Magyar Kupa: Szolnoki továbbjutás, kettős vezéráldozattal
14
Feb
2019
Magyar Kupa: Szolnoki továbbjutás, kettős vezéráldozattal
2019. február 14.  |  19:40
Kovács Péter kosarával kezdődött az előzetes esélylatolgatásoknál a leginkább egyesélyesnek tartott negyeddöntő. A Zsíros Tibor Férfi K&H Magyar Kupa harmadik negyeddöntőjén a címvédő Szolnoki Olaj KK-nak az a PVSK volt az ellenfele, mely ugyan merész tervekkel vágott neki az idénynek, de pár napja bajnokin saját csarnokában kapott ki a ligautolsó TF-től. Ez csak erősítette Vojvodáék esélyeit, ugyanakkor éppen a kupa első két meccse bizonyította: itt nincs lefutott meccs. 

 

Jobban kezdett az Olaj, Tóth Ádámék viszonylag könnyedén szerezték pontjaikat, amit 8-14-es állásnál unt meg a pécsi szakvezető, Csirke Ferenc. Nem volt igazán nagy az iram, ami részben érthető is, hiszen a győztes még két mérkőzésre számíthat a következő két napban, tehát az energiákat is okosan kell beosztani.

A Pécs nem igazán kényszerítette rá az Olajt az első negyedben ritmusváltásra, így is rendre a szolnokiak tartottak előbbre öt-hat ponttal (13-18). A negyed végére aztán felébredtek a pécsiek is, s Taylor gól jó plusz faultos akciójával, valamint Horti Bálint triplájával 16-18-ra zárkóztak fel. A negyed utolsó támadása az Olajé volt, Andrew Rowsey triplája pontos volt, így az Olaj vezetett tíz perc játék után (18-23).

 

Pécsi triplával indult a második játékrész, Antóni Csanád a sarokból volt eredményes. Az első percekhez képest mindenképpen összeszedettebbé vált a Pécs játéka, jobban figyeltek a jól kezdő Tóth Ádámra is a palánkok alatt Hortiék (14. perc: 24-25). Az Olaj Kovács triplájával éledezett, de a túloldalon Wright három pontot hozó akciójával jelezte: a Pécs nem engedi meglépni a szolnokiakat. Dragan Aleksic sok cserével igyekezett frissen tartani csapatát, s bár aligha ennek köszönhető, de Rowsey a beállását követő első támadásnál beszórt egy triplát. De nem ez volt a jellemző erre a negyedre, sokat hibáztak a csapatok, kevés volt a pont. Szolnoki szempontból szomorú pillanat is kötődik a játékrészhez, egy szerencsétlen mozdulatnál kifordult Kovács Péter bokája, így egyik válogatott játékosát a jelek szerint elveszítette egy ideig az Olaj.

 

Andrija Csiris is beleszólt a mérkőzésbe, két szép triplával, valamint egy duplával jelezte: ő is szerelést öltött. Szolnoki oldalon perceken keresztül csak Vojvoda dobott pontot, így aztán igen szoros lett a meccs. Aztán hogy valami állandóságot is adjunk a mérkőzésnek, ezt a negyedet is Rowsey triplája zárta, amivel szűk előnnyel, de az Olaj vonulhatott valamivel nyugodtabban pihenőre (37-41). Rossz hír, hogy Kovács Pétert a mentők vizsgálatra beszállították a kórházba, könnyen lehet, hogy rá már nem számíthat a Szolnok a kupában.

 

Nem sokat változott a játék képe a nagyszünet után sem, a forgatókönyv változatlan volt: az Olaj meglépett, a Pécs pedig egy-egy távoli dobással felzárkózott. Két szolnoki labdaszerzés és gyorsindítás után az addig legnagyobb különbség alakult ki a csapatok között a 24. percre (45-53), jött is a pécsi időkérés. Csirics igyekezett jó útra téríteni övéit egy újabb triplával, ám mielőtt nagyon éledeztek volna a mecseki remények, Vojvoda és Benke Szilárd is betalált távolról (55-63). Állandósulni látszott a tíz pont körüli szolnoki előny, ezúttal jobban védekezett az Olaj, így Rowsey gól jó plusz faultos akciójával a negyed utolsó percére 13 ponttal meglépett a címvédő (57-70). A negyed végére érkezett a szolnokiaknak az igazi feketeleves, Strahinja Milosevic kapott fájdalmasan az achilleséhez, ő sem tudta egyedül elhagyni a pályát.

 

A záró tíz percben az eredmény őrzésére törekedett a meccsen már két játékosát is sérülés miatt elveszítő Szolnok, persze Budimir érthetően nem támogatta ezeket az erőfeszítéseket. Triplájával ismét tíz pont közelébe zárkózott a Pécs (64-75). Csiricsék próbálkoztak becsülettel, de nem tudták kihasználni, hogy két kulcsemberét is elveszítette a Szolnok. A piros-feketéknél Rudner Gábor igyekezett pótolni a kiesőket.

A negyedik negyed egészen a 37. percig békésen csordogált, amikor Pongó Máté triplájával már csak hét pont volt a szolnoki előny. Aleksic időkéréssel igyekezte útját állni a pécsi reményeknek, de nem túl sok sikerrel. Csirics büntetőjével és duplájával két perccel a vége előtt már csak négy volt közte (78-82), mikor Rowsey talált be kintről. A túloldalon Budimir azonnal triplával válaszolt. Közben Csirics egy fölösleges fault után kipontozódott, Benke Szilárd csak az egyik büntetőjét dobta be. Egy perccel a vége előtt három pont volt a címvédő előnye, Vojvoda büntetői után ez csak eggyel nőtt. Vérszemet kapott a Pécs, igyekeztek gyorsan befejezni a támadásukat, de Vojvoda a saját palánkja alatt kiosztott egy blokkot Taylornak. A sok taktikai fault miatt lassan peregtek az utolsó másodpercek. Az utolsó támadás joga a pécsieké lett volna, de az Olaj kivédekezte azt, így a címvédő jutott a legjobb négy közé, ahol a ZTE-Debrecen meccs győztese lesz az ellenfelük.​


Zsíros Tibor Férfi K&H Magyar Kupa, negyeddöntő

Győr, 1000 néző. Vezette: Cziffra, Benczur, Mészáros.

Pécsi VSK-Veolia – Szolnoki Olaj KK 85-90 (18-23, 19-18, 24-31, 24-18) 


PVSK: Pongó 16/6, Taylor 16, Csirics 20/12, Budimir 12/6, Horti 11/9.
Csere: Wright, Antóni 3/3, Demeter 2.


Szolnok: Vojvoda 23/6, Kovács 5/3, Benke 16/6, N. Milosevic 6, Tóth 9.
Csere: Sz. Milosevics 10, Andric 4, Rowsey 17/12, Rudner -.
 

 sere: Sz. Milosevics 10, Andric 4, Rowsey 17/12, Rudner -. 

Vármegyei szövetségek