Holnap kezdődik a férfi magyar kupa
13
Feb
2019
Holnap kezdődik a férfi magyar kupa
2019. február 13.  |  21:10
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Atomerőmű SE
Február 14., 13:00

A Zsíros Tibor Férfi K&H Magyar Kupa nyolcasdöntőjének küzdelmei a szombathelyi és a paksi csapat párharcával kezdődnek. A tabella negyedik helyén álló, tavaly ezüstérmet szerző Falco az előző idényben a kupában bronzéremig jutó Atomerőmű SE-vel találkozik. A két gárda eddig kétszer csapott össze egymással az idény során: a Falco október 20-án, Pakson 82-75-re, hazai pályán pedig 83-72-re verte az ASE-t - mindkét mérkőzés rendkívül hullámzó volt, erre most is lehet számítani. A paksiaknál a legutóbbi egymás elleni, január 26-ai ütközet óta is volt változás, hiszen távozott center posztról Bojan Trajkovszki, az együttest pedig már nem Schmidt Béla irányítja, miután az előző négy bajnokiját elvesztette a piros-kék alakulat.

A Paks kispadjára kerülő Jan Pavlíknak nem lesz egyszerű dolga, hiszen a Darrin Govens - Perl Zoltán - Váradi Benedek - Ronald Curry sor bármelyik tagja képes irányítani csapatát, helyzetet tud teremteni magának és másoknak is. Az ő megállításukhoz egységes csapatmunkára lesz szüksége az ASE-nek a Kovács Ákos - Ruják András - Medve Máté - Julian Norfleet külső négyestől. Az is kérdés, hogy a paksi perimétersorból ki tud majd akár nem várt extra teljesítményt nyújtani támadásban (ez elsősorban Norfleet és Kovács részéről érkezhet), főleg úgy, hogy a túloldalon Curry személyében az egész bajnokság egyik legjobb külső védője szerepel.

Az ASE nagy fegyvere a LaDontae Henton - Nicholas Faust kettős lehet támadásban - a két távozó, Shannon Evans és Trajkovszki mellett rájuk, illetve Nikola Jevtovicsra számíthatott igazán a Paks pontszerzésben, így mivel előbbi kettő már nincs a keretben, rájuk még több teher nehezedik. A Falcónál hasonló posztokon teljesen más típusú és feladatkörökkel ellátott kosarasok vannak Bíró Olivér és Sztefan Balmazovics személyében - nem is feltétlenül négyük összehasonlítása vagy ponttermelése a legfontosabb, inkább az, hogy Balmazovicsék milyen munkát végeznek majd a két amerikain, mennyire fárasztják majd le ellenfeleiket (vagy milyen csapatvédekezést talált ki a megállításukra Gasper Okorn, Perl vagy Váradi fogja-e majd valamelyiküket), és közben esetleg mennyi erejük marad támadásban arra, hogy a mások által megteremtett tiszta helyzeteket befejezzék.

A palánk alatt a Falco megint nagyon erős, ráadásul Bruinsma és Reddic nem csak neveikben jó játékosok, Okorn mester használja is őket, a Falco húzóembereinek számítanak. A túloldalon Eilingsfeld János és Jevtovics is meghatározóak, így hatalmas csatára számíthatunk a négy játékostól - igaz, a Falco a keret mélységét tekintve jobban áll, hiszen Tóth Norbertet is be lehet küldeni, az ő rutinja sokat számíthat még a három nap során.

 

JP Auto - JKSE - Egis Körmend
Február 14., 15:30

A második negyeddöntőben az idei idény legnagyobb meglepetése, a 13-6-os mérlegével harmadik helyen álló Jászberény, valamint az ugyanilyen mutatóval jelenleg a tabella második helyét elfoglaló, hétszeres kupagyőztes Körmend csap össze egymással. A két csapat kétszer találkozott eddig ebben a szezonban: november 4-én a Körmend egy végletekig kiélezett csatában, az utolsó másodpercekben győzött idegenben 90-88-ra, az előző fordulóban, február 9-én pedig egy sokkal simább mérkőzésen 90-72-re nyert a vasi alakulat saját közönsége előtt.

A jászsági együttesnél nagyon sok mindent meghatároz a kezdőötös. Damier Erik Pitts és Miljan Rakics személyében két kiváló fazonszabász is van a JKSE-nél: a honosított szerb játékos inkább a többiek kiszolgálást helyezi előtérbe, az amerikai viszont emellett egészen kiváló pontszerző is. Kettejüket, illetve az általában csereként őket váltó Aleksza Brbaklicsot majd Desonta Bradfordnak, TJ Price-nak, Xavier Thamesnek és Németh Ákosnak kell ellensúlyoznia a Körmendtől. A vasiaknál jobban eloszlanak a terhek, Bradford és Pitts párharca azonban különösen érdekes lesz, mivel előbbi nagyszerű védő is - kettejük csatája alapjaiban határozhatja meg az egész meccset.

Hármas poszton hasonlóan kiélezett párharc várható, hiszen a többek között atletikus képességeiről ismert Orlando Coleman (valamint Kerpel-Fronius Balázs) a körmendiek legendájával, Ferencz Csabával találkozik majd, két teljesen ellentétes játékstílusú kosaras néz majd farkasszemet. Itt kérdés, hogy vált-e bármelyik edző, kivel fogatja Matthias Zollner Colemant, Nikola Lazics megpróbálja-e Colemannel "védeni" valamelyik amerikai hátvédet, hogy Rakics Ferenczre jusson, illetve Zollner mennyit használja az alacsony szerkezetet, amelyben Ferencz négyes poszton szerepel nagyobb teret nyitva a többieknek, és nagyobb gondot okozva a Jászberénynek.

A palánk alatt a JKSE a Nemanja Alekszandrov - Djordje Pantelics duóval fog rohamozni, akiknek Czirbus József és Cseh György segíthet majd a padról, míg a túloldalon Leyton Hammonds mellett leginkább Mario Delas és Csorvási Milán tagjai az aktív rotációnak Lajsz Gergellyel kiegészülve. Ezeken a posztokon a rutin akármelyik oldalra eldöntheti a mérleg nyelvét, ha valakinek éppen jobb vagy rosszabb napja van: az Alekszandrov-Pantelics és a Delas-Csorvási kettős is lehet nyerő duó, miközben Hammonds szintén sallang nélkül, de összességében hasznosan végzi a dolgát.

 

Pécsi VSK-VEOLIA - Szolnoki Olaj KK
Február 14. 18:00

A hétszeres kupagyőztes Szolnoki Olaj KK címvédőként érkezik a kupahétvégére, negyeddöntős ellenfele pedig a bajnokságot pazarul kezdő, de egy ideje hullámvölgyben lévő PVSK csapata lesz. A felek első idei összecsapását 104-75-re nyerte a Tisza-parti gárda, de az eredmény némileg csalóka lehet - a mérkőzés utolsó negyedére fáradt el a pécsi csapat, addig jól tartotta magát Csirke Ferenc legénysége.

A szolnokiak még úgy is mélyebb keretre támaszkodhatnak, hogy a már jó ideje makacs sérüléssel bajlódó Jaylin Airington továbbra sem állhat Dragan Alekszics rendelkezésére - az amerikai egyébként egyike azon 7 játékosnak, aki legalább 9 pontot átlagol a terheket remekül elosztó Olajban. Centerposzton az elmúlt időszakban remek formában pattogtató Luksa Andric mellett Tóth Ádám erejére is alapozhatnak a piros-feketék, velük Horti Bálintnak, valamint az ex-szolnoki Ryan Wright-nak kell majd felvennie a harcot.

Mezőnyposztokon is minőségi játékosokból válogathat Alekszics mester. Mind Vojvoda Dávid, mind Benke Szilárd, mind Sztrahinja Milosevics képes lehet villanásaival egy-egy összecsapást eldönteni, a nemrég érkezett „másik" Milosevics, Nemanja pedig a mezőnymunkából veszi ki a részét, Kovács Péterrel egyetemben. Mind az öt játékos stabil védő, előbbi három pedig támadásban is kulcsember - sok fog múlni tehát a Budimir - Csirics - Taylor trión, hogy mennyire tudják tartani a lépést az Olaj bedobóival. A horvát és a szerb rutinróka, valamint a pontgyáros amerikai mellett igazi x-faktor lehet Antóni Csanád, aki néhány jól irányzott triplával komolyan befolyásolhatja a mérkőzés alakulását, de a fiatal Demeter Attila is felléphet ebbe a szerepkörbe - a szolnoki mérkőzésen 11 pontot hintett, közte három trojkával.

Irányítóposzton a baranyaiak a sokáig Kecskeméten pallérozódó Pongó Mátét vethetik be, akinek hol Andrew Rowsey-val, hol Vojvoda Dáviddal kell majd farkasszemet néznie. Az egyes poszt igen változó az Olajnál, nemritkán Sztrahinja Milosevics szervezi a játékukat, klasszikus párharcokról így itt nem beszélhetünk, főleg, hogy a pécsiek sem feltétlenül egy emberre támaszkodnak e téren.

 

DEAC - Zalakerámia ZTE KK
Február 14. 20:30

Papíron kiegyenlített csatára van kilátás a bajnokságban 10-9-es mérleggel hetedik helyezett Debrecen, valamint a 11-8-cal ötödik helyen álló zalaiak között. Bár a hagyományok a négyszeres kupagyőztes Bencze-legénység mellett szólnak, a felek eddigi egyetlen idei összecsapásán meggyőző DEAC-győzelem született - 91-72-re múlták felül a hajdúságiak a kék-fehéreket december közepén.

Centerposzton a bajnokság egyik, ha nem a legjobb centere, Andriy Agafonov jelenléte mindenképpen zalai fölényt sejtet - a nála csaknem 10 évvel fiatalabb Daniel Amigónak fel lesz adva a lecke. Tomiszlav Ivosev lehet még megoldás az ukrán középjátékosra, mert bár centik terén jobban áll a ZTE ötöse, a magyar 3x3-as válogatott kiválósága nincs híján a küzdőszellemnek, amivel ezt kompenzálja. A palánktól kissé távolabb érzi otthonosan magát a rutinos Szabó Zsolt, de ha arról van szó, ő sem rest „bemenni a sűrűjébe", semlegesítése kulcsfeladat lesz Berényi Sándor együttesének.

Hármas poszton a rutinos pontgyáros, Milos Boriszov a legújabb zalai szerzeménnyel, Tyrell Greennel csatázik majd. A montenegrói a DEAC, sőt az egész mezőny egyik legponterősebb játékosa, mondani sem kell, hogy az ő jó játékára mekkora szüksége lesz a kupaújoncnak.

A hátvédposztokat az amerikaiak uralják mindkét csapatban, nem véletlenül: a ZTE a Ware - Thompson duónak, míg a debreceniek a Dugat - Manigat kettősnek szavaznak bizalmat, és mind a négy játékos igen hatékonyan végzi a dolgát - mind labda nélkül, mind a játékszerrel a kezükben veszélyesek. Négyük közül főként Thompson van nagy formában az utóbbi időben, ő lehet a mérleg nyelve is akár.

A ZTE padja tehetséges fiatalokkal van tele, akik időnként remek villanásokra képesek - legyen szó akár Doktor Péterről, Durázi Krisztoferről, Papp Péterról, vagy akár Bagó Martinról, de Gulyás Milán is hozzáteheti a magáét. A másik oldalon a már rutinosabbnak számító, tavaly az Olajjal kupagyőzelmet ünneplő Polyák Lászlóra, Bognár Kristófra, az atletikus Godwin Omenakára, vagy Velkey Jánosra számíthatnak - a debreceni cserék némileg több játéktapasztalattal rendelkeznek, ami akár döntő is lehet egy ilyen tornán.

 

A csütörtöki nap, a negyeddöntők programja:

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Atomerőmű SE 13:00
JP Auto - JKSE - Egis Körmend 15:30
Pécsi VSK-VEOLIA – Szolnoki Olaj KK 18:00
DEAC – Zalakerámia ZTE KK 20:30


A nyolcasdöntőre jegyeket az alábbi linken lehet vásárolni:

https://www.eventim.hu/hu/jegyek/zsiros-tibor-ferfi-magyar-kupa-gyor-audi-arena-514067/event.html

A normál napijegy ára 2000 Ft.-, diákok és nyugdíjasok számára pedig 1000 Ft.-.

Az eseményre nem érvényesek az MKOSZ belépők, az ilyen típusú kártyával rendelkezőknek belépőt kell váltaniuk.


A mérkőzéseket a mindiGo Sporton, az alábbi linken követhetik majd figyelemmel:

https://sport.mindigo.hu/

Vármegyei szövetségek