Férfi NB I: Székesfehérváron folytatódott a jászberényi csoda
27
Jan
2019
Férfi NB I: Székesfehérváron folytatódott a jászberényi csoda
2019. január 27.  |  07:45
Magabiztos volt a Szolnok

Magabiztosan kezdte a bajnoki címvédő az összecsapást. Vojvoda Dávidék gyorsan megléptek tizenkét ponttal, úgy tűnt, az öltözőben maradtak a vendégek, akik egy Falco elleni bravúrral érkeztek a mérkőzésre. Így sem tapsolhatott azonban hátradőlős mérkőzésen a hazai publikum. Fekete Ádámtól nyerő húzásnak bizonyult Pustahvar beállítása, a fehérorosz remekül kosarazott. Vezérletével döntetlenre hozta a meccset a Kaposvár, és csak egy Rowsey tripla nyújthatott némi megnyugvást. 24-20.

A második negyedben is folytatta lendületes játékát a Kaposvár, Pustahvar ugyan beütötte harmadik hibáját, így visszaült a padra, de Luka Markovics elkezdte szórni a vonalon túlról, így 26-29-nél a Szolnoknak kellett kitalálni valamit. Ezt követően fej-fej mellett haladtak a csapatok. Sok volt a hiba, a rossz megoldás. Az Olaj csak a büntetőinek felét dobta be, de egy perccel a félidő vége előtt így is meglépett öt ponttal, Fekete Ádámnak kellett időt kérni. Végül 44-40-el mentek nagyszünetre a csapatok. A Kaposvár a vártnál nehezebb mérkőzésre kényszerítette a hazaiakat.

Vojvoda Dávid kihagyott hárompontosával kezdődött a második félidő. A másik oldalon egymás után kétszer Johnson célzott pontosan. Ismét egál volt. Izgalmas volt az összecsapás, a Szolnok mindent elkövetett, hogy megnyugtató előnyre tegyen szert, de Johnson nagyon elkapta a fonalat, és úgy tűnt, olykor a Kaposvár kemény védekezése sem ízlett. A fordulópontra a 28. percben került sor. Andric pontjai után már tízzel vezettek a hazaiak. 71-58.

Az utolsó negyedre megjött Vojvodáék önbizalma, és a kaposváriak is egyre jobban elfáradtak. 15 pontra növelték előnyüket, és ez a különbség állandósult is. A fölényes hazai vezetés ellenére a Kaposvár többször megvillantotta oroszlánkörmeit, amire a későbbiekben építhetnek a somogyiak. A Szolnoki Olaj KK hozta az újabb győzelmet a magyar bajnokságban, és magabiztosan vezeti a bajnoki táblázatot. Sikerük értékét növeli, hogy egy fárasztó nemzetközi mérkőzéssel a hátuk mögött játszották le a szombat esti bajnokit.

A Szolnok legjobb dobója a 19 pontos Benke Szilárd volt, míg a másik oldalon Johnson 20 egységig jutott - írta a BB1.hu.

Szolnoki Olaj KK - Kaposvári KK 96-78 (24-20, 20-20, 27-18, 25-20)

Bajnokság, 17. forduló
Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok
Játékvezetők: Győrffy P. A., dr. Mészáros B., Csabai-Kaskötő B. (Dr. Gencsev P.)

Szolnoki Olaj KK: Vojvoda 10, Kovács 6/6, Benke 19, N. Milosevic 13/3, Tóth Á. 14. Cserék: Andric 15, Rowsey 15/6, Taiwo 4, Frikker -, Csák -.

Kaposvári KK: Ubilla 6, Johnson 20/6, Baki -, Hendlein 10/3, Spica 14. Cserék: Halász 5/3, Markovics 15/9, Pustahvar 7/3, Bogdán -, Kocsis -, Hock 1.

 

A két középső negyedben nem tudta tartani a ZTE-t a Szeged

A legutóbbi két bajnokiját győztesen elhagyó Naturtex-SZTE-Szedeák a felsőházért harcoló Zalakerámia ZTE KK-t fogadta a férfi élvonal 17. fordulójában.

Agafonov nyitotta a pontszerzők sorát, majd egy-egy találat itt is, ott is, s az első öt szegedi pontot szerző Juhos triplájával először minimális hazai előnyt jelzett a tábla (5-4). Nem sokáig, ugyanis Agafonov és a távolról jól célzó Harris révén 11-5-re lépett meg a ZTE, ami különbséget Vágvölgyi triplája csökkentett. Kapaszkodott a Szeged, de a ZTE ismét villámgyorsan elhúzott hattal, amire egy 6-0-s hazai etap érkezett válaszul (16-16). A hajrá is hasonlóan hullámzóra sikerült: hiába lépett el ismét néggyel a Zete, a Szeged 20-19-re kapaszkodott vissza.

Juhos duplájával ismét a Szegednél volt az előny, egészen Ware büntetőjéig. Továbbra is nagyon kiegyenlített volt a meccs: gyakorlatilag minden (sikeres) támadás után az éppen kosarat jegyző csapat vezetett. Harris és Agafonov révén négy pontot jegyzett zsinórban a ZTE, a második negyed közepéig ekkor alakult ki a legnagyobb különbség a felek között (25-28). Juhos és Agafonov érték el elsőként a tízpontos határt, ráadásul a magyar játékos még csak dobást sem rontott az első 13 pontja során - Agafonov is csak egy duplát szórt el 10 egységig. Az utolsó percekben viszont jobban koncentrált a ZTE, és Harris vezetésével gyakorlatilag pillanatok alatt 41-33-as előnyt harcolt ki.

Ware és Sulovics pontváltásával indult a második félidő, majd kicsivel később már Agafonov állt a vonalon, és büntetőivel tíz lett a differencia (35-45). Állandósulni látszott a 10-12 pontos vendég vezetés, a Juhos vezette hazaiak csak tartani tudták a lépést az Agafonov, Ware duóval domináló ZTE-vel. Utóbbi triplájával az addigi legnagyobb, 16 pontos különbség alakult ki 27 perc játék után. Ez megtörhette kissé a vendéglátókat, a ZTE az utolsó másodpercekben már a húszpontos vezetésért indított támadást, de Juhos kozmetikázott az eredményen, igaz Ware-é lett az utolsó szó (47-66).

Bár a Szedeák 9-2-vel nyitotta a záró etapot, a ZTE előnye még ekkor sem forgott veszélyben (56-68). A kissé beragadt vendégek a folytatásban őrizték a 10-15 pont között ismét állandósult fórt. Három perc volt vissza, amikor Vágvölgyi büntetői tízen belülre hozták a hazai csapatot (64-73), sőt ennél közelebb is jutottak, de csak a legvégén, amire ráadásul még volt vendég válasz: a ZTE 85-75 arányban bizonyult jobbnak - írta a BB1.hu.

Naturtex-SZTE-Szedeák - Zalakerámia ZTE KK 75-85 (19-20, 14-21, 14-25, 28-19)

Bajnokság, 17. forduló
Szegedi Városi Sportcsarnok
Cziffra Cs., Pozsonyi L., Balogh Gy. (dr. Gincsai J. P.)

Szedeák: Boltics 5, Vágvölgyi 10/3, Green 18/6, Juhos 24/6, Sulovics 15/3. Csere: Wirth 2, Kerpel-Fronius G. 1, Bonifert -.

ZTE: Ware 22/6, Thompson 10/3, Harris 20/6, Szabó Zs. 5/3, Agafonov 26. Csere: Papp P. 2, Gulyás -, Durázi -, Bagó -, Doktor P. -.

 

Hosszabbításban, egy ponttal nyert a Sopron a Körmend ellen

A hazai pályán eddig abszolút pozitív mérleggel álló Sopron KC a szintén inkább hazai környezetben magabiztos Egis Körmendet látta vendégül az A-csoport 17. fordulójában.

Warner hármasával kezdődött a meccs, majd Lemar nem sokkal később már 9-3-as vezetést érő triplát jegyezett. Beragadt a rajtnál a Körmend, Dénes is távolról talált a gyűrűbe, amire Ferencz triplával reagált - hat perc elteltével viszont már így is 15 ponttal vezettek a hazaiak (22-7). Újabb két pontot tett rá a Sopron, a negyed hajrájába érve a húszért támadott - Csorvási törte meg végül a körmendi kosárcsendet, és a hajrá is jobbra sikerült, mint a kezdés, így 15 pont maradt a csapatok között (27-12).

Felpörgött a vasi együttes, 4-0-lal indított, de erre három soproni pont volt a felelet. Megrázta magát a Sopron, és London zsákolása után már ismét a húszas különbséget „támadta", amit Csorvási igyekezett visszaverni. A negyed második felében visszaesett a csapatok dobóhatékonysága, bő két percig teljes kosárcsendet hozott ez a periódus - Ferencz talált be kétszer is, ezzel lett mínusz 13 Körmendi oldalról; a félidőt Price triplája zárta, amivel 39-27-re módosult az állás.

Delas találatával hosszú idő után ismét „csak" tíz pont volt a körmendi hátrány, amit a Sopron egy 4-0-s futással duzzasztott vissza efölé. Takács triplájával ismét 15 volt a különbség, Thames távolija csökkentett ezen, majd Hammonds duplája ismét tízre olvasztotta a hazai fórt. Sőt, nem sokkal később ő hozta tízen belülre a vendégeket. Fokozatosan lépett előre a Körmend, így az utolsó másodpercekben már az volt a kérdés: meglesz-e az ötpontos különbség? Bradford kosarára viszont még érkezett hazai válasz Warner révén, így 56-49-ről indult az utolsó tíz perc.

Elrontott dobásokat hozott az első két perc, nem változott az eredmény, Warner büntetői kellettek a góltalanság lezárásához. Erre egy Delas-dupla, majd egy Ferencz-tripla volt a körmendi válasz - bő fél óra alatt jött vissza négyre a Körmend (58-54). Thames is bevágott egy hármast, egyetlen pontra jött fel a Körmend, Lemar keze pedig megremegett, egy büntetőjét dobta csak be - Gordon viszont mind a kettőt (61-57). Hamar eljutott öt faultig a vendég együttes, egy Dénes-büntetővel így tovább nőtt a különbség. Hétpontos hazai vezetésnél körmendi időkérés következett - három és fél perc volt ekkor vissza. Két minutummal a vége előtt Price triplája és Bradford kettese tüzelte fel a vendégeket, időt is kért a hazai stáb. Hammonds zúzott be egy triplát, egyenlő volt az állás fél perccel a vége előtt (65-65), és ez is maradt a rendes játékidő vége - visszahozta a sírból a meccset a Körmend.

Lemar kettesével indult az ötperces ráadás, majd egy büntetőt is bedobott. Ferencz is büntetőkből talált be, aztán Bradford és Gordon váltott kosarat. Minimális volt a különbség a hazaiak javára, aztán egy körmendi támadólepattanó után Thames triplájával először vezetett a Körmend (72-74). Egyenlített majd fordított a Sopron, s minimálisan meg is lépett ismét riválisától, ami döntőnek bizonyult: ugyan Hammonds triplája még talált, ezt már több pont nem követte - 80-79-re a Sopron nyert - írta a BB1.hu.

Sopron KC - Egis Körmend 80-79, h.u. (27-12, 12-15, 17-22, 9-16, 15-14)

Bajnokság, 17. forduló
Sopron, Novomatic Aréna
Praksch P., Török R., Goda L. (Forrai S.)

SKC: Warner 28/6, Lemar 24/6, Takács N. 8/6, Dénes G. 4/3, Gordon 8. Csere: London 8/6, Supola -, Wiggins -, Molnár M. -.

Körmend: Thames 16/9, Price 13/9, Ferencz 9/3, Hammonds 14/6, Delas 12. Csere: Bradford 10, Csorvási 5, Németh Á. -.

 

Nem hibázott otthon a PVSK

Ahogyan arra számítani lehetett, ezúttal is szoros mérkőzést játszott egymással a PVSK és a Kecskemét. Nem véletlen, hiszen a közvetlen riválisok csatájában mindkét fél nyolc-nyolc győzelemmel állt a találkozó előtt.
0-5-el indult a meccs, majd Pongó hozta közelebb a pécsieket korábbi csapata ellen. Bő négy percig kellett várni a hazai vezetésre, amikor Csirics triplája módosított az állást 9-8-ra. Nem esett túl sok kosár a találkozó első negyedében, Green büntetői jelentették az utolsó pontokat (17-17).

A második etap is hasonló koreográfia szerint zajlott. A PVSK négy-öt ponttal tartott előrébb, a KTE pedig folyamatosan válaszolt. Antóni hármasa után úgy nézett ki, hogy nagyobb előnyt is kialakíthat Csirke Ferenc csapata, de az utolsó kosarat ismét egy kecskeméti, Wittmann szerezte (39-35).

Nem változott sokat a játék képe, a Pécsnél volt az előny. A 25. perc tájékán aztán nagy triplaváltásba kezdtek a csapatok. Ekkor már Dimics révén sikerült a vezetést is visszavennie a kecskemétieknek. Innen még újra fordítottak a sötét mezesek, de hajrá megint a vendégeké volt (62-66).

Ahogy azonban arra számítani lehetett, a mecsekaljaiak nem adták fel. Pongó újabb fontos triplája után 74-68-ra vezettek. Hat perc volt hátra, de ezután már nem adta ki a vezetést a kezéből a hazai csapat. Ugyan még egy pontra sikerült felzárkózniuk a vendégeknek, de ettől többre már nem futotta tőlük ezen az estén (85-78) - írta a BB1.hu.

Pécsi VSK-VEOLIA - KTE-Duna Aszfalt 85-78 (17-17, 22-18, 23-31, 23-12)

Bajnokság, 17. forduló
Lauber Dezső Sportcsarnok
V.: Földházi T., Minár L. B., Györfy R. (Bernáth A.)

PVSK: Pongó 14/12, Taylor 15, Budimir 16/3, Csirics 17/9, Horti 10. Csere: Wright 4, Antóni 9/9, Bíró L. -, Demeter -.

KTE: Dimics 10/6, Wittmann 14/6, Green 9, Dramicsanin 8/3, Karahodzsics 13/3. Csere: Djeraszimovics 14, Molnár M. 10, Mészáros M. -.

 

Szorongatott, de nem tudott nyerni a Paks Szombathelyen

Az ex-szombathelyi Julian Norfleet a bemutatásnál nagy tapsot kapott korábbi állomáshelyén. A Falco kezdett jobban, pontosabban és gyorsabban játszott a Paksnál. Reddic és Bruinsma vezérletével a nyolcadik percben 15-7-re vezetett, amikor a „nagy visszatérő", Perl pályára lépett. Az első negyed után 17-10 volt az állás.

Curry duplája indította a második etapot. A 12. percben éppen az amerikai irányító triplája után lett először kétszámjegyű a különbség (22-12). Nem sokkal később, Balmazovics hármasa után, 27-12-nél időt kért az ASE. Hiába, állandósult a különbség, a félidőben 34-24 állt a táblán.

Ahogy mondani szokták, bennmaradt az öltözőben a hazai együttes, Jevtovics és Faust vezérletével 10-0-val kezdett a vendég gárda, és hiába kért időt Okorn, fordított is az ASE. Sokkal szívósabb, agresszívebb lett a piros-kékek védekezése, sokszor tanácstalanok voltak a vasiak. Curry dobott zsinórban három hármast, kirángatva ezzel csapatát a gödörből. A hangulatnak mindenképpen jót tett az egál meccs. 53-49-nél Schmidt Béla hívta magához övéit. 55-51-ről indult a záró felvonás.

Ismét vérszemet kapott a Falco, a játékrész derekán, 64-57-nél újra időt kértek a tolnaiak. Tóth Norbert kipontozódott, de az ezüstérmes előnye már ismét súrolta a tíz pontot. Hiába próbált meg mindent a Paks, mindenre volt válaszuk a sárga-feketéknek. A hajrát okosan lehozta a Falco, amely ha a második félidő alapján nehezebben is, de megérdemelten nyert - írta a BB1.hu.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Atomerőmű SE 83-72 (17-10, 17-14, 21-27, 28-21)

Bajnokság, 17. forduló
Szombathely, Aréna Savaria, 2880 néző
V.: Tőzsér D., Boros T., Kulcsár T. (dr. Páli K.)

Falco: Govens 8/6, Váradi 3, Bíró -, Bruinsma 24/6, Reddic 13. Csere: Curry 23/15, Balmazovics 3/3, Tóth N. 2, Perl 7.

ASE: Kovács Á. 7/6, Norfleet 7/3, Henton 11/9, Eilingsfeld 7/3, Trajkovszki 2. Csere: Faust 18/3, Jevtovics 16, Ruják 4.

 

Székesfehérváron folytatódott a jászberényi csoda

Érdekes mérkőzésre volt kilátás Székesfehérváron, ahol a bajnokságban gyengélkedő Alba fogadta a pazar formában lévő Jászberényt. A bajnokság első körében a fehérváriak még nyerni tudtak a jászságiak otthonában, de azóta a vendégek már a tabella harmadik helyére is felléptek, míg a hazaiak a tizenegyedik helyen szerénykedtek.

Az Alba kezdte jobban a mérkőzést, bő három perc után Zeno kosara 10-4-s hazai vezetést jelentett. Ahogy azt már a jászberényi szurkolók megszokták, Pitts a legjobbkor dobott triplát, majd 10-7 után gyorsan 10-11-re fordítottak a vendégek. Végül Filipovity és Bullock pontjainak köszönhetően mégis a kék mezesek zárták előnnyel az első tíz percet (17-15).

A második játékrész elején elkezdtek hullani a triplák. Ott loholt az Alba nyakán a jászberényi együttes, majd a nemrég igazolt Cabezas is betalált távolról. A vendégeknek sikerült átvenni a vezetést is, de Lórántnak és a ponterősen kosarazó Bullocknak köszönhetően fehérvári előnyt mutatott a nagyszünetben az eredményjelző (38-35).

A harmadik etap is hasonlóan alakult, mint az első félidő. Egyik fél sem tudott megnyugtató előnyre szert tenni, felváltva vezettek a csapatok. Közeledve a negyed utolsó perceihez egyértelművé vált, hogy a döntés a záró tíz percre marad. Rakics sikeres büntetőzése révén úgy tűnt, hogy egy pontos előnnyel a Jászberény várhatja ezt, de erre bónuszként még Kerpel-Fronius betalált egy hármassal (55-59).

Az utolsó negyednek Rakics triplája adta meg az alaphangot. Hét pont volt a Lazics-legénység előnye, és innentől már nem adta ki a kezéből a meccset. Az Alba mindent megtett az egyenlítés érdekében, ami Lóránt révén a 39. percben össze is jött. Az időkérés után viszont jött Alekszandrov triplája, ami végleg eldöntötte a mérkőzést. Pantelics kosara pedig már csak a ráadás volt (74-79).

Ezzel folytatódik a jászberényi csoda, az Alba pedig egyre nehezebb helyzetbe kerül az idei céljai szempontjából - írta a BB1.hu.

Alba Fehérvár - JP-Auto JKSE 74-79 (17-15, 21-20, 17-24, 19-20)

Bajnokság, 17. forduló
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
V.: Kapitány G., Kovács N., Nyilas I. (Faidt M.)

Alba: Tóth P. 4, Zeno 6, Freeman 8, Filipovity 18, Lóránt 14/3. Csere: Cabezas 3/3, Bullock 15/9, Keller I. 6/6, Peringer -.

JKSE: Pitts 22/6, Rakics 13/9, Coleman 15/3, Alekszandrov 10/3, Pantelics 14/6. Csere: Cseh 2, Kerpel-Fronius 3/3, Czirbus -, Brbaklics -.

 

Idegenben nyert a DEAC

Magabiztos játékkal győzte le a Debrecen, az ezúttal is nagyot küzdő Tehetséges Fiatalokat. A DEAC győzelmének értékét növeli, hogy Borisov nélkül sikerült nyerni Budapesten.

Az első negyedet hat, a második negyedet két ponttal nyerte a DEAC, ahol Dugat, Ivosev, és Bognár is jó teljesítménnyel rukkolt elő. A TF a második félidő elején megrázta magát, voltak lehetőségeik közelebb férkőzni, de a vendégeknél mindig volt valaki, aki kosarával átlendítette csapatát a holtponton.

A hazaiaknál több légiós is rossz napot fogott ki, így nem volt esélye Ales Pipan csapatának megszerezni a második győzelmét a bajnokságban.

A mezőny legjobbja a 21 pontos Dugat lett - írta a BB1.hu.

Serco-TF-BP - DEAC 69-81 ( 18-24, 14-16, 19-18, 18-23)

Bajnokság, 17. forduló
Budapest, Ludovika Aréna
Játékvezető: Söjtöry T., Balog Gy., Horváth Cs. (Bodrogváry I.)

Serco-TF-BP: Krnjajski 13/3, Szobi -, Clark 9, McLane 14/3, Bergstedt 15. Cserék: Rikalo 10/6, Filipovic -, Beák 6/6, Buzás 2.

DEAC: Dugat 21/3, Polyák 8/6, Manigat 11/6, Bognár 12, Amigo 9. Cserék: Kozák 4, Ivosev 14/3, Velkey 2.



Vármegyei szövetségek