Óriási élmény volt az Eb-bronzérem - interjú Tóth Orsolyával
14
Jan
2019
Óriási élmény volt az Eb-bronzérem - interjú Tóth Orsolyával
2019. január 14.  |  14:30
 

Mozgalmas évet hagyott maga mögött Tóth Orsolya, a Vasas Akadémia 18 esztendős hátvédje. Több korosztályos válogatottnak is tagja volt, megjárta az Ifjúsági Olimpiát, Európa-bajnoki bronzérmesnek mondhatja magát, emellett klubjában is hétről hétre bizonyít. Vele beszélgettünk tavalyi élményeiről, jelenlegi csapatáról, valamint kitértünk hatalmas népszerűségére is a közösségi médiában.

 

Hány éves korodban, és milyen módon kerültél kapcsolatba a kosárlabdával?

11 éve kosárlabdázom. A MAFC-ban kezdtem, majd nővéremet követve 12 éves koromban jöttem a Vasasba, a húgommal együtt.

 

Majd jött a 3x3, ahol komoly ismertségre tettél szert…

2017-ben behívtak a 3x3 U18-as válogatottba, és az az évünk nagyon sok sikert hozott. Ott készítettek rólam egy összevágott highlight-anyagot, aminek köszönhetően jött ez a népszerűség a közösségi oldalakon (Orsit 40 ezren követik Instagramon – a szerk.).

https://www.youtube.com/watch?v=2JnmaFk2dBc
   
Mi változott a hirtelen jött népszerűséggel?

Nagy változás nem történt - sokkal több követőm lett, és tavaly aláírtam egy szerződést egy sportszergyártó céggel, ők küldenek nekem térdvédőket, amiket nagyon szeretek hordani. Egyébként minden maradt az életemben ugyanolyan, és szeretném, ha ez így is maradna.

 

Mozgalmas nyarad volt a legutóbbi, hiszen részese voltál az U18-as Eb-bronzérmes csapatnak, ott voltál a 3x3-as U18-as Eb-n, valamint a Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpián is. Három különböző élmény, melyik volt a legjobb?

Az idei nyáron a legnagyobb élményem az 5-5 válogatott és az Eb-bronz, azért is, mert ez volt az első korosztályos válogatottban szerzett érmem, és nem számítottam rá, hogy ilyen jók leszünk. 3x3-ban sajnos nem úgy sikerültek a dolgok idén, ahogy terveztük, ennek ellenére az olimpia egy különleges élmény volt, egy új dolog, amit eddig nem tapasztaltam.

 

A Vasasban egy fiatal, tehetséges társaság tagja vagy, sőt, csaknem 10 pontos átlagoddal Dombai Réka után a legjobb dobó is a csapatban. Milyennek ítéled a Pasaréten folyó munkát? Ott tartotok, ahol előzetesen elterveztétek, előrébb, vagy esetleg hátrébb?

A Vasas egy speciális hely, mert itt nagy hangsúlyt fektetnek a fiatalok képzésére. Szinte mindenkivel foglalkoznak külön az edzőink, egyéni edzéseken és mérkőzéseken rendre megkapjuk a bizalmat tőlük. Azt gondolom, hogy az én játékom is ezeknek a dolgoknak köszönhetően lép előre. Talán még egy pár mérkőzést megnyerhettünk volna, akkor talán még elégedettebbek lehetnénk  a pozíciónkkal.

 

Csaknem megdupláztad tavalyi pontátlagodat. Mik azok a játékelemek, ahol véleményed szerint a legtöbbet kellene fejlődnöd, illetve mit tartasz legnagyobb erősségednek?

A legnagyobb erősségemnek az 1-1 elleni játékomat tartom, de úgy érzem, hogy a játék minden elemében tudok előre lépni és fejlődni.

 

Nemrég az Euroliga-ezüstérmes Sopron Basket ellen remek meccset játszottatok, és neked is jól ment a játék, 15 pontot szórtál. Adnál egy kis betekintést, hogyan készültetek a bajnok ellen? A mérkőzés után mikre hívta fel a figyelmet Földi Attila vezetőedző?

A mi csapatunk nagyon sok mindenre képes. Tudunk nagyon jól játszani és meglepetéseket okozni, de olykor sajnos vannak gyengébb periódusok is – ez a hullámzás mindenféleképpen a fiatalságunk miatt jellemző ránk. A Sopronra teljesen ugyanúgy készültünk, mint más mérkőzésekre: elemeztük a játékukat és készültünk belőlük. Attila csak annyit kért tőlünk, hogy egy ilyen mérkőzésen se feltartott kézzel lépjünk pályára, és motiváljon minket, hogy egy ilyen ellenfél ellen játszhatunk.

 

Más bajnokságokat követsz? WNBA? NBA? Más sportokat netán?

Saját bajnokságunkon kívül rendszeresen nem követek semmit, de minden kosárlabda meccset megnézek - minden, ami kosárlabda, érdekel.

 

Hogyan „ragadtál meg” a kosárlabda mellett?

Kiskorom óta szerettem a labdajátékokat, és végül a kosárlabdánál maradtam. Tetszett benne, hogy csapatsport, hogy többen vagyunk a pályán, és egymásért harcolunk.

 

Ha nem kosaraznál, mivel foglalkoznál szívesen?

Mindenféleképpen sportolnék, ha nem kosárlabda, akkor talán az atlétika lenne a sportom.

 

Civilben van hobbid? Milyen a pályán kívül Tóth Orsi?

Civil életben egy teljesen átlagos embernek érzem magam, szeretek a barátaimmal, a családommal lenni, és minden szabadidőmet olyan emberekkel tölteni, akiket szeretek.

 

Mik a távlati terveid a sportágon belül?

Nincsenek nagyon távlati céljaim, mindig az aktuális feladatnak szeretnék megfelelni - legyen az a válogatott, a Vasas, vagy éppen akár egy másik klub.



Vármegyei szövetségek