Férfi NB I: Megnehezítette a Falco dolgát a DEAC
09
Feb
2019
Férfi NB I: Megnehezítette a Falco dolgát a DEAC
2019. február 9.  |  00:10
Manigat kosarával indult a meccs, Reddic egyenlített, majd egy büntetővel fordított is. Többnyire inkább a DEAC akarata érvényesült, a csapatok szinte semmit sem védekeztek. A nyolcadik percben beállt Perl, aki egész héten Achilles-sérüléssel bajlódott. Éppen az ő utolsó másodperces kosarával lett 30-26 az első negyed vége. Csak Ivosev, Manigat és Bognár talált be a vendégeknél.

Három perc alatt ismét utolérte a hazaiakat a Debrecen, sőt Borisov triplájával a vezetést is visszavették (36-39). Időt kért Okorn. Hiába, nem változott a játék képe. Továbbra sem védekezett a Falco, a nagy kedvvel kosárlabdázó – és egyáltalán nem megilletődött – DEAC játszi könnyedséggel szerezte a kosarakat, így továbbra is őrizte minimális előnyét. 45-50-nél ismét szombathelyi timeout következett. Feljött a Falco, az utolsó percben, 51-54-nél egymás után kétszer kért időt Berényi Sándor. Megérte, mert Dugat és Velkey is bevágott egy-egy triplát, így a félidőre kialakult a legnagyobb különbség (51-60). A nézők sem voltak elégedettek a látottakkal, harsány fütty kísérte öltözőbe a hazai csapatot.

Alig egy perc alatt 7-0-val indítottak a sárga-feketék, újabb időt kért a DEAC. Váradi nem sokkal később kiegyenlített. Sokat javult a Falco védekezése, mondjuk volt honnan… Feszült volt mindkét oldal, ez persze a hangulatnak csak jót tett. Két és fél perc után Borisov jegyezte az első debreceni pontokat, távolról, neki ez már a tizennyolcadik volt. 64-63-nál Bruinsma kapott előbb sima, majd sportszerűtlen faultot, így már négy hibánál járt. Pillanatok alatt fordult a kocka, 64-71-nél megint Okornnak kellett időt kérnie. 74-76-ról várták a csapatok az utolsó felvonást.

Manigat szólt hozzá a meccshez hosszú idő után. Curry hármasa után, a 33. percben, 81-80-nál Berényi lépett az asztal felé. Még ha a Falco védekezése továbbra sem állt össze, támadásban sokkal gyorsabban játszottak Váradiék, rendre lerohanták a DEAC-ot, az utolsó öt és fél percet már a hazaiak uralták. 93-86-nál még megpróbálkozott egy időkéréssel Berényi mester. A vendégek kihozták magukból a maximumot, egálközeli meccset játszottak az Aréna Savariában, de ezúttal ez csak a tisztes helytállásra volt elég. A rendes játékidőben először jutott száz fölé a Falco, amely az első félidőben gyatrán játszott, a szünet után feljavult védekezésben, de főleg támadásban, és az utolsó negyedben már hasonlított arra a játéka, aminek köszönhetően tavaly és tavalyelőtt is a döntőig jutott – írta a BB1.hu.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - DEAC 103-96 (30-26, 21-34, 23-16, 29-20)

Bajnokság, 19. forduló
Szombathely, Aréna Savaria, 2750 néző
V.: Kapitány G., Benczur T., Kovács N. (Schäffer B.)

Falco: Govens 11/3, Váradi 16, Balmazovics 8/3, Bruinsma 14/6, Reddic 16. Csere: Curry 18/6, Perl 12, Tóth N. 8.

DEAC: Dugat 17/9, Manigat 17/6, Borisov 21/9, Ivosev 16, Amigo 6. Csere: Bognár 6, Polyák 8/3, Velkey 5/3, Tóth B. -, Kozák -.


Hosszabbítás utáni Alba-győzelem

Két rapszodikus teljesítményt nyújtó csapat találkozott pénteken este a Szegedi Városi Sportcsarnokban. Az utolsó előtti, 13. helyen álló Naturtex-SZTE-Szedeák több bravúrgyőzelmet is aratott már, miközben sokszor a várt győzelmei elmaradtak, míg az Alba Fehérvár idei éve aligha vonul be pozitívan a történelem könyvekbe. A fehérváriak a 11. helyről próbáltak felkapaszkodni a rájátszást érő helyek valamelyikére.

Nagyon beragadt a kezdéskor a Szedeák, bő két perc után 9-2-re az Alba vezetett. Andjelko Mandics időkéréssel próbálta felrázni csapatát, de továbbra is a vendégek maradtak lendületben. Öt perc elteltével Ponjavics még csak a második szegedi kosarat szerezte meg, míg a kék mezesek már 15-nél jártak. Ezután az Alba játéka állt meg, így közelebb tudott kerülni a Szeged (10-17).

Noha Cabezas és Keller kosara után 13-22 volt az állás, Juhos ponterős játékának köszönhetően egyre inkább magára talált a Szedeák. A fehérváriak tartották a vezetésüket, öt-hat pontnál nem tudott közelebb jutni a hazai csapat. Kerpel-Fronius duplája után már csak egy volt a különbség, de Freeman középtávolija jelentette az utolsó kosarat a negyedben (29-32).

A harmadik etap az előző tíz perc forgatókönyve szerint zajlott. Tapadt a Szeged, ám az Albától mindig jött egy kosár, ezzel tartva a pár pontos vendég vezetést. Az utolsó percben ismét a hazaiaknak sikerült jobban koncentrálniuk, és Juhos záró kosarával egy pontra feljöttek (47-48).

Nem kellett sokat várnia a szegedi publikumnak arra, hogy vezessen a csapata. Juhos újabb kosarával a mérkőzés során először volt a Szedeáknál az előny. Ezután felváltva születtek a kosarak, hol az egyik csapat, hol a másik vezetett. Az utolsó két percnek 59-58-ról futottak neki a felek. Boltics kettő-, Krapic egy büntetőt hagyott ki, az Alba pedig mezőnyből hibázott. Az időkérés után Zeno betalált távolról, de még Kerpel-Fronius büntetőből egyenlített (61-61). Jöhetett a hosszabbítás.

Úgy tűnt, hogy Zeno lehet az Alba nyerőembere, aki másfél perc alatt két triplát is a helyére küldött. Két perc volt hátra, ekkor még csak néggyel vezettek a vendégek. Innen azonban már nem volt visszaút a Szedeáknak, a ráadást egyértelműen a vendég kék-fehérek bírták jobban – írta a BB1.hu.

Naturtex-SZTE-Szedeák - Alba Fehérvár 68-78 (10-17, 19-15, 18-16, 14-13, 7-17) - hosszabbítás után

Bajnokság, 19. forduló
Szegedi Városi Sportcsarnok
V.: Papp P., Praksch P., Hervay T. (Hartyáni Zsolt)

Szedeák: Boltics 4, Vágvölgyi 2, Ponjavics 8, Juhos 22/3, Sulovics 10. Csere: Krapic 8, Kerpel-Fronius 14.

Alba: Tóth P. 3, Freeman 23/6, Filipovity 9, Lóránt 9, Heath 2. Csere: Zeno 19/12, Cabezas 11/9, Bullock -, Keller I. 2.

Vármegyei szövetségek