Ivkovics: Minden mérkőzésünkön győzni akarunk!
04
Feb
2019
Ivkovics: Minden mérkőzésünkön győzni akarunk!
2019. február 4.  |  10:15
Utolsó két világbajnoki selejtezőjére készül a magyar férfi kosárlabda válogatott. Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány ugyan csak a férfi kupadöntő másnapján, február 17-én találkozik a csapatával, de már a néhány napos felkészülésre és a két mérkőzésre koncentrál.

- Két meccsünk van hátra a világbajnoki selejtezőkből. Milyen érzésekkel várja az olaszok és a horvátok elleni selejtezőket?

- Az első selejtezőkör után csatlakozott a csoportunkhoz Olaszország és Horvátország, valamint a rendkívül nehéz ellenfélként ismert Hollandia, s ne feledjük, hoztuk magunkkal Litvániát és Lengyelországot. Négy gárda a világ legszűkebb elitjéből, valamint a nálunk szintén magasabban rangsorolt lengyelek! Az utolsó selejtezőablak előtt állva pedig nekünk még van esélyünk a világbajnoki szereplésre, s ez mindent elmond arról, hogy hol tartunk most. A srácok mindent megtettek azért, hogy megőrizzük az Európa-bajnokságon kivívott helyünket Európa legjobb tizenhat válogatottja között, ami hatalmas fegyvertény!

- Az olaszok és a horvátok ellen milyen kerettel vágnak neki a selejtezőknek?

- A sportban bármi lehet, bárki megsérülhet, s azt se feledjük, hogy a keret egy meghatározó része még érdekelt klubcsapatával a Magyar Kupán is. De természetesen formálódik a keret. Allen Rosco nem utazik most haza, japán klubjában nagyon fontos mérkőzések várnak rá, így ezúttal mi tettünk egy gesztust a játékos és a klub irányába. Rosco továbbra is nagyon fontos tagja a válogatottunknak, aki mindig, a világ túlsó végéről is azonnal jött a nemzeti csapatba, példaértékű a hozzáállása, igazán megérdemli, hogy most a klubjára összpontosíthasson. Mivel előre is kell tekintenünk, várhatóan légiós poszton most cserélünk, és egy másik szerkezetben próbáljuk ki a csapatot. A pontos keretet hamarosan megnevezzük a szakmai stábbal.

- A második mérkőzését vívja a világbajnoki selejtezők során a válogatott Szombathelyen. Mi döntött a város mellett?

- Nyugat-Magyarország nagyon fontos bázisa a magyar kosárlabdának, itt olyan tradicionálisan remek kosártáborok találhatók, mint a szombathelyi, a zalaegerszegi, a körmendi, s nincs messze Sopron sem. Tartozunk nekik annyival, hogy a lehető legközelebb visszük hozzájuk a válogatottat.

- Pesten és Debrecenben is teltházak előtt játszanak.

- Igen, és erre rendkívül büszke lehet minden kosárlabdát szerető magyar! Ha valaki akár csak hat-hét évvel ezelőtt azt mondja, hogy a 6500 fős Főnix csarnokban ki kell tenni a megtelt táblát a válogatott meccsén, akkor azt aligha hitte volna el bárki! Erre most a szurkolók megtöltik a legnagyobb csarnokokat, azaz értékelik a férfi válogatott fejlődését, a jó eredményeket. Mi adjon nekünk erőt, ha nem ez?

- Mire számít Olaszországban és a horvátok ellen?

- Elsősorban azt várom, amit mindig: a fiúk tegyék ki a szívüket a pályára Magyarországért, de ezzel egészen biztosan nem lesz gond. Két rendkívül nehéz ellenfél vár ránk, óriási baklövést követnénk el azzal, ha akár csak egyetlen pillanatig megfordulna a fejünkben, kik hiányoznak tőlük. Az olasz és a horvát kosárlabda hihetetlenül erős, de ezt magunk is tapasztalhattuk már testközelből. Becsülettel felkészülünk, mint ahogyan mindig, mert mi minden mérkőzésünkön győzni akarunk!

 

Fotó - fiba.basketball 

Vármegyei szövetségek