Magyar Kupa: A Szolnok küzdelmes meccsen jutott a döntőbe
15
Feb
2019
Magyar Kupa: A Szolnok küzdelmes meccsen jutott a döntőbe
2019. február 15.  |  20:00
Alaposan megfogyatkozott a címvédő Szolnoki Olaj KK csapata a Pécs elleni negyeddöntőn. A régóra maródi Airington után a meccsen súlyosan megsérült Kovács Péter és Strahinja Milosevic is, előbbi bokatörést, utóbbi achilles ín szakadást szenvedett. Ezzel szemben a DEAC-ot érthetően feldobta az a tény, hogy a ZTE-t legyőzve bejutottak az elődöntőbe, s ami ugyebár az Olajnak pech, az a debrecenieknek lehetőség, amivel érthetően élni is akartak a hajdúságiak.

Hét emberes rotációra rendezkedett be Dragan Aleksic, ezzel szemben a Berényi Sándor szemmel láthatóan a szolnoki kulcsembereket igyekezett fárasztani. A szolnoki edző terve dőlt hamarabb dugába, ugyanis Nemanja Milosevic már a negyed felére három személyi hibánál járt, így többet kellett a montenegróit a padon ültetni. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, az Olajnál Rowsey és Benke volt agilisabb, míg a Debrecen Borisov pontjaival lépegetett előre. A negyed derekától a DEAC tartott előrébb, de meglépni nem tudtak ellenfelüktől. A negyed végén Benke indításból dobott kosarával a Szolnok vezetett az első szünetben.

A második negyed eleje az Olajnak sikerült jobban, leszámítva azt, hogy Andric is összeszedte harmadik faultját, nem kevés ráncot rajzolva Dragan Aleksic homlokára. Megtorpant a Debrecen játéka, amit könyörtelenül kihasznált a Szolnok, s Rudner triplája után már 11 ponttal vezettek (36-25).

Borisov bravúros triplájával éledezett a DEAC, de a saját palánkjuk alatt már nem figyeltek úgy oda, amit Milosevic használt ki (40-28). Érezhetően jobban pörgött a Szolnok, debreceni oldalon egysíkúvá vált a támadójáték is, lényegében az volt a fő kérdés, hogy hány passz után dob rá Milos Birosov. Meg is unta a gyengélkedést Berényi mester, időkéréssel igyekezett megállítani a szolnoki rohanást (45-28). A DEAC edzőjének amiatt is főhetett a feje, hogy az Andric-Tóth centerpárossal a versenyt legalább méretben fölvevő Amigo begyűjtötte negyedik személyiét, így a fiatal Omenakának kellett helyt állnia a palánkok alatt.

A negyed végére kapkodóvá vált a játék, főleg debreceni oldalon rengeteg tiszta dobóhelyzet maradt ki, a Tisza-partiak pedig túl sok lepattanót engedtek Polyákéknak. Ezúttal Aleksicnek lett elege hamarabb csapata gyengélkedéséből, s másfél perccel a félidő előtt magához rendelte játékosait (51-34). Az eligazítás nem is sikerült rosszul, ugyanis sikerült növelni az előnyt Milosevicéknek a nagyszünetig (55-34).

Jól kezdte a harmadik negyedet a Debrecen, érezték pontosan, ha vannak még döntős álmaik, akkor azt ebben a játékrészben kell megalapozniuk. Egy 10-17-es rohanással időkérésre is kényszerítették az Olajt (64-51). Az első húsz perc után a dobások pontosságán is javítottak Ivosevék, s Dugat büntetői után 12 pontra csökkent a hátrányuk a 27. perc elejére (68-56).

Elsősorban annak volt köszönhető a debreceni feltámadás, hogy Dugat és Manigat is beszállt a pontgyártásba, nehezítve ezzel az ellenfél dolgát. Ivosev kettesével 10 pont maradt csak az Olaj előnyéből. Sőt, Polyák két büntetőjével, illetve Dugat indításos akciójával szinte eltűnt a tetemes Olaj-fór (70-64). Láthatóan elfáradt az Olaj, ami teljesen nyílttá tette az utolsó negyedet (70-66). 

A kemény debreceni védekezésnek Andrew Rowsey látta kárát, egy nagyobb medvepuszi után fájdalmas arccal rogyott a parkettre. Némi örömöt hozott övéinek, hogy eközben Benke bevágott egy triplát is, amivel lélegzethez jutott a Szolnok (77-68). Közben Daniel Amigo egy teljesen fölösleges faulttal kipontozódott, szolnoki oldalon pedig Csák Bencét is bevetették. Az események az Olajnak adtak pozitív lökést, Milosevic kosara és Vojvoda zsákolása után a 35. percre ismét tíz pont fölé nőtt a különbség (83-70).

Az utolsó három percre kipontozódott Rudner és a túloldalon Omenaka. Miután egy rossz talajfogás után Benke Szilárd is kezelésekre szorult, a DEAC végső rohamot indított a győzelemért (86-79). 

A végjáték az ezer sebből vérző Szolnoknak sikerült jobban, így megismétlődhet a tavalyi debreceni finálé, a Szolnoki Olaj KK – Falco KC mérkőzés, csak talán ezúttal nem a címvédő az esélyesebb a sérülések miatt.​

 

Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa, elődöntő

Szolnoki Olaj KK – DEAC 97-79 (23-22, 32-12, 15-32, 22-13)

Debrecen, 1500 néző. V.: Pálla, Győrffy, Ádám. 

Szolnoki Olaj KK: Vojvoda 17/9, Rudner 3/3, Benke 12/3, N. Milosevic 19, Andric 16.
Csere: Rowsey 22/6, Tóth Á. 8, Csák -, Taiwo -, Frikker -.


DEAC: Dugat 16, Manigat 12/9, Borisov 13/3, Ivosev 12/6, Amigo 7.
Csere: Polyák 12/6, Bognár 4, Velkey 3/3, Tóth B. -, Kozák -
 

Vármegyei szövetségek