FIBA EC: Kiizzadta az Alba a győzelmet
22
Jan
2019
FIBA EC: Kiizzadta az Alba a győzelmet
2019. január 22.  |  21:00
A visszavágás reményében lépett pályára az Alba Fehérvár a FIBA Europe Cup 4. fordulójában a Balkan BC ellen. Idegenben 88-82-re a bolgárok nyertek. Egyéb érdekessége a találkozónak az volt, hogy a nem rég igazolt, korábbi spanyol válogatott Carlos Cabezas hazai környezetben először ölthette magára kék-fehérek mezét.

4-0-val indult a mérkőzés, Bullock sarokból beemelt triplája után. Erre a bolgárok még válaszoltak, majd 8-3-ra megléptek a fehérváriak. A sok kihagyott helyzet megbosszulta magát, fokozatosan kapaszkodott vissza a Balkan. Az egyenlítés 13-13-nál Mulalics büntetői után jött össze, de ezután már csak két hazai kosár született (17-13).

Heath továbbra is ponterősen játszott, az Alba legjobbja volt. Hármasának és Lóránt duplájának köszönhetően újra nagyobb lett a különbség a felek között. A negyed közepén beragadt az eredmény, hosszú percekig 25-21 állt az eredményjelzőn. Innen Minkov triplájával a bolgároknak sikerült elmozdulniuk. Freeman és Zeno hárompontosai a legjobbkor érkeztek, így megnyugtató előnnyel vonulhatott az Alba a nagyszünetre (36-26).

Nem hozott nagy változást a harmadik játékrész, továbbra is sok pontatlanság jellemezte a csapatok játékát. A Balkan közben elkezdte faragni hátrányát és látótávolságon belülre került újra. Az Alba még időben kapcsolt, így nem tudott túl közel kerülni a zöld mezes csapat. Az utolsó percet nagyon elszúrta a negyedből Jesús Ramírez csapata. 51-42-nél Brown öt pontot hozott össze szűk egy perc alatt, így újra meccsben voltak a vendégek (51-47).

Hiába a korábbi magabiztos Alba-vezetés, az utolsó negyedben bőven akadtak izgalmak. A bolgár csapat folyamatosan ott lihegett a hazaiak nyakában, majd a vezetést is átvette. Ki-ki meccs lett, az utolsó két perc Freeman duplájával indult, így 63-61-re a kék-fehéreknél volt az előny. Az ellentámadásból nem tudott egyenlíteni a Balkan, így faultolás árán próbáltak időt nyerni. Freeman nem hibázott, majd a túloldalon Brown két másodperccel a vége előtt dobott be egy triplát. Lórántot még faultolták, de már az is belefért, hogy a center mindkét dobását kihagyja (65-64).

Győzelmével az Alba visszavágott a Balkánnak és nagy lépést tett a továbbjutást felé - írta a BB1.hu.

Alba Fehérvár - Balkan BC 65-64 (17-13, 19-13, 15-21, 14-17)

FIBA Europe Cup, 4. forduló
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok

Alba: Tóth P. -, Freeman 21/6, Filipovity 2, Bullock 3/3, Heath 9/6. Csere: Cabezas -, Lóránt 19/3, Keller I. -, Zeno 11/6.

A Balkan legjobb dobói: Gavrilovics 13, Brown 12/6, Mulalics 12/9.

 

Fotó - fiba.basketball 

Vármegyei szövetségek