Ötven éve született az első vidéki kupagyőzelem
12
Feb
2019
Ötven éve született az első vidéki kupagyőzelem
2019. február 12.  |  10:45
Először 1951-ben írták ki a férfi kupadöntőt hazánkban, az idei lesz a 62. a sorban (1956 és 1961 között nem rendeztek).

A BB1.hu visszatekintő cikkében az első vidéki kupagyőzelmet elevenítette fel.

1969 nyaráig kell visszautaznunk az időben, amikor is a Soproni MAFC a MAFC ellen ért fel a csúcsra a fővárosban, a Nemzeti Sportcsarnokban. A korabeli tudósítások szerint nem kis meglepetésre.

Pedig a soproniak korábban már több alkalommal is eljutottak az MNK (Magyar Népköztársasági Kupa) döntős mezőnyébe - 1967-ben és 1968-ban például bronzérmet szereztek -, ám győzniük addig még nem sikerült. Az első tizenkét alkalommal kizárólag budapesti csapatok játszották egymással a finálét.

Ami rendkívülivé tette az egyébként is történelmi győzelmüket, hogy a SMAFC csapatában csak egyetemisták kaptak helyet, légióst vagy hivatásos profi játékost nem játszattak. Két akkori játékos, Orbay László és Tvordy György viszont a magyar válogatottban is szerepelt.

Az 1969-ben Magyar Népköztársasági Kupát nyert csapat tagjai: Tóth Kálmán, Trokán Pál, Záray Károly, Balsay István, Bakonyi Gábor, Krasznai Ferenc, Varga Sándor, Kovács Imre, Takáts Péter, Koloszár József, Pirkhoffer János Bakk László, Balogh Sándor, Orbay László, Tvordy György, Kisteleki Péter, Káldy József.

Az egészen biztos, hogy idén is vidéki kupagyőztest avatnak majd, mint ahogy az is, hogy ötven évvel később nem ismétlődhet meg a soproni csoda, hiszen a mezőny egyetlen fővárosi tagja, a Serco-TF-BP és a Sopron KC sem kvalifikálta magát a nyolcas döntőre.

 

Fotó - smafc.hu

Vármegyei szövetségek