Magyar Kupa: Legyőzte a Körmendet, négy között a JKSE!
14
Feb
2019
Magyar Kupa: Legyőzte a Körmendet, négy között a JKSE!
2019. február 14.  |  17:20
A bajnokság eddigi meglepetéscsapata, a harmadik helyezett Jászberény a második helyen álló Körmenddel csapott össze a Zsíros Tibor Férfi K&H Magyar Kupa második negyeddöntőjében. Damier Pitts pontjaival 5-4-re még a jászságiak vezettek a találkozó első perceiben, de Bradford és Delas révén fordítottak a vasiak (5-9). Price triplájával, majd Ferencz büntetőivel hét ponttal megléptek a vasiak, Nikola Lazicsnak kellett magához rendelnie játékosait (10-17). Hiányzott a berényi támadásokból a rájuk jellemző lendület, sokszor Pantelicsre maradt a feladat, hogy kezdjen valamit a játékszerrel pár másodperccel a támadóidő vége előtt. Rakics szórt fontos hármast, de Hammonds is betalált a túloldalon, 8 pontos körmendi előnnyel ért véget az első felvonás (16-24).  

Csorvási közelijével csakhamar tízre nőtt a piros-feketék előnye, Czirbus és Pitts révén azonban gyorsan megfelezte hátrányát a JKSE, sőt Coleman duplájával egy trojkányira zárkóztak (23-26). Az amerikai bedobó újabb találata után Matthias Zollner rendelte magához fiait, nehogy túlságosan elkapja a fonalat a Berény – bár egyelőre kitartott a vasi előny, de a második negyedben eddig jobb volt a Szolnok megyei csapat. Ferencz dobott hármast a támadóidő utolsó másodpercében, Czirbus szép zsákolással felelt (30-32). Felváltva estek a kosarak ebben a szakaszban, Miljan Rakics is kedvet kapott egy dudaszós trojkához, majd egy „hagyományoshoz” is – remek iramú volt a meccs (38-38). Czirbus 2+1-es akciója után eladtak egy labdát a jászságiak, amit Thames ziccerrel büntetett – egyetlen ponttal vezetett nagyszünetben az Egis Körmend, az előző negyeddöntőhöz hasonlóan ez is rendkívül izgalmasan alakult (45-46).  

Delas duplája vezette fel a harmadik felvonást, Damier Pitts válaszolt – az amerikai irányító már 17 pontnál tartott. Hol az egyik, hol a másik csapat vezetett, Pitts és Alekszandrov kosaraival a JKSE állt jobban a negyed felénél (58-54). A szurkolótáborok remek hangulatot varázsoltak az Audi Arénába, a csapatok pedig igyekeztek meghálálni ezt – végig fej-fej mellett haladtak a felek, Coleman zsákolt hatalmasat (62-62). Két centerrel, Delasszal és Csorvásival próbált a palánk alatt fölényt kialakítani Zollner mester, de ennek ára volt, lábon nehezebben vették fel a versenyt az alacsonyabb felállást pályára küldő Jászberénnyel szemben. Rakics dobott trojkát, de Ferencznek erre is volt válasza a negyed végén – fordult a kocka, ezúttal a jászságiak álltak jobban (67-65).

Czirbus és Pitts vezérletével tapadt ellenfelére a Lazics-legénység, de védekezésben nem találták a körmendiek játékának ellenszerét, újfent a vasiak vezettek. Ferencz találata időkérésre is sarkallta a berényiek mesterét, öttel léptek el a piros-feketék (71-76). A két veterán, Ferencz és Rakics váltottak triplát, de Bradford is beköszönt – erre is Rakics válaszolt, hatodik hárompontosát hintve, remek végjátéknak néztünk elébe (81-85). Pitts és Coleman dupláival egyetlen pontra csökkentette hátrányát a JKSE, majd Alekszandrov értékesített egy nehéz triplát - az elkapás pillanatában szinte már dobta is. Máris a berényieknél volt az előny, ráadásul a szerb erőcsatár sapkázott is egyet a túloldalon (89-87). 19 másodperce maradt Matthias Zollnernek, hogy kifőzzön valamit, amivel a maguk javára fordíthatják az összecsapást a vasiak. Pantelics védte ki Bradford betörését, a hátralévő időben pedig már csak JKSE büntetőket jegyezhettünk fel - a berényiek tovább folytatják álomszerű menetelésüket a szezonban, egy 10-0-s etappal zárták le a negyeddöntőt, és jutottak a Zsíros Tibor Férfi K&H Magyar Kupa legjobb négy együttese közé. 


JP Auto-JKSE – Egis Körmend 91-87 (16-24, 29-22, 22-19, 24-22)

 
JKSE: Pitts 27/9, Rakics 20/18, Coleman 14, Alekszandrov 12/12, Pantelics 4.
Csere: Cseh 2, Czirbus 9, Kerpel-Fronius -, Brbaklic 3.


Körmend: Price 16/6, Németh 2, Hammonds 9/9, Bradford 16/9, Delas 12.
Csere: Thames 8, Ferencz 18/12, Csorvási 6.

Vármegyei szövetségek