FIBA EC: Harmadikként jutott tovább az Alba
05
Feb
2019
FIBA EC: Harmadikként jutott tovább az Alba
2019. február 5.  |  21:50
Harmadikként jutott tovább az Alba

Tét nélkül léphetett pályára a FIBA Europe Cup J-csoportjának zárófordulójában az Alba Fehérvár és az Ironi Ness Ziona. Az már korábban eldőlt, hogy mindkét csapat és a meccs előtt szintén 3-2-es győzelmi mutatóval álló Balkan BC is továbbjut a következő körbe. Nyitott kérdésként csupán annyi maradt, hogy melyik csapat, hányadik helyet szerzi meg a csoportjában.

4-2-re még az Alba vezetett az első percekben, majd 4-8-ra fordítottak az izraeliek. Cook védése okozott sok problémát a hazaiaknak. Ezután egyenlíteni, majd fordítani is sikerült a magyar csapatnak, de egy-két pontnál nagyobb különbség nem alakult ki. Visszavette az Ironi a kezdeményezést, de Lóránt büntetőivel még sikerült egalizálni (22-22).

A második negyed közepéig nem történt változás a játék képét illetően, ismét pár ponttal a vendégek tartottak előrébb. A 16. percben aztán az egyre jobban belelendülő Cabezas triplájával visszavette a vezetést az Alba, és már nem is adta ki kezéből a negyed hátralévő részében. Sikerült rátenni még egy lapáttal, így megnyugtató előnnyel vonulhatott Jesús Ramírez csapat a nagyszünetre (47-38).

Sokáig sikerült jól gazdálkodnia a kilenc pontos fórral az Albának, ám ahogy az várható volt, a Ziona még nem hagyta annyiban a dolgokat. A 27. perc magasságában érezhető volt a baj, amikor már egy pontnyira megközelítette a hazaiakat. 58-57 után továbbra is tartotta vezetését a magyar csapat, de az utolsó kosár Dowe triplája volt, ezzel pedig egyenlő lett az állás a záró tíz perc előtt (64-64).

Nem indult jól az utolsó játékrész, Cook rögtön egy triplát küldött a helyére. Egyre nagyobb volt az izraeliek fölénye, míg az Alba képtelen volt betalálni. A sok elhibázott támadásnak köszönhetően öt perccel a vége előtt már 70-82-re a vendégek mentek. Mint később kiderült, innen már nem volt visszaút az Albának, így hazai vereséggel zárta a második csoportkört (80-96).

Győzelmével az Ironi Ness Ziona végzett az élen, második a Balkan BC lett, míg végül az Albának a harmadik hellyel kellett beérnie.
A legkevésbé sem Carlos Cabezason múlt ez a vereség, a világ- és Európa-bajnok irányító eddigi legjobb meccsét játszotta az Alba színeiben: 19/12-es pontmutatóig, 3 gólpasszig és 2 lepattanóig jutott - írta a BB1.hu.

Alba Fehérvár - Ironi Ness Ziona 80-96 (22-22, 25-16, 17-26, 16-32)

FIBA Europe Cup, 6. forduló, J-csoport
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok

Alba: Cabezas 19/12, Freeman 17/6, Filipovity 2, Bullock 13/6, Heath 11/3. Csere: Keller I. -, Zeno 10/3, Lóránt 8, Tóth P. -, Peringer -, Varga M. -.

Az Ironi Ness Ziona legjobb dobói: Cook 25/18, Dowe 17/6, Dunne 14/3.

 

Fotó - fiba.basketball 

Vármegyei szövetségek