Hepp Kupa: A Nyíregyháza a másik döntős
15
Feb
2019
Hepp Kupa: A Nyíregyháza a másik döntős
2019. február 15.  |  14:45
A Budapesti Honvéd a Nyíregyháza Blue Sharksszal csapott össze a Dr. Hepp Ferenc Emlékkupa második elődöntőjében – a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém már korábban kvalifikálta magát a torna fináléjába.

Lendületesen kezdték a derbit a nyírségiek, Bus és Harmon találataival 8-0-ra léptek el. Lassan kapta el a fonalat a komoly hagyományokkal rendelkező, 17-szeres kupagyőztes fővárosi gárda, a játékrész felénél 13-4-es hátrányban voltak Horváth Ákosék – mindössze Mucza Tamás talált be mezőnyből közülük. Harmon második triplájával, majd az ex-soproni Tóth Gergely zsákolásával tovább nyílt az olló a felek között, Valerio pontjaival igyekezett zárkózni a Honvéd – a játékrészt remek kezdésének  köszönhetően magabiztosan zsebelte be a Blue Sharks (12-21).

Harmon a folytatásban sem tudott hibázni, harmadik hárompontosával már 14 egységnél járt az amerikai hátvéd – Sitku Márton és Czura Attila is beköszöntek kintről, pazarul dobott a Nyíregyháza (18-30). A fővárosiaknak is jól támadtak ebben az időszakban, de ez csak arra volt elegendő, hogy ne nőjön tovább a különbség – Puskás Artúr meg is unta a dobópárbajt, és kikérte idejét. Hargitai Krisztián közelijével, majd Martinez horgával be is jött tíz alá a Honvéd, másfél negyedet kellett rá várni, de úgy tűnt, végre lendületbe jönnek a budapestiek. A 3x3-as U18-as Európa-bajnok Martinez újabb duplája már Siska Jánost késztette időkérésre, hiszen egy ideje ellenfelük akarata érvényesült (29-35). Ez nem törte meg a Puskás-legénység ritmusát, Mucza betörésével három pontra csökkentették hátrányukat másfél perccel nagyszünet előtt – ahogy kihűltek a nyírségi kezek, úgy kaptak erőre a fővárosiak (35-38). Stefán és Harmon kosárváltásával zárult a félidő, hátránya zömét ledolgozta a Honvéd, izgalmas 20 percnek néztünk elébe (39-42).   

Mintha nem is lett volna szünet, olyan lendülettel folytatta a játékot a fővárosi együttes. Másfél perc alatt futottak egy 8-0-s etapot Martinezék, így először vezettek a mérkőzés folyamán – valamit ki kellett találnia a Siska – Lekli edzőpárosnak, hogy lassítsák a piros-fehéreket (47-44). Zónavédekezéssel próbálkoztak a fehér-kékek, de Valerio vezetésével őrizte előnyét a Honvéd (57-51). Egy 9-0-s etappal fordított a Nyíregyháza, megint változott a játék képe – a küzdelem dominált, látványos megoldásokat most kevésbé láthattunk. A negyed végén egyetlen pontot meg tudott őrizni félidei vezetéséből a Blue Sharks (58-59).

Sitku zsákolt, Bea pedig sapkázott a záró felvonás első perceiben – egyik fél sem tudott ellépni a másiktól (63-63). Bus és Harmon találataival a nyírségiek mozdultak el a patthelyzetből, a mérkőzés hajrájába négy pontos előnnyel érkeztek meg (66-70). Bus újabb trojkát hintett, de Martinez is betalált, szűk Sharks-vezetéssel érkezett el az utolsó perc (72-75). Horváth és Stefán összejátéka nem sikerült, Sitku azonban nehéz helyzetből értékesített egy tempót – egy támadásnyi ideje maradt a fővárosiaknak, ezzel azonban nem tudtak már élni, a Nyíregyháza jutott döntőbe – a mérkőzés egészét nézve megérdemelten.

 

Budapesti Honvéd SE – Nyíregyháza Blue Sharks 72-77 (12-21, 27-21, 19-17, 14-18)

Honvéd: Bea 6, Horváth 7/3, Mucza 5, Szalay 6, Stefán 6.
Csere: Hargitai 4, Pintér 9/9, Debreceni -, Valerio 16/6, Martinez 13, Steier -, Fülöp -.

Nyíregyháza: Harmon 26/9, Bus 17/9, Bazsó 9/3, Mokánszki -, Czinger -.
Csere: Czura 7/3, Sitku 12/6, Tóth G. 6, Fazekas -.

Vármegyei szövetségek