Így juthatunk ki a világbajnokságra
20
Feb
2019
Így juthatunk ki a világbajnokságra
2019. február 20.  |  11:45
A magyar férfi kosárlabda válogatott utolsó két selejtezőjére készül a 2019-es világbajnokság előtt, péntek este Olaszországban lép pályára Sztojan Ivkovics együttese, hétfőn pedig Horvátországot fogadja Szombathelyen.

A J csoport jelenlegi állása:

1. Litvánia (9-1)
2. Olaszország (7-3)
3. Lengyelország (6-4)
4. Magyarország (5-5)
5. Horvátország (4-6)
6. Hollandia (3-7)

A mieinknek még mindig van esélye kijutni a kínai vb-re (ehhez a csoport első három helyének valamelyikén kell végeznünk), de ehhez mindenképpen két győzelmet kell elérni a hátralévő két összecsapáson. Amennyiben egy siker jönne össze, úgy vagy a lengyelekkel lehetnénk holtversenyben, akik jobban állnak az egymás elleni eredményben (10 ponttal kaptunk ki Lengyelországban, majd 7 ponttal nyertünk Szombathelyen), vagy a horvátokkal és a lengyelekkel lehetnénk hármas holtversenyben, de ebben a forgatókönyvben sem tudnánk odakerülni a harmadik helyre a minitabellás 1-3-as mérlegünkkel (horvát-lengyel-magyar hármas holtverseny csak a horvátok két győzelmével alakulhat ki, ami azt is jelentené, hogy Horvátország másodjára is legyőz minket).

Ha kétszer nyer a magyar csapat, akkor több lehetőség van a továbblépésre.

Egyrészt az is jó nekünk, ha Lengyelország kikap Horvátországban és a hollandok ellen is hazai pályán. Ebben az esetben jobb lesz a mérlegünk (7-5), mint a lengyeleké (6-6).

Másrészt az is magyar továbbjutást jelent, ha mi Olaszországot legalább 7 ponttal verjük Varesében, így nyerjük meg mindkét mérkőzésünket, a taljánok vereséget szenvednek Litvániában is, a lengyelek pedig kétszer nyernek. Ebben az esetben Lengyelország második (8-4), a mieink pedig 7-5-tel zárnak, és az egymás elleni mérleggel előzik meg Olaszországot (az első meccs 69-63 lett az olaszoknak Debrecenben).

Harmadrészt kialakulhat egy hármas holtverseny, ha a mi két győzelmünk mellett az olaszok kikapnak a litvánoktól is, a lengyelek pedig a két meccsükből egyet hoznak. Ebben az esetben mindhárom együttes 7-5-tel végez, és mindhárom 2-2-t hoz az egymás elleni találkozókon. A minitabellán az olaszoknak jelenleg +9 a mérlegük (+3 a lengyelek ellen, +6 ellenünk), a lengyelek 0-n állnak, és ott is fognak végezni (+3 ellenünk, -3 az olaszok ellen), a magyar válogatott pedig -9-es kosáraránnyal rendelkezik (-3 Lengyelország, -6 Olaszország ellen). Ebben a verzióban nem elég számunkra a 7 pontos olaszországi győzelem, legalább 10 ponttal kell nyernünk a taljánok ellen, mert összesített kosárarányban és dobott pontokban is jobban áll mindkét ellenfelünk - nem elég a továbbjutás szempontjából, ha 0-ra hozzuk a minitabellás kosárarányt, legalább +1-ben kell végeznünk.

Nem lesz egyszerű dolgunk a két találkozón, de ez a válogatott már sok nagyszerű eredményt ért el ebben selejtező sorozatban és a korábbiak során is. Az azonban látszik, hogy ha a mieink kétszer nyernek, a legjobb forgatókönyv számunkra a lengyelek két veresége lenne (ebben az esetben két egypontos diadal is elég lenne Vojvodáéktól). Ha a lengyelek nem botlanak meg mindkétszer, akkor a két olasz vereség mellett a két lengyel győzelem lenne a legjobb nekünk (ekkor elég legalább 7 ponttal győzni péntek este Varesében). A legnehezebb helyzet pedig akkor alakul ki, ha Lengyelország a hátralévő két összecsapásából egyet nyer meg (ekkor legalább 10 ponttal kell felülmúlnunk Romeo Sacchetti csapatát).

A Horvátország elleni hazai meccsre online az eventim.hu-n lehet jegyet váltani, az alábbi linken:

https://www.eventim.hu/hu/jegyek/magyarorszag-horvatorszag-szombathely-arena-savaria-514458/event.html

A belépők ára 2200, 2000 és 1800 Ft.-, utóbbiból diák-, illetve nyugdíjas jegy váltható 1000 Ft.-ért.

A kapunyitás 17.00-kor történik.

 

Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek