Férfi NB I: Nagy szegedi bravúr Pakson
19
Jan
2019
Férfi NB I: Nagy szegedi bravúr Pakson
2019. január 19.  |  23:05
Nem tudott meglepetést okozni a Sopron Szolnokon

A mérkőzés elején úgy tűnt, erődemonstrációt tart a bajnok, a megilletődötten és négy légióssal érkező soproniaknak. Sabáli Balázs csapata alaposan elszúrta az összecsapás elejét, a Szolnok 24-11-re meglépett.

A második negyedre éledezni kezdtek a vendégek. Vojvodának sem ment igazán, és a koncentráció is fogyott a nemzetközi kupában is edződő hazaiaknál. A Sopron kezdte elkapni a fonalat, "bejöttek" a dobások, és máris 41-36-ra feljöttek Dénesék.

Bár a második negyed már sejtette, hogy nem lesz sétagalopp az esélyesebbnek tartott Olajnak a találkozó, arra talán senki nem számított, hogy a második félidő 5. percében már döntetlen lesz az eredményjelző táblán. Benke Szilárd és Tóth Ádám sietett ekkor a társak "segítségére", így ismét hat ponttal meglógtak. A soproniak játéka ekkor kapkodóssá vált, rossz döntéseket rossz dobások követték. Ez a rövidzárlat meg is pecsételte a nagyot küzdő soproniak dolgát. 68-57.

Az utolsó játékrészben az volt a kérdés, feltud-e állni még egyszer a padlóról a vendégcsapat. A Szolnok azonban, a feljavuló Vojvoda Dávid vezérletével, már nem engedte közel magához ellenfelét, és megérdemelten nyerte meg az újabb bajnokit. 83-74 - írta a BB1.hu.

Szolnoki Olaj KK - Sopron KC 83-74 (24-11, 17-25, 27-21, 15-17)

Bajnokság, 16. forduló
Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok
Játékvezető: Papp P., Farkas G., Pozsonyi L. (dr. Gincsai J.)

Szolnoki Olaj KK: Kovács P. 3, Vojvoda 16/3, Benke 16/3, N. Milosevic 10/3, Andric 10. Cserék: Rowsey 13/3, Tóth Á. 8, Airington 5, Taiwo -, Rudner 2.

Sopron KC: Lemar 13/6, Warner 24/9, Takács 4, Dénes 5/3, Gordon 17. Cserék: Supola 4, Wiggins 7/3, Molnár -.

 

Nagy szegedi bravúr Pakson

Új játékosokkal a fedélzeten fogadta a bajnokság első körében idegenben már legyőzött Szedeákot az Atomerőmű. Norfleetnak ez a találkozó volt a hazai debütálása, míg az ötödik légiósnak szerződtetett Henton először ölthette magára a piros-kékek szerelését. A mérkőzés előtt mindkét csapatot sérülések, betegségek sújtották, így kérdéses volt, hogy egyáltalán milyen összeállításban léphetnek majd pályára. A hazaiaktól Eilingsfeld Jánosnak kellett kihagynia a mérkőzést, a túloldalon Wirth Ádám hiányzott.

Jól kezdte a mérkőzést a Szedeák, Vágvölgyi triplája egy 7-0-s kezdést zárt le. Sikerült magukhoz térniük a paksiaknak, Faust előbb egy pontra hozta fel csapatát, majd Norfleet triplája már a vezetést jelentette számukra az 5. percben. Pár ponttal vezetett csak az ASE, eközben Henton két hármassal tette le a névjegyét. Juhos duplájával feljött két pontra a negyed hajrájában a szegedi csapat, de végül két hazai kosárral zárult az első tíz perc (23-16).

Faust zsákolása és közelije már tíz ponton felüli tolnai vezetést eredményezett. Ponjavics és ismét Juhos csökkentette a különbséget, így újra kezdett szorossá válni a meccs. Sulovics duplájával pedig a 15. percben 33-33-nál utol is érték ellenfelüket. Ezután mindkét oldalon elkezdtek hullani a triplák, amit Henton nyitott meg, ami saját maga negyedik távolija volt másfél negyed alatt. A túloldalon azonban Ponjavicsot sem kellett félteni, így előbb újra egál lett a meccs, majd újra a vendégeknél volt az előny. Henton tarthatatlan volt, ötödik triplája után mégis megmaradt egy pont az ASE korábban megszerzett előnyéből (44-43).

Egyértelműen jobban jött ki az öltözőből az Atomerőmű, 9-0-s rohammal indította a második félidőt. Több, mint három percet kellett várni az első vendég kosárra, amit Boltics szerzett. Noha többször is felzárkózott a Szeged öt-hat pontra, ebben a negyedben nem sikerült már közelebb kerülnie. Paksi részről mindig érkezett a válasz, ráadásul az utolsó kosár is az övék volt. A dudaszó előtt Trajkovsi dobott be egy hármast, így tíz pont fölötti előnnyel várhatta az utolsó játékrészt Schmidt Béla csapata (67-56).

Lehet, hogy ez is elkényelmesítette a hazaiakat, de bő három perc alatt öt pontot már ledolgozott a Szedeák a hátrányából. A padról beszálló Kerpel-Fronius hozott friss energiát és szerzett fontos kosarakat. 72-65-nél beragadt az eredmény, percekig nem sikerült betalálnia egyik csapatnak sem. Két perccel a vége előtt, Norfleet kosara után már győztesnek tűntek az atomvárosiak. A Szedeák azonban nagyot küzdött, Boltics és Green egy-egy hárompontosa után feljött 80-78-ra. Fél perccel a vége előtt a győzelemért támadhattak a hazaik, ám Norfleet eladta a labdát. Bolticsot pár másodperccel a vége előtt faultolták, aki mindkét büntetőjét bedobta. Következhetett a hosszabbítás (80-80).

Meglepetésre a hosszabbítást már teljesen kézben tartotta a Szedeák. Tette ezt úgy, hogy Ponjavics és Vágvölgyi is kipontozódott korábban. Az 5-0-s vendég kezdés megalapozta a ráadást, ezután már nem tudtak egyenlíteni a piros-kékek (87-94).

Ezzel az Atomerőmű a Jászberény elleni hazai fiaskó után egy újabb nem várt vereséget szenvedett el, míg a szegedieknek még nagyon sokat jelenthet ez az idegenbeli bravúr - írta a BB1.hu.

Atomerőmű SE - Naturtex-SZTE-Szedeák 87-94 (23-16, 21-27, 23-13, 13-24, 7-14) - hosszabbítás után

Bajnokság, 16. forduló
Atomerőmű Sportegyesület Sportcsarnok
Földházi T., Frányó P., Dr. Mészáros Balázs (Bernáth A.)

ASE: Kovács Ák. 7/6, Norfleet 15/9, Faust 13/3, Henton 25/18, Jevtovics 16. Csere: Trajkovski 6/6, Ruják 5/3.

Szedeák: Boltics 18/3, Vágvölgyi 5/3, Green 10/9, Juhos 21/3, Sulovics 16/3. Csere: Ponjavics 12/12, Kerpel-Fronius G. 12/6.

 

Másodszor is legyőzte a Berény a DEAC-ot

Nagyon fogadkoztak a debreceniek, hogy visszavágnak a Jászberénynek az őszi vereségért, de Milos Borisov hiányában erre vajmi kevés esélyük akadt.

Ellenállhatatlanul kezdte a JKSE a meccset, többnyire, ahogy azt már megszokhattuk tőle hazai pályán. Az első negyedben 26, a másodikban 29 pontig jutottak a palánk alatt brutális fölényben játszó Pantelicsék. Emellett relatív jól működött a védekezésük is, hiszen az ellenfelet 37 egységen tartották.

A szünetben igyekezett rendet tenni az öltözőben Berényi Sándor, a második félidőre másik arcát mutatta csapata. Sokkal ponterősebben játszottak Dugaték, ám a védekezésük továbbra is hagyott kívánni valót maga után. Így faragni tudtak ugyan a hátrányon, de továbbra is magabiztos volt a kék-fehérek előnye.

80-68-ról indult a záró felvonás. Nem adta fel a DEAC, de nem volt esélye a fordításra. A végére visszaestek a csapatok a ponttermésben, Nikola Lazics együttese újabb nagyon fontos győzelmet aratott, amelynek (és a Falco vereségének) köszönhetően fellépett a dobogóra - írta a BB1.hu.

JP Auto-Jászberényi KSE - DEAC 92-82 (26-17, 29-20, 25-31, 12-14)

Bajnokság, 16. forduló
Jászberény, Belvárosi Általános Iskola
V.: Benczur T., Ádám J., Goda L. (Hartyáni Zs.)

JKSE: Pitts 17/3, Rakics 16/6, Coleman 24, Alekszandrov 16/6, Pantelics 13/3. Csere: Czirbus 6, Cseh -, Kerpel-Fornius -, Brbaklics -.

DEAC: Dugat 22/3, Polyák -, Manigat 18/15, Ivosev 17/3, Amigo 19. Csere: Bognár 2, Kozák -, Omenaka 2, Velkey 2.

 

A Falco ellen aratta ötödik győzelmét a Kaposvár

Szita Károly, Kaposvár polgármestere mellett foglalt helyet a lelátón Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány, a hazaiak korábbi bajnoka, illetve felesége, az egykori klasszis kosárlabdázó, Béres Tímea.

Jó hangulat, telt ház fogata a játékosokat. A két csapat őszi meccsén a hazaiaktól hiányzott sérülés miatt egy légiós center (Spica), ezúttal a vendégektől (Reddic). A somogyiaknál még nem épült fel Harazin sem.
Spica ezt hamar ki is használta, pillanatok alatt megszerezte a vezetést csapatának. A válasz Currytől érkezett, tripla formájában. Hendlein is a palánk alól köszönt be, amit Govens szintén kintről kompenzált. Egyik oldalon sem védekeztek a csapatok, potyogtak a kosarak, három perc után 12-11 volt az állás. A KKK könnyű kosarakat szerzett a gyűrű alól, a vasiak pedig extrán tüzeltek távolról. A hetedik percben időt kért Okorn, mert 24-18-ra elhúztak a hazaiak. Volt már kilenc is közte, Váradi dudaszós kosarával 33-26-tal ért véget az első negyed (a válogatott kosaras rálépett a vonalra, így videózás után a játékvezetők egy pontot levontak a Falcótól a szünetben).

Halász triplájával először lett közte tíz. Pustahvar jól szállt be volt csapata ellen, őrizte előnyét a somogyi együttes, 41-34-nél mégis Fekete kért időt. Balmazovics vezérletével visszajött kettőre a Falco (45-43). Curry büntetői után, az utolsó percben, 48-47-nél újabb kaposvári timeout következett, de kosár már nem született a félidőben.

Tóth két duplájával hosszú idő után vették vissza a vezetést a vendégek (48-51). Kisvártatva Hendlein válaszolt rá nyolc egységgel (56-51). Bíró ellen ítéltek sportszerűtlent, újra elmentek héttel a kék mezesek. 64-60-nál a reklamáló Balmazovics kapott technikait. A harmadik negyed Ubilla szólójával zárult, 71-66.

Johnson és Markovics ziccerével tovább nyílt az olló, Okorn két perc után időt kért. Pustahvar hozott össze faulttal együtt kosarat, de a büntetője kimaradt (77-66). A Falco újabb időt kért. Izgalmasan alakult a hajrá. Govens jegyezte harmadik tripláját, 49 másodperc volt vissza, amikor 88-84-nél Okorn kikérte utolsó idejét. Spica kilépett, 34 másodperc maradt. Balmazovics távoli kísérlete lejött, viszont Bruinsma büntetőzhetett. Hiába, mindkettő kimaradt. Curry ütött oda Ubillának, ő viszont egyiket sem hibázta el. A nagyot küzdő Kaposvár a mérkőzés nagy részét uralta, és teljesen megérdemelten szerezte meg ötödik győzelmét - írta a BB1.hu.

Kaposvári KK - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 90-84 (33-26, 15-21, 23-19, 19-18)

Bajnokság, 16. forduló
Kaposvár, Városi Sportcsarnok
V.: Kapitány G., Török R., Györfy R. (Nagy J.)

Kaposvár: Ubilla 12/6, Johnson 16/3, Baki 8/6, Hendlein 16, Spica 16. Csere: Pustahvar 4, Markovics 12/3, Halász 6/6.

Falco: Govens 20/9, Curry 14/6, Bíró 5/3, Bruinsma 14/6, Tóth 8. Csere: Balmazovics 15/6, Váradi 8.

Vármegyei szövetségek