezettünk. Vukovic utolsó másodperces távolija rontott egy kicsit az összképen, de így is magabiztosan robogtunk a sorozat méltó zárása felé. 66-48.

Az utolsó negyedben a magyar válogatott nem elégedett meg a győzelemmel, végig koncentrált játékkal vigyáztunk a megszerzett húsz pontos vezetésre. Nem volt elveszett labda, nem volt feladott támadás. Vojvoda igazi vezért volt, két perccel a vége előtt már felállva tapsolt a teljes Aréna Savaria, Ferencz Csaba újabb tripláját pedig valóságos "vasi-hangrobbanás" követte. A csapat nagyon akarta ezt a sikert, és mindent el is követett érte. 84-65.

Igazán megható pillanat volt, amikor a lefújást követően a játékosok összekapaszkodva a kezdőkörben elénekelték a magyar himnuszt. Nagy pillanat. Egy nagy csapattól.

A magyar válogatott ma ismét megmutatta, hogy nem véletlenek az elmúlt évek sikerei. Egymásért küzdő, remekül összerakott társaság, amely nem véletlenül volt versenyben az utolsó pillanatig a világbajnoki részvételért.

Van, mire büszkének lenni, és ha a megkezdett alázatos munka folytatódik, akkor merészebb álmokat is szövögethetünk a minden bizonnyal hazai rendezésű következő Európa-bajnokságon.

Magyarország - Horvátország 84-65 (24-16, 24-17, 18-15, 18-17)

Világbajnoki seljetező
Aréna Savaria, 3000 néző
Yohan Rosso (FRA), SergiySascduck (UKR), Markos Michaelides (SUI)

Magyarország: Váradi 2, Vojvoda 21/9, Benke 3/3, Jones 8/3, Keller 14/3. Csere: Perl 6, Horti 2, Eilingsfeld 9/6, Ferencz 17/15, Filipovity 2.

Horvátország: Katic 14/3, Kruslin 9/3, Peric 8/3, Marcinkovic -, Bilan 12. Csere: Mustapic -, Planinic 11, Vukovic 3/3, Uljarevic 3/3, Perkovic 2, Ljubicic -, Nakic 3/3.

 

Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek