Csak eggyel kell többet dobni, mint a horvátok
24
Feb
2019
Csak eggyel kell többet dobni, mint a horvátok
2019. február 24.  |  17:40
Szombat délután a magyar válogatott szombathelyi „főhadiszállásán”, az Artis Hotelben tartott sajtótájékoztatót a hétfői világbajnoki-selejtező mérkőzést szervező cég, a Pannonsport Kft.

Kalmár Attila ügyvezető bevezetőjében elmondta, Szombathelyre már hazajár a kosárlabda-válogatott, ugyanis 1994 és 2013 között a Pannon Tornán tizennyolc alkalommal szerepelt a vasi megyeszékhelyen a nemzeti csapat, illetve az elmúlt huszonöt évben számos Eb-selejtezőn, illetve tavaly vb-selejtezőn is telt házas meccsen szurkolhattak a mieinknek az Aréna Savariába kilátogatók.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere először is gratulált Sztojan Ivkovics szövetségi kapitánynak, amiért a magyar válogatott újra európai tényező lett kosárlabdában.

- Nálunk nagyon szeretik ezt a sportágat, úgy gondolom, hogy a város egy fontos bázisa a kosárlabdának. Perl Zoltán és társai sokat tesznek azért, hogy népszerűsítsék Szombathelyt. A Falco személyében egy olyan csapatunk van, amely a vidéki városok között jelentős eredményeket ért el az utóbbi időben – voltunk bajnokok és hat alkalommal Magyar Kupa-ezüstérmesek is. Szeretném, ha végre egyszer utóbbit is megnyernénk. Bízom benne, hogy hamarosan, mondjuk 2021-ig ez megtörténik. Azért mondtam pont ezt az évszámot, mert 2021 a magyar kosárlabdának is jelentős év lehet, ugyanis a nyáron eldől, hogy két év múlva rendezhetünk-e Európa-bajnokságot - mondta a polgármester, akitől azt is megtudtuk, hogy az anyósának Greminger János volt a szomszédja.

Ami a hétfői mérkőzést illeti: a hangulat garantáltan kitűnő lesz, a telt ház adott, hiszen minden jegy elkelt. Egyetlen egy üröm keveredett az örömbe, hogy tegnap eldőlt, hogy már biztosan nem juthatunk ki a vébére. Persze minden sportoló a siker és a győzelem érdekében lép pályára, de nem mindegy a presztízs miatt sem, illetve a következő selejtezők sorsolásakor a kalapbeosztások miatt sem, hogy mi lesz a hétfői meccs eredménye. Nagyon fontos a horvátok elleni találkozó, Szombathely mindent megtesz ezért, hogy megnyerjük. Olyan játékosokat adunk, akik remélhetőleg megalapozzák a nagyszerű eredményt, olyan környezetet és hátteret biztosítunk, ami sikerre predesztinálja a csapatot, illetve olyan közönség lesz, amely űzni-hajtani fogja a fiúkat. Remélem, hogy a játékosokra is átragad ez a rettenetesen nagy ambíció. Köszönjük a szövetségnek, hogy értékeli, hogy Szombathely egy kosárnagyhatalom. Én szorítok, és gratulálok az eddigi eredményekhez. „Csak eggyel kell többet dobni, mint a horvátok. Az pont ölég, jó?” - dobta át a labdát a polgármester Sztojan Ivkovicsnak.

- „Jó.” - érkezett a tömör válasz. Mi is köszönjük a városnak, hogy évről évre vendégül látnak minket házigazdaként. Valóban egy szép városban játszhatunk, amely az agglomeráció szempontjából is fontos, hiszen a közelben van több Nyugat-magyarországi klub, a Körmend, a ZTE és Sopron is. Gyönyörű a csarnok, a jó közönség alapja annak, hogy itt vagyunk már évek óta. Polgármester úr nagyon felkészült, nagyon sokat nem tudok hozzátenni szakmailag, valóban egy ponttal többet kell dobni, mint az ellenfél. Tegnap borzasztó rossz meccset játszottunk, egy nagyon jó ellenfél ellen. Ez a nyolcadik évem szövetségi kapitányként, a srácoktól annyi jót kaptam én is és egész Magyarország. A pénteki meccsen olyan hibákat követtünk el, amik nem voltak ránk jellemzőek, ezért a lefújás után kicsit még mosolyogtam is kínomban, mert nem tudtam hova rakni az egészet. Csúnya szóval élve, szívtunk a pályán. De, ha jól is játszottunk volna, a maximumot kihozva magunkból, akkor sem lett volna esélyünk a tegnapi olasz csapat ellen. Hétfőn jön egy horvát válogatott, amely tele van euroligás, Európa-kupás játékossal. Fontos lesz a meccs abból a szempontból is, hogy ki marad Európa legjobb tizenhat csapata között, ezt még a horvát sajtó is lehozta. Nem mindegy, hogy később melyik kalapból indulunk tovább. Olyan válogatott vagyunk, amely töri maga előtt az útját, számunkra nem léteznek könnyű meccsek, nekünk minden találkozó egyforma, élet-halál. Húsz év után - 6/0-s selejtezőt követően - kijutottunk az Eb-re, ahol negyvennyolc év után nyertünk újra meccseket, két éve ott vagyunk a kontinens legjobb tizenhat csapata között, de most újra bizonyítanunk kell. Nagyszerű srácokkal dolgozom együtt, nálam nincs kétség afelől, hogy a maximumot teszik ki a pályára hétfőn. Egyetlen problémánk, ami már a kupadöntőn is látszott, nagy baj, hogy ilyen kevés magyar játékos szerepel kulcspozícióban a klubjaiban. Ez alatt most többek között a Falcóra is gondolok, ahol éveken át ez nem jelentett gondot, hiszen kis túlzással korábban a játékosaik még azokat a dobásokat is elvállalták, amiket nem kellett volna, megvolt a támadó kosárlabda szelleme, tegnap viszont már akkor sem mertek dobni, amikor igazán lehetett volna. Komoly meccset várunk, mindenki egészséges, Horti visszajött Somogyi helyett, van már plusz egy babánk, gyarapodtunk, a terv szerint haladunk.

Ezt követően Gráczer György, mint társrendező kapott szót, hiszen a Falco és a Pannonsport Kft. együttesen látja el a szervezői munkát a hétvégén.

- Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt is rendeztünk már vb-selejtezőt, akkor az MKOSZ vezetésre kiválóra minősítette a munkánkat. Ez vetítette előre, hogy egy évvel később, egy nap híján ugyanabban az időpontban ismét rendezhetünk kvalifikációs mérkőzést. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Govens, Váradi és Perl személyében három Falco-játékos is ott van a válogatott keretében, reméljük, hétfőn a játékukkal tudják segíteni a csapatot, hogy győztes meccsel záruljon a selejtező, hogy vendégcsapatok számára az Aréna Savaria bevehetetlen maradjon továbbra is. Már tegnap már „mérkőzéskész” volt az összes feltétel a csarnokban, a fiúknak már csak az a dolguk, hogy kifussanak egy laza edzésre. Azt hiszem, egy egypontos győzelemmel mindenki elégedett lenne.

A játékosok részéről Keller Ákos csapatkapitány és Perl Zoltán mondta el gondolatait.

- Azt megígérhetem, hogy mindent megteszünk a győzelemért, mint ahogy tettük azt eddig is minden meccsen. Ehhez két dologban kell fejlődnünk az olaszországi meccshez képest: nem szabad ennyi támadó lepattanót engedni az ellenfélnek, illetve nem szabad olyan sok labdát eladni. Ha ez meglesz, és a dobásainkat is jobban értékesítjük, szerintem nem lesz semmi probléma - vélekedett a Franciaországban légióskodó center.

- Én is hasonlóan látom, mint Ákos, a tegnapi sajnos nem sikerült, de már előre kell néznünk, meg kell próbálni szépen lezárni a sorozatot. Eddig kiegyensúlyozott teljesítmény nyújtott a csapat, bízom benne, ez holnap is sikerülni fog. A játékosok közül mindenki motivált, csak a győzelem lebeg a szemünk előtt - mondta Perl.

A horvátok egyébként péntek délután érkeznek meg Sárvárra, ők ugyanis a Danubius Hotelben laknak. Mivel nem jelezték, hogy horvát szurkolók szervezetten jönnének a meccsre, ezért lehetőség nyílt az északi lelátó megnyitására is, így hétfőn is kinyit a jegypénztár, és még 400 belépő értékesíthető.

Érdekesség, hogy 2012-ben már játszottunk Eb-selejtezőt Horvátországgal Szombathelyen, akkor a Rátgéber László által irányított együttes egy utolsó másodperces kosárral kikapott.

A találkozón francia, ukrán és svájci játékvezetők lesznek, az ellenőr pedig török állampolgár. Eddig negyven sajtómunkatárs akkreditálta magát a mérkőzésre – írta a BB1.hu.

Vármegyei szövetségek